Писмо Степинца папи Пију XII: Опстанак католицизма овиси о опстанку НДХ

Ексклузивно из Magnum crimen-a преносимо писмо (Promemoria) „блаженог“ Степинца папи Пију XII, у којем тражи да Ватикан спасе НДХ од нестанка, јер је у питању брана „офензивном бизантинизму“, тј. православљу.

stepinac-pavelic

„Напредовање источне шизме у католичке редове пријети данас с пуном озбиљношћу да постигне своје мрачне циљеве. Побједа великосрпске идеје значила би уништење католицизма на сјеверозападном Балкану, у Држави Хрватској. Наведени нам документи не остављају никакове двојбе. Што више, нема никакове двојбе, да би такав кобни догађај имао и даљње посљедице далеко преко граница Хрватске. Валови ортодоксног и офензивног бизантинизма ударали би о границе Италије, док се до сада разбијају у хрватско Предзиђе.

И више, утолико, што су радом хрватског клера, особито фрањеваца, били постављени темељи за обновљени католицизам у Бугарској, обраћењем многих Паолина и спашени остаци вјерника у Албанији Скендербеговој, што би уништењем једине католичке нације на Балкану, биле погођене и разне раштркане посијане групе на томе вјечно немирноме, ортодоксном и исламском Балкану.

Свети Оче, данас су очи читавог човјечанства, које крвари из хиљаду рана управљене у Вас као онога, који је по узвишеном значењу свога имена донио биједном људском роду оно што му треба – небески мир. Носећи мир свијету, мислите, Свети Оче, на хрватски народ, увијек вјеран Кристу и Вама. Млада Хрватска држава, настала је у страшнијим и тежим приликама, него било која друга држава за више вјекова, борећи се очајно за свој опстанак, показује примјер у свакој пригоди да жели остати вјерна својим католичким традицијама и осигурати бољу и јаснију перспективу католичкој цркви у овом дијелу свијета. Обратно, губитком или судбоносним сужавањима – а хиљаде најбољих хрватских вјерника и свећеника радо би и добровољно жртвовали своје животе, да спријече ову страшну могућност, – било би овдје уништено не само око 240 000 обраћених са српско-православне вјере, него и цијело католичко становништво ових подручја са свима његовим црквама и самостанима. У природном реду ствари, ако Бог не би учино велико чудо, напредак католицизма уско је везан са напретком хрватске државе, опстанак католицизма овиси о опстанку ове државе, његов спас је у исти мах и њен спас (?!?!) Свети Оче, дубоко вјерујемо у божју милост и божју праведност, чији сте Ви изабрани инструмент. Препоручујем Вашој очинској скрби и Вашим молитвама нашу Независну Државу Хрватску, сматрајући да тиме у исти мах на најбољи начин препоручујем свету вјеру у својој домовини и на Балкану. У пресветом Срцу Исусову увијек најоданији надбискуп и метрополита загребачки.“

ПРЕТПЛАТА НА MAGNUM CRIMEN! (КЛИКНИ ОВДЕ) ПРВО НЕЦЕНЗУРИСАНО, ЋИРИЛИЧНО ИЗДАЊЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ! УПИС ИМЕНА ТРАЈЕ ДО 2. АВГУСТА!

Наслов: Стање ствари

(Србин.инфо, 20. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5eZ



Categories: Преносимо

1 reply

  1. Ако се не варам, оригинални рукопис се чува у САНУ (Архив, или библиотека?). Из првог послератног издања су, како наводи, избачена два поглавља (о чему?). Сада се рекламира прво интегрално издање (укључујући и она два поглавља. Где су били чувани – где се сада чувају њихови текстови? Ко их је, и како нашао? Апсолутно је неопходно да се наведу тачни извори и факсимили текстова – уз ћириличну транскрипцију. Ово писмо (очигледно део писма) које се цитира у тексту – у ствари у реклами издавача, нема ни главу, ни реп – када је и где писано? На ком језику? Сигурно не на хрватском? Где се чува тај текст? Сва ова питања могу да изгледају формализам и цепидлачење, али ако је цела књига тако документована као ова реклама – не пише се добро њеној уверљивости. У оваквим стварима треба максимално избегавати шлампавост и ошљарење, а све ми се чини да таква опасност постоји.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading