Хрватска: Над Шарановом јамом служен парастос јадовничким жртвама

Госпић – Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, данас је служен парастос поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Служен парастос јадовничким жртвама код Шаранове јаме

Служен парастос јадовничким жртвама код Шаранове јаме

Парастос јадовничким жртвама служили су свештеници Епархије горњокарловачке и других епархија Српске православне цркве.

Предсједник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић изјавио је да је Шаранова јама страшно мјесто, као и друге крашке јаме на чијем се дну налазе посмртни остаци невино страдалих српских мученика.

Он је рекао да, нажалост, ни 74 године након злочина још нису ексхумирани и на достојанствен начин сахрањени посмртни остаци јадовничких жртава.

Басташић је рекао да још нема имена на спомен обиљежју које је недавно подигнуто на платоу испред Шаранове јаме на Велебиту, јер то не дозвољавају хрватске власти.

Он је навео да ће се данас једна група ходочасника упутити према мјесту, гдје је био логор Јадовно, док ће мањи дио ходочасника из Карлобага упловити у увалу Слана на острву Паг, гдје ће бити служен парастос и постављен освештани крст за више од 8.000 побијених у пашком камењару и утопљених у мору пашких врата.

Служен парастос јадовничким жртвама код Шаранове јаме

Служен парастос јадовничким жртвама код Шаранове јаме

Парастосу су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, те потомци жртава из Србије, Српске и региона.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. организовали су Епархија горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Паг: Служен помен за 8.000 жртава и подигнут спомен-крст

ПАГ, 20. ЈУНА – На платоу изнад увале Слана на острву Паг данас је подигнут дрвени спомен-крст и служен помен за више од 8.000 жртава, већином Срба, побијених у камењару и утопљених у мору Пашких врата.

Паг - увала Слана, дан сјећања на Јадовно 2015.

Паг – увала Слана, дан сјећања на Јадовно 2015.

Спомен-крст су поставили чланови Удружења „Јадовно 1941.“, који је јуче освештан у храму Ваведења Пресвете Богородице у Плашком у Хрватској.

Помен су служили свештеници Епархије горњокарловачке.

Предсједник Удружења грађана „Јадовно 1941.“ Душан Басташић рекао је да су у ували Слана постојала два логора – по један за Србе и за Јевреје, док је пет километара од Пага у мјесту Метајина формиран и први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Басташић је рекао да је 487 Срба са подручја Грубишиног поља у западној Славонији, међу којима су била и његова два дједа, усташе крајем 1941. похапсиле и одвеле у логор „Даница“ у Копривници, након чега су премјештени и побијени у пашком камењару.

„Највећи број доведен је овдје, не да би нешто радио, него да би били психички и физички исцрпљени, а затим подављени у мору, гдје се и данас налази њиохова `плава гробница`“, рекао је Басташић.

Предсједник Скупштине Удружења „Јадовно 1941.“ Борис Беговић изјавио је новинарима да се процјењује да је на подручју Слане број жртава 15.000, док досадашњи подаци говоре да је овдје убијено 8.020 људи, од којих 7.000 Срба, док су остале жртве били Јевреји.

This slideshow requires JavaScript.

Чланови Удружења „Јадовно“ и породице жртава су у поподневним часовима посјетили школу у мјесту Метајна у којој су за вријеме Другог свјетског рата били заточени жене и дјеца.

У организацији Епархије горњокарловачке и Удружења грађана „Јадовно 1941.“ из Бањалуке и Београда, 19. и 20. јуна обиљежени су дани сјећања на Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.120 људи, углавном Срба.

(Срна/Јадовно 1941, 20. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4R6



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Ја бих да уложим протест на наслов: не ради се о Хрватској, већ о окупираној УНПА-зони или Окупираној РСК.

  2. Србија је нажалост признала Републику Хрватску у данашњим границама. Место за улагање протеста је Влада Србије 🙁
    .

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading