Eфраим Зуроф: Страшно jе Сребреницу поредити с холокаустом

Jедан од наjпознатиjих светских ловаца на нацисте Eфраим Зуроф, директор центра „Симон Визентал“ из Израела каже да jе апсурдно поредити холокауст, геноцид у Руанди и злочине у Сребреници.

efraim_zurof

Eфраим Зуроф

У телефонскоj изjави за „Политику“, он jе неколико пута поновио да то ниjе исто и да jе страшно правити таква поређења.

„Волео бих да су нацисти склонили jевреjске жене и децу пре свог крвавог похода, уместо што су их убили, али то се ниjе десило, као што знамо. Ни Руанда и холокауст нису исто, иако су злочини коjи су се догодили у Руанди много сличниjи холокаусту од онога што се десило у Сребреници. Aли, опет, то ниjе исто. Пре свега, ни Руанда ни Сребреница нису биле индустриjско масовно убиjање какво jе почињено у холокаусту“, истиче Зуроф.

Oн ниjе желео да коментарише нацрт резолуциjе о Сребреници, коjа би на предлог Велике Британиjе почетком jула требало да се нађе пред Саветом безбедносит Уjедињених нациjа.

На питање како оцењуjе део резолуциjе у коjем се осуђуjе свако порицање геноцида у Сребреници, Зуроф jе одговорио да ниjе сигуран да jе оно што се десило у Сребреници геноцид.

„Kолико знам, оно што се тамо десило ниjе опис или дефинициjа геноцида. Mислим да jе одлука да се то назове геноцидом донета из политичких разлога. Oчигледно се догодила трагеиjа, недужни људи изгубили су живот и треба да се сачува сећање на њих“, наводи Зуроф.

Oн додаjе да су политички разлози превагнули и када jе теребало заузети став према страдању огромних размера у Руанди, где jе од априла до jуна 1994. године побиjено око 800.000 припадника мањинског народа Tутси.

„Иако то jесте био геноцид, Бил Kлинтон ниjе желео да то назове геноцидом из политичких разлога, jер ниjе жело да буде присиљен да предузме нешто поводом тога“, рекао jе Зуроф.

(Танјуг/Искра, 17. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4OP



Categories: Преносимо

4 replies

  1. У злочину у Сребреници нису сви убијени били недужни, али по закону јесте ратни злочин убити и заробљеног убицу. Нити су сви били убијени од стране српских војника/полицајаца, чињеница је да је међу муслиманима било борби у паници, чињеница је да је један број страдао у борбама у повлачњеу – где су њихова тела? Нити су сви уопште били убијени, прича се да тамо има сахрањених који су, просто, умрли из других разлога. Нити су сви чијим се именима барата, прича се, уопште мртви и данас.
    Нити их је уопште сахрањено онолики број који се све време истиче.

    Потребна је независна комисија/тело која би утврдила чињенице. Потребна нам је истина, свима. Правде неће бити ни за кога без ње.

  2. Право у центар! Фактички утемељен и тачан коментар. У данашње време свако хоће да има свој геноцид, колико год се фактичко стање тешко уклопило у дефиницију геноицида.

  3. @србски

    Прича се, такође, да су неки од ”сахрањених” у Сребреници гласали на референдуму у Црној Гори, маја 2006. To се веома уклапа у ширу слику и контекст свега што се дешава на глобалном антисрпском “параскинију”.

  4. …uz žaljenje za stradale ljude na obe strane…u sve se (po običaju) umešala politika već prepoznatljivih “prijatelja” sa zapada…jer mir na ovim našim prostorima nije njihov interes…stara oprobana stvar:…izmisli se laž…laž stvara mržnju…mržnja dovede do sukoba…postavlja se pitanje:…dokle više?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading