Предлог за акцију: Подигнимо споменик жртвама етничког чишћења Војне крајине

ss-face-240Сасвим је очигледно да службени Загреб, уз некада говорљиву а некада прећутну подршку западних сила, не подржава повратак прогнаних Срба у Хрватску, поштовање људских и имовинских права повратника, као и оних који су се скућили у Србији, Српској, Црној Гори и широм света.

Штавише, спроводи се систематска глорификација етничког чишћења простора некадашње Војне крајине у тзв. акцији „Олуја“.

Због тога редакција Стања ствари подржава иницијативу Коалиције удружења избеглих да се у Београду 2015, на двадесетогодишњицу „Олује“, подигне споменик њеним жртвама.

Миодраг Линта: У Београду подићи споменик жртвама „Олује”

linta

Миодраг Линта

БЕОГРАД – Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта упутио је данас молбу Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, да подржи иницијативу да се подигне споменик српским жртвама страдалим у ратовима 1991-2000. године на простору бивше Југославије. Споменик би био свечано откривен за девет месеци, 4. августа 2015. године, поводом обележавања 20 година од страдања и прогона Срба у хрватској акцији „Олуја”, која је била највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

Како је саопштено из овог удружења, Линта очекује, у случају позитивног одговора, да Комисија именује посебан Одбор за подизање споменика који би расписао конкурс за његово идејно решење, одредио локацију и расписао тендер за извођаче.

Председник Коалиције удружења избеглица такође сматра да споменик треба да буе место где ће моћи да се служе парастоси и, уз дужни пијетет, одаје пошта српским жртвама, где њихове породице и остали грађани могу да положе цвеће и венце и запале свеће.

На тај начин ће се неговати сећање на жртве с надом да се зло и насилље више никада не понове, закључује Линта у саопштењу.

(Танјуг/Политика, 4. 12. 2014)



Categories: Моба

3 replies

  1. Подршка акцији!!! Осим да прослеђујем даље да што више људи сазна за иницијативу, како још могу да помогнем?

  2. Када буде иницијатива за потписивање евентуалне петиције градској Комисији за споменике, обавестићемо Вас, драга госпођо Радмила.

  3. Жртве су сви који су побијени, они који су протерани, они кој су остали, они који су отишли јер више није имало због кога/чега да се остаје, ми који више не желимо да идемо тамо. Жртве су и Хрвати, али за то су и створени.

    Само да кажем: споменик мора стварно да буде Нешто – можда понајпре црква?!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading