Мило Ђукановић: Нисмо Русији увели санкције већ рестриктивне мере

Афера „Телеком” је гнусна лаж, рекао је црногорски премијер и додао да је очекивао извињење за све лансиране афере

milo-djukanovic-pol

Подгорица – Премијер Мило Ђукановић негирао је јуче у парламенту медијске наводе о његовој умешаности у наводну корупцију приликом приватизације „Телекома” рекавши да је то „гнусна лаж”. Ђукановић је подсетио да се о томе већ изјаснио на контролном саслушању у Скупштини Црне Горе.

„Све што се појавило ових дана, а везује се за моје име, гнусна је лаж. Мој позив је да сви они који имају нешто више од способности да креирају лаж то изнесу пред црногорском јавношћу и да то питање једном скинемо са дневног реда. Овде се бавимо глупошћу. Глупост која станује и тамо и овамо. То вам сада потврђујем. Глупост и лаж”, рекао је премијер.

Он је додао како Влада Црне Горе није водила лошу економску политику, рекавши да Црна Гора није увела никакве „санкције” Русији.

„Црна Гора је урадила само оно за шта верујем да нас и ви подржавате. Ви подржавате европске интеграције. Ми смо у преговорима са ЕУ. Мере нису санкције, већ рестриктивне мере према једном броју појединаца које је увела ЕУ. И ми имамо обавезу да пратимо Европску унију”, рекао је Ђукановић. „Не можемо једном ногом бити у Европској унији, а другом против ЕУ.”

Лидер Социјалистичке народне партије Срђан Милић тражио је од премијера да одговори да ли је, како је рекао, „изузетно лоша економска политика” коју је водио у претходном периоду „довела Црну Гору до задужености која прелази две милијарде евра”, на шта је Ђукановић одговорио да је влада поспешила припрему најважнијих инвестиционих пројеката, у чију се реализацију ушло почетком 2014.

У одговорима на питања посланика, Ђукановић је истакао да је здружена акција Србије и Црне Горе на хапшењу Шарића добра потврда озбиљне посвећености државних органа на решавању проблема владавине права као и борбе против корупције и организованог криминала.

„Могу набројати још неке резултате, као што је откривање људи који се сумњиче да су подметнули експлозив испред редакције ’Вијести’”, додао је Ђукановић, наводећи да није задовољан квалитетом и ефикасношћу рада полиције и других државних органа, те да том питању и даље остаје посвећен.

Премијер је казао посланицима да је очекивао извињење за многобројне афере које су се помињале у јавности у претходном периоду.

„Након што је политички маргинализован онај ко је идеолошки творац те афере у Србији, он је данас ван парламента, након што је у затвору девет и по година бивши министар финансија Италије који је подгрејавао ту атмосферу у Италији, након што је недељник из Загреба који је лансирао ту аферу упутио извињење, након што је суд ослободио оптужбе Мирослава Иванишевића, а готово нечувено тужилаштво у Италији само одустало од властите оптужбе против Станка Суботића, очекивао сам да ће се и овде смоћи снаге да се каже ’извини’… Преживећемо и без тог ’извини’… Поред дуванске, имали смо и С. Ч., „Телеком” и разне друге ствари. А јасна је прозирна намера да се компромитује власт. Иза тога нису стајале чињенице које су могле угрозити легитимитет владајуће структуре у Црној Гори”, поручио је Ђукановић.

Реплицирајући премијеру, Милић је рекао да је Ђукановић тај који мора да се извини грађанима због економске политике.

„Мислим да ви треба да се извините за начин како сте водили државну политику. Имате прилику да овде кажете нешто и за аферу ’Телеком’ или да сачекате да државни органи одраде свој посао”, рекао је Милић. „Црној Гори су потребне инвестиције за нова радна места.”

Он је саопштио Ђукановићу да Црној Гори нису потребне „инвестиције за изборе, пред изборе, па након тога све заборавимо”, подсетивши га да грађани Црне Горе не желе у НАТО, како се све то све више спекулише од стране власти.

————————————————————————

Тешко до државног тужиоца

Подгорица – Хитан избор врховног државног тужиоца (ВДТ) јуче је у црногорском парламенту затражио премијер Мило Ђукановић, након што парламентарци ниједном од тројице кандидата нису дали потребну подршку за ту функцију. Скупштина Црне Горе није пре два дана изабрала ВДТ јер ниједан кандидат није добио потребну тропетинску, то јест подршку 49 посланика. Посланици ће се у другом кругу изјашњавати о кандидатури адвоката Горана Родића, који је добио највише гласова. Тајним гласањем за Родића је гласало 36 посланика, за судију Основног суда у Котору Бранка Вучковића 34, за заменика ВДТ Стојану Радовић један посланик, док виши државни тужилац у Подгорици Весна Јовићевић није добила ниједан глас. Премијер Мило Ђукановић позвао је све партије да питању избора врховног државног тужиоца приступе са одговорношћу и да у најкраћем року на ту функцију изаберу професионалну и ауторитативну личност.

Новица Ђурић

(Политика, 28. 3. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ Наше новине: Русиjа ће оштро реаговати ако се Србиjа прикључи ЕУ у санкцијама према Mоскви



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading