Financieel Dagblad: Амстердамске везе најмоћнијих Путинових људи

Стање ствари доноси скенирану страницу холандског листа Financieel Dagblad који се бави амстердамским везама најмоћнијих пословних људи лојалних председнику Русије Владимиру Путину. На страници су руком обележени бројеви, а испод су посрбљене легенде са странице. Из овог текста јасно се може видети „домет“ санкција против Русије.

fd-putin

Кликните за већу слику

На каналима Амстердама [на неколико централних амстердамских канала, у старим палатама са изузетно високим ценама или киријом]

1. Седморица најмоћнијих лојалних Путинових људи имају везу са Амстердамом. Само један од њих се налази на листи санкционисаних (Тимченко)

2. РОСНЕФТ Нафтна компанија (70% државно власништво) Игор Селчин [СЕО = Chief Executive officer / главни извршни директор], има 8 “ограничених компанија“ (bv = Besloten Vennootschap = компаније које имају акције, али те се не котирају на берзи, него их држе акционари у својим пакетима и евентуално продају једни другима). Оне две стрелице на доле су амстердамске адресе масним словима. Лево: Stichting (Фондација) Rosneft Capital*, а десно: 7 “ограничених“ компанија, између осталих у Бразилу и Вијетнаму.

3. Херман Греф – СЕО, SBERBANK [СБЕРБАНК] (51% државног власништва) Stichting (Фондација) Luxembourg* са седиштем у Амстердаму.

4. Сергеј Чермесов, СЕО, ROSTEC (100% државно власништво) Alliance Rostec Auto bv [финансијска холдинг компанија], са седиштем у Амстердаму.

5. Генадиј Тимченко, власник Gunvor/Volga-group (до четвртка власник 44% , али пошто је потпао под америчке санкције свој удео је продао једном партнеру) GUNVOR, фирма за трговину нафтом, са централом у Амстердаму (адреса: Herengracht).

6. Валериј Голубјев, vice-CEO; Алексеј Милер, СЕО; Виктор Зубков, председник (ГАЗПРОМ) GAZPROM највећи испоручилац гаса у Русији и Европи (50,002% у власништву државе). Има 23 “ограничених компанија“ распоређених на 5 адреса у Амстердаму:

7. Адреса масним словима, 5 „ограничених компанија“ , учесници у Сахалинском пројекту

8. Адреса масним словима, 7 “ограничених компанија“ Gazprom International за Африку, Азију и Јужну Америку

9. [од горе на доле], адресе су масним словима:

– Gasprom Neft Downstream

– Stichting Gazprom ECP*

-8 “ограничених компанија“ Gazprom Neft International – изм. осталог и за Ирак

*Власник акција једне компаније у Луксембургу која служи за издавање облигација [за прибављање капитала на интернационалном тржишту].

Извор: FD Research (истраживачко одељење листа)

Са холандског посрбило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

2 replies

  1. Шта ли се то десило на берзама јутрос у 6:00 по Гриничу, кад је долар нагло почео да губи вредност према рубљи?
    http://www.kitco.com/gold_currency/index.html?currency=rub&timePeriod=d&flag=gold&otherChart=no
    Има нека тајна веза: амстердамска?!

  2. Тешко је рећи да берза у Амстердаму има везе са посрнућем долара. Те ствари зависе више од “духа” времена – рецимо кримски референдум итд. Пред интервенцију (референдум московска берза је за дан пала 10% (око 60 милијарди УСД) је био мањи промет али је одмах после референдума отишла 4% и даље је у расту трговина хартијама од вредности. Берза даје слику прилика и очекивања која зависи од низа околности некад и шапутања или несмотрних изјава као чувена Бушова у Јапану 2007 да је постојача опасност да се све сурва више од 10-15%. Али берза није суштина реалне економије, пре је нека врста термометра који мери температуру.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading