Милорад Додик најавио забрану доласка демонстраната у РС

Уочи састанка у Београду, председник РС Милорад Додик рекао је да ће полиција РС забранити организовани улазак демонстраната из Федерације БиХ у РС.  

“Неће бити проблем за мирне протесте у РС, који су најављени и који се одржавају на местима за то предвиђеним законом. Заустављање
саобраћаја и рушење институција у Републици Српској биће спречено
полицијом јер је то незаконито”, рекао је Додик у Бањалуци, после
састанка с представницима заједничких институција БиХ из РС.

(РТС)

Штитећи политичку стабилност и Дејтон – Србија штити Републику Српску

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изајвио је да пребијање, насиље, хулиганство, паљење и рушење зграда не води ничему добром и да се све разлике између политичких ривала, и у БиХ и у Републици Српској, па и Србији, решавају у демократској и фер процедури на изборима.

vucic_dodik_bosic

Лидер владајуће СНСД у Републици Српској Милорад Додик изјавио је данас да Српска неће прихватити интервенцију међународне заједнице по било ком питању изван Устава и нормалних процедура, те да су протести у Федерацији Босне и Херцеговине срачунати и на дестабилизацију Српске.

Додик је на прес конференцији у Влади Србије поздравио чињеницу да су политички лидери из Српске први пут у некој животној ситуацији позвани у Београд на политичке консултације.

Он је оценио да су догађаји у Сарајеву и дугим градовима Федерације БиХ последица нефункционалности тог ентитета, те да су власти Федерације изгубиле конртролу над догађајима.

Он је истакао да је Српска стабилна, а да су нереди у окружењу покренути са циљем да се у РС изазову слични потрести и да се поново снажно увуче међународни фактор да решава проблеме на том подручју.

Према Додиковим речима, Босна и Херцеговина је блокирана, за ту ситуацију значајну кривицу сноси део међународне заједнице, а високи представник у БиХ никада није озбиљно спроводио Дејтон, али га је озбиљно кршио и то на штету РС и то свих претходних година.

„Хаос у Федерацији Босне и Херцеговине није престао, тамо институције не функционишу, а ово што се догађа је доказ да Босна и Херцеговина не може да преживи унутрашње изазове и да не функционише”, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије.

„Ми смо то зауставили, али је направљана огромна штета”, рекао је Додик и закјучио да је циљ последњих догађаја доминација бошњачке политике.

Лидер Српске демократске странке Младен Босић рекао је данас у Београду да је заједничка оцена свих у РС да се у Федерацији БиХ ради о опасним процесима који могу да ексалирају у смеровима које нико не би желео, те истакао да опозиција Српске власт неће мењати на улици, већ на изборима.

„Ради се о насилним протестима и све личи на оно што се дешавало у арапским земљама, познатијим као арапско пролеће”, рекао је Босић, додајући да је јасно да нико у РС, па ни опозиција, не жели никакво насиље и нереде.

„Ми знамо да је много грађана незадовољно, ојађено, да тешко живи, да РС има проблема са корупцијом, слабим стандардом, у економији, у здравству, али ми као СДС не мислимо смењивати председника Додика на улици”, рекао је Босић на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он се захвалио Вучићу на позиву на састанак који је, како је рекао, порука грађанима да се не залећу.

„Сматрамо да се промене у РС могу догодити једино на изборима. Позивамо грађане да своју енергију и жељу за променом искажу на њима”, рекао је Босић.

Јасно је да ове протесте желе да преселе у РС, што се види по дешавањима у Бијељини и неким другим местима, али је веома важно да РС остане политички стабилна и изван ових турбуленција.

Босић је додао да то не значи да се СДС не слаже са протестима грађана, али ће их када дође време и организовати, на миран начин и без рушења институција.

„Као опозиција, ми ћемо помоћи РС на изборима, али никакво насиље неће бити подржано од стране СДС”, истакао је Босић.

Он се још једном захвалио Вучићу, истичући да је ово један важан политички моменат, јер је једна врста обавезе Србије да штитећи Дејтон – штити РС.

(Факти)

Глас Русије: Муслиманско-хрватска Федерација БиХ у хаосу

У Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ настао је хаос. Демонстранти су запалили Председништво у Сарајеву, запалили су кантоналне владе у Сарајеву, Зеници и Бихаћу. У Тузли су такође демонстранти пробили полицијски кордон те ушли у зграду Владе, демолирали је и запалили. Премијер Тузланског кантона је поднео оставку.

sukobi-u-tuzli-2-2014

У Зеници је такође запаљена зграда Владе те су демолирали зграду општине. Влада Зеничко-добојског кантона је такође поднела колективну оставку.

У Мостару је запаљена Већница, зграде политичких странака, ХДЗ-а и СДА. У Бихаћу је такође демолирана зграда Владе, а испред зграде Председништва у Сарјаеву је запаљено и неколико полицијских аутомобила. Кратко речено, владало је “ратно стање”.

У демонстрацијама и сукобима је много повређених, преко 200 особа, а од тога 100 припадника полиције.

У нередима је страдао и депо Архива у Сарајеву. Ту се налази претежно аустроугарска грађа, персонални досјеи, збирке где су се налазили прилично стари документи, а власти у Федерацији још увек не знају у каквом је стању грађа.

Директор МУП-а Федерације је истакао да је ситуација озбиљна, те је апеловао “да размислимо шта радимо”.

Ово није добро и не води ничему и мислим да нема никакве потребе за овакав начин испољавања агресивних иступа одређених група према објектима институција.

Премијер Муслиманско-хрватске Федерације БиХ Нермин Никшић је истакао:

Ниједна политичка функција није вредна ниједног људског живота. Ако је Федерална влада након свега овога што је урадила и у ситуацији када јој је практично изгласано неповерење, а није допуштено да се направи њена реконструкција, премијер сигурно неће.

Министар спољних послова Златко Лагумџија жели да се заустави анархија.

Нама није важно да ли смо ми негде дио вас или не. Ми желимо да се у читавој земљи заустави анархија јер то иде и уперено је против сваког њеног грађанина, па чак и оних који су залуђени од својих националистичких вођа да им је боље да оду сами и да у опанцима однесу парче својих ливада.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић поштује право на протесте:

Ја то подржавам, али не подржавам никакве активности које би требале да служа за преливање одређене кризе и једне апсолутно несређене средине каква је федерација БиХ, у једно апсолутно сређену средину каква је Република Српска и очекујем од грађана да не наседају на такве трикове.

Потпредсеник Републике Српске Емил Влајки, мини протест у Републици Српској који су организовале неке НВО које финансирају западне државе сматра политичким ударом на Републику Српску:

Они желе да сруше актуелну политичку власт и њезину оријентацију ка независности Републике Српске.

Ситуација у Муслиманско-хрватској Федерацији је данас мирна. Ради се на санирању последица у Сарајеву. Полиција у Тузли целу ноћ обезбеђивала је зграду општине и Владе која је изгорела. Током ноћи ситуација се смирила и у осталим градовима Муслиманско-хрватске Федерације у којима су јуче избили нереди. За данас нису највљени протести, али је приметно присуство органа реда.

(Глас Русије)

Милорад Додик: Полупаће пола Федерације БиХ само да дестабилизују РС

Поносан сам на грађане Српске, који нису насели на провокације и дозволили да се немири из Федерације БиХ пренесу у Српску – рекао је Милорад Додик агенцији Срни.

„Очигледно је да само економски и социјални проблеми у ФБиХ нису запалили зграде три кантоналне владе, већ је реч о политичком пројекту који би требало да ескалацију догађаја из ФБиХ на неки начин трансферише према Републици Српској“, рекао је председник РС.

Он је најавио да ће то управо бити и једна од главних тема његовог сутрашњег састанка са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, у којем ће учествовати и председник СДС-а Младен Босић.

„Док сам боравио у Русији, телефоном сам се чуо са господином Вучићем и тада смо се договорили да разговарамо о овој ситуацији. И у другим земљама у региону, па и у Србији, има социјалних проблема, али тамо нико не пали институције и све се покушава решити на миран и коректан начин. То је оно што и Српска треба да чини“, истакао је Додик.

milorad-dodik-490

Он је подсетио да руководства Српске и Србије имају редовну комуникацију о свим важним питањима, подсетивши да је Србија гарант Дејтонског споразума, па је разумљиво да има интереса и за развој ситуације у БиХ.

„Ми смо још раније упозоравали на потребу да Србија буде више укључена као потписница и у том контексту и видим сутрашњи састанак“, рекао је Додик.

Напоменувши да ће се на састанку са Вучићем више причати о ситуацији у ФБиХ него о Српској, Додик је оценио да је у Федерацији БиХ последње четири године потпуно изгубљена контрола власти и ситуација ни по чему не личи на стабилност коју има Република Српска.

„Наравно да постоје у Српској и они који кратко виде и који су говорили да Српској не прети никаква опасност, а један од њих је и Босић“, рекао је Додик, додавши да нема никакав коментар на то што ће лидер СДС-а бити на сутрашњем састанку у Београду, али да га радује ако код њега постоји отклон од онога што је СДС упорно говорио – да Српској не прети никаква опасност.

Он је у том погледу истакао да последња дешавања у Федерацији БиХ потврђују да се проблеми покушавају пренети у Српску.

„Свака дестабилизација институција Републике Српске апсолутно директно утиче на дестабилизацију саме Републике и мислим да се то могло најбоље видети у јучерашњем наступу (лидера СДП-а БиХ Златка) Лагумџије, који вапи да се у Српској нешто деси“, рекао је Додик.

Он истиче да је то најбоље сведочанство о ономе што се упорно говорило, а то је да ће се „полупати пола ФБиХ само да се изазове дестабилизацију и у Српској“.

„То је њима главни и дефинитивни циљ и несумњиво је да је тај жал Лагумџије за проблемима у Српској и протестима видљиво исказан јучерашњом изјавом и потврђује да стоје и иза ових протеста“, упозорио је Додик.

Председник Српске је додао да се политика бошњачких странака огледа и у томе што њихови представници блокирају рад институција БиХ, конкретно сада Дома народа због предлога измена и допуна Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ.

Према његовим речима, то показује да би Српска можда требало да донесе свој закон о тој области, а овај на нивоу БиХ прогласи неважећим на територији Републике.

„Ми не смемо и нећемо дозволити да се понови случај регистровања за изборе у Сребреници“, поручио је Додик.

Напоменувши да и овај случај, у вези са законом о пребивалишту, показује да бошњачки политичари чине све да се криза пренесе у Републику Српску па да и ту дође до масовних окупљања и протеста, Додик је поручио да у Српској свако има право да на демократски и законит начин изрази незадовољство, али да се неће толерисати рушилачки походи.

„Желим да кажем грађанима Републике да смо одлучни да спречимо вандализам и хулиганство, и то неће проћи код нас. Ми смо године уложили да направимо стабилну Републику у безбедносном смислу и неће сада проћи никакви хулигани или неки страни плаћеници који покушавају да сада придобију пажњу јавности“, поручио је Додик.

Осврћући се на ставове европских парламентараца, попут Дорис Пак и Јелка Кацина, који је рекао да је „протестима у Тузли БиХ кренула ка Европској унији“, Додик је поручио да Републици Српској не треба ЕУ ако су ставови попут Кациновог оно што она доноси.

„Видели смо и да Дорис Пак покушава неким изјавама и оценама да поправи себи углед пред бирачким телом пре избора за Европски парламент“, напоменуо је Додик у интервјуу Срни.

(Факти)

Валентин Инцко: Размислити о трупама ЕУ ако ситуација у ФБиХ ескалира

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко оценио је за бечки Курир да би, ако стање у Федерацији буде ескалирало, требало евентуално размислити и о трупама ЕУ.

Инцко је оценио да је садашње стање најгоре од завршетка рата у Босни и Херцеговини, од Дејтонског споразума 1995.године. Истовремено је негирао да “гори” Балкан, указујући да Србија добро напредује.

Такође је нагласио да насиље са више од 100 повређених мора да се најоштрије осуди. Међутим, протести су, како је додао, оправдани, а посебно је социјална неравноправност водила ка томе.

(РТС)

Јелко Кацин: Федерација БиХ демонстрацијама прескочила два нивоа и кренула ка ЕУ

Сарајево/Брисел – Посланик Европског парламента Јелко Кацин изјавио да је демонстрацијама, Федерација БиХ прескочила “два нивоа” и кренула ка Европској унији.

jelko-kacin-480

После тога што се десило у Тузли и другим градовима Федерације БиХ, политичарима треба да буде јасно да нема више недодирљивих и да ће ствари кренути у правцу којим они то нису желели.

“Ако ме питате да ли је добро, како год то страшно изгледало, ја ипак мислим и одговорно тврди да је самим тим БиХ кренула ка и у ЕУ”, рекао је Кацин у емисији “Интервју 20”, сарајевске БХТ 1.

(Танјуг)

Стјепан Месић: За нереде у БиХ крив Дејтонски споразум

ЗАГРЕБ/САРАЈЕВО – Бивши хрватски председник Стјепан Месић каже да са забринутошћу прати збивања у суседној БиХ последњх дана, тврди да разуме разочарање грађана, али да насиљем не могу ништа да мењају, већ да је нужно променити, како каже, тзв. Дејтонски споразум о устројству БиХ.

За, како наводи, тзв. Дејтонски споразум, чије доношење смо својевремено сви поздравили, јер је прекинуо крвави рат, каже да је вољом његових креатора постао кључна препрека на путу претварања БиХ у функционалну државу.

Тврди да, иако Дејтонски споразум садржи и клаузулу о потреби његовог надограђивања, то се никада није догодило.

“Уместо тога, на Дејтон и неприродним ентитетима које је он створио инсистирало се као на недодирљивој догми, а високом представнику међународне заједнице који је, формално, имао овлашћења да премости све већу подељеност унутар БиХ, у којој су се ентитети, посебно један, претварали у пара-државе, ускраћивала сем могућност да та овлашћења користи на добобит БиХ и у дугорочном интересу свих њених грађана”, навео је Месић у саопштењу достављеном медијима.

(Танјуг)

Џевад Галијашевић: Немачка стоји иза нереда у Босни, циљ рушење Републике Српске

Како тврди директор Фонда за хуманитарно право БиХ Џевад Галијашевић, циљ Немачке није да сукоби буду у хрватским етничким срединама, већ у бошњачким и да се прелију на Републику Српску.

Галијашевић је изјавио и да се, без обзира на тежак живот, социјалне прилике у Српској решавају институционалним механизмима.

„Они су далеко ефикаснији и подобнији од било ког протеста, нереда, паљевине. Сигуран сам да се протести неће прелити на Републику Српску, нити на хрватска подручја у ФБиХ“, рекао је Галијашевић.

Према његовим речима, циљ Немачке није да сукоби буду у хрватским етничким срединама, већ у бошњачким и да се евентуално прелију на Републику Српску.

„Намера је да се под теретом конфликта у делу ФБиХ доведе до препакивања Дејтонског мировног споразума. САД то неће дозволити и у овом случају Српској то може само користити“, каже Галијашевић.

Dzevad-Galijasevic

Он је истакао да Немачка контролише ове сукобе, као и оне у Украјини, па ће, каже, вероватно прибећи и другим методама дестабилизације бошњачког етничког и политичког простора.

„Република Српска је фактор политичке стабилности. На крају ће се испоставити да су рушилачке операције и незадовољство само били у ФБиХ“, рекао је Галијашевић.

Он је навео да је узрок ескалације сукоба између грађана и полиције у Федерацији неадекватна примена силе федералне полиције, која је дуго увезана са криминалним и политичким структурама.

„Неадекватно су реаговали, а сиротиња је одговорила. Одговор демонстраната је адекватан криминогености саме полицијске структуре, која је заједно са политичком, извор безакоња у ФБиХ“, оценио је Галијашевић.

Ко је Алдин Ширановић, организатор нереда у Босни, вођа групе „Удар“ прављене по принципима „Отпора“?

Алдин Ширановић је вођа групе која се на Фејсбуку промовише под именом „Удар“, а ова организација има све одлике организација које су до сада познате по томе што их је обучавала организација КАНВАС, тј. бивши српски Отпор.

Многи аналитичари оцењују да протести представљају организован покушај дестабилизације БиХ, као и да је главни циљ преношење овог незадовољства у Републику Српску са циљем поништавања Дејтонског споразума и напада на Додика.

Оваква анализа дешавања у Босни поприма још већи значај, ако се узме у обзир да организација која је јавно иступила као организатор протеста у Тузли и БиХ има све одлике организација које су до сада обучаване од стране познате српске организације КАНВАС (бивши ОТПОР), а о томе сведочи уједно и профил Алдина Ширановића на којем држи велику слику симбола „песнице“ испод које пише Отпор.

Да ли овај човек то држи на свом профилу из чистог помодарства или је реч о истицању својих веза са КАНВАС-ом и другим организацијама које промовишу тзв. ненасилне методе борбе против одређене власти остаје тек да буде расветљено.

Алдин је на конференцији за новинаре описао разлоге због којих је основао своју Фејсбук групу и позвао грађане на демонстрације, како и како је дошло до његовог хапшења и привођења у МУП ТК, где су припадници специјалне јединице над њим применили физичку силу, пише сарајевски Дневни аваз.

– Годинама гледам шта се дешава с нашим гигантима који су уништени. Имам пример моје супруге која као високообразована особа годинама тражи посао и потакнут једним болом због неправде одлучио сам се на демократски начин борбе и позвао грађане да ми се придруже на демонстрацијама. Називају нас хулиганима зато што смо изашли на улицу и тражили своја права. Ми нисмо почели ни лупати ни разбијати, нити смо алудирали на то да се неко напада или разбија. Ми смо, морате знати били нападнути, напала нас јер полиција – казао је Ширановић.

Шта је позадина режираних нереда?

Обојена револуција која се већ преко годину дана очекује у Босни – најзад је почела. Али фундаментална чињеница која се мора истаћи је то да, насупрот очекивањима аналитичара, „промена режима” није предвиђена само за Републику Српску. У току је пуч на територији целе државе, који ће обухватити и Федерацију БиХ и Републику Српску.

Ово је врло значајна чињеница зато што сугерише да западне обавештајне службе и, подразумева се, њихове владе желе да очисте политички терен у читавој земљи. План је да се растуће незадовољство друштвеним приликама – за које има више него довољно оправдања – искористи за изазивање општег хаоса. Тај хаос, и илузија „бољег живота” коју ће западни медији и пропагандни центри подстицати у свести широке јавности, затим ће бити искоришћени да би се инсталирала нова екипа марионета, не само на ентитетском већ и на централном нивоу.

Основни циљ и даље остаје скидање са власти председника Милорада Додика и пресецање независне политике коју он води у Републици Српској, да би се у Бања Луци на његово место поставио колаборационистички тим који ће омогућити утапање аутономног српског ентитета у централизовану босанску државу.

Даљи циљеви су увођење целовите Босне и Херцеговине у НАТО пакт и њено потпуно уклапање у западне евроатлантске структуре. По важећем уставу, то није могуће без сагласности владе Републике Српске. Зато је први корак да се таква кооперативна влада доведе на власт. Убрзо, данашњи протекторат – који ту и тамо, у скромној мери, ужива локалну аутономију – претвориће се у колонију под потпуном контролом Запада.

(Срби на окуп)

Алдин Ширановић: Иза сарајевског „Удара“ не стоји политика, већ само беда и глад

ТУЗЛА – Пробудио се народ. Ово што се дешава у Босни није никаква револуција, већ демократски протест народа који има Уставом загарантовано право да се бори за боље сутра, каже у интервјуу за Курир Алдин Ширановић, оснивач групе „Удар“ на Фејсбуку и вођа протеста у Тузли, на којем је учествовало 20.000 људи.

Да ли сте спонтано дошли на идеју да дигнете Тузлу на ноге или вам је неко помогао?

– Никакве политичке позадине нема иза протеста. Ограђујемо се од било које политичке партије. Пре годину и по дана сам основао групу „50.000 људи на улице за боље сутра – Удар“, која је имала око 600 чланова и није деловала. Годинама гледамо како нам уништавају индустријске гиганте у којима је радило од 5.000 до 10.000 људи. Ти људи сваке среде стоје испред владе ТК и моле да их неко прими, да им удели комад хлеба. Из владе их гледају с прозора, смеју им се и чекају да се уморе и оду. Моја супруга је дипломирани социјални радник и годинама се бори за посао. Гледао сам то месецима и осећао сам бол у срцу због таквог односа државе према образованим људима. Мораш имати 2.000 марака да би добио посао. Једног дана је рекла да ће она, ако нико други већ неће, изаћи на улицу с транспарентом да подржи те раднике. То ме је покренуло и одлучио сам да преко групе „Удар“ позовем људе да се придружимо радницима у мирном протесту.

Како су ти мирни протести прерасли у рушилачке демонстрације?

– Првог дана је на протесту испред владе ТК било 2.500 људи и све је било мирно. Нико камен није бацио. Дошли смо пред владу са захтевима и предали их да се уруче премијеру, али нисмо добили одговор. Онда је изашао службеник владе и почео нама да поставља услове. Људи су то схватили као понижење и почели су да скупљају каменице и у једном тренутку је полетела киша јаја према влади ТК. Биле су то убачене групе људи, вероватно из неких политичких партија. Кад је комесар полиције изашао и рекао „удрите багру напољу“, специјална полиција је брутално насрнула на народ, а било је ту и жена, и деце, и инвалида. Народ је револтиран одговорио и почео да гађа полицију циглама, летвама…

Кад су вас привели, да ли су вас питали да ли протест има политичку позадину?

– Питали су, али понављам да ниједна политичка партија не стоји иза протеста, осим народа коме је дозлогрдила немаштина. Никад нисам и нећу припадати ниједној политичкој партији. И супруга и ја смо без посла, а имамо сина од пет година. Живимо од 20 марака дечјег додатка и помоћи родитеља.

aldin-kurir

Да ли ће се протести наставити?

– Нећемо стати. Тражићемо оставку владе БиХ све док сви не поднесу оставке и на њихова места не дође неко из народа. Звали су ме из Сарајева и рекли да ће ме подржати 500.000 људи који ће изаћи на улицу. Још нисам одлучио кад ћу и да ли ћу отићи.

Шта симболизује назив групе „Удар“?

– Инспирација за назив групе су демократски процеси у неким другим европским државама. То су демократски протести незадовољног народа.

Социјални случај

Алдинова супруга Дениса Ширановић каже да је покушавајући да добије посао у Министарству рада и социјалне политике схватила да је све узалуд и да нешто мора да се учини.

– Гледала сам те несрећне раднике како месецима седе испред владе, а нико неће ни да их погледа. Рекла сам супругу да ћу изаћи на улицу с транспарентом „Социјални радник социјални случај“ и на тај начин их подржати и изразити незадовољство што немам посао.

(Курир)

Стефан Каргановић: Обојена револуција се обрушава на Босну

Ово је врло значајна чињеница зато што сугерише да западне обавештајне службе и, подразумева се, њихове владе желе да очисте политички терен у читавој земљи. План је да се растуће незадовољство друштвеним приликама – за које има више него довољно оправдања – искористи за изазивање општег хаоса. Тај хаос, и илузија „бољег живота“ коју ће западни медији и пропагандни центри подстицати у свести широке јавности, затим ће бити искоришћени да би се инсталирала нова екипа марионета, не само на ентитетском већ и на централном нивоу.

Основни циљ и даље остаје скидање са власти председника Милорада Додика и пресецање независне политике коју он води у Републици Српској, да би се у Бања Луци на његово место поставио  колаборационистички тим који ће омогућити утапање аутономног српског ентитета у централизовану босанску државу. Даљњи циљеви су увођење целовите Босне и Херцеговине у НАТО пакт и њено потпуно уклапање у западне евроатлантске структуре. По важећем уставу то није могуће без сагласности владе Републике Српске. Зато је први корак да се таква кооперативна влада доведе на власт. Убрзо, данашњи протекторат – који ту и тамо, у скромној мери, ужива локалну аутономију – претвориће се у колонију под потпуном контролом Запада.

Протестанти у Босни, као и у Кијеву, мотивисани су илузијом да само треба да „отерају неваљалце“ да би постигли магловито замишљени и нимало јасно одређени „бољи живот“. Међутим, то се неће догодити никада ако ће посао бити поверен марионетама које жели да инсталира Запад. Као што смо видели у Украјини, у овом тренутку само Русија има материјални капацитет да допринесе побољшању њиховог животног стандарда. Европска Унија је јасно ставила до знања да не располаже средствима која би омогућила реконструкцију Украјине, мада, наравно, располаже довољном сићом да плати за услуге уличних руља. Оно што важи за Украјину, важи и за Босну и Републику Српску.

Нереди који се распламсавају, и који су пре неколико дана почели у Федерацији БиХ у Тузли, а одатле се шире на Сарајево у друге градске центре у Федерацији, обележени су од самог почетка коришћењем крајњег насиља са стране демонстраната. Пошто се операција „промене режима“ генерално оркестрира у складу са сценаријем „ненасилног отпора“ који је зацртао Џин Шарп, може да делује помало чудно да се у Босни ненасилна фаза бесцеремонијално прескаче. У почетној фази, уобичајени образац „провокација – ескалација,“ напротив, предвиђа навођење органа власти да нападају мирне протестанте да би се оруђа преврата могла приказати као невине жртве. Међутим, у овом случају западни диригенти су можда нестрпљиви да без одлагања заврше посао у обе таргетиране земље, у Украјини и Босни и Херцеговини. Можда су зато донели одлуку да убрзају процес инсталирања својих марионета, док је још могуће одржавати илузију „бољег живота“ под патронатом Запада и пре него што разочаравајућа вест о дубокој кризи у којој су западне земље заглибљене не допре до узнемирених маса на Истоку.

Начин како се руководи побуном у Босни и Херцеговини сажето је представљен на слици која се може видети на једном од интернет сајтова што подржавају опозициону мрежу:

Emblem-of-BH-color-revolution-rioters

Ова сугестивна слика показује најмање три ствари. Прво, ниво уличне агресивности коју практикују демонстранти, што укључује и паљење аутомобилских гума. Друго, стари, познати симбол „Отпора,“ стиснута песница, који карактерише све операције ове врсте, од прве успешно изведене обојене револуције под западним руководством у Београду у октобру 2000. године, што убедљиво указује на покретачку снагу иза догађаја који су у току. Најзад, донекле депласирани текст на енглеском језику, на наводно босанској плакати. То је јасан лапсус који ће несумњиво временом морати да буде отклоњен зато што врло тачно открива ко се налази иза целе шараде.

Поред овога, присутни су и сви остали класични показатељи операције у стилу Џина Шарпа. Инфраструктура за промену режима, коју западни специјалисти у Босни већ две године стрпљиво  изграђују, најзад је добила сигнал да се активира. Сада  смо сведоци деловања одлично увезане мреже која прекрива Федерацију и Републику Српску и која удружено делује на постизању идентичних циљева, уз коришћење свих расположивих справа савремене технологије. Демагогија је прикладно магловита и бави се неодређеним циљевима, као „поштовање права“ и „боље сутра,“ што несумњиво ужива широку подршку у Босни као што би „зауставити нуклеарно зрачење“ вероватно било врло популарна крилатица у Фукушими. Али зачудо, конкретне политичке мере  које би погодовале остварењу ових узвишених идеала нико од бунтовника не нуди. Међутим, позив полицајцима да се придруже демонстрантима је преузет право из Шарповог приручника. Анонимни организатори нереда у Тузли се представљају под акронимом „УДАР“, што очигледно евоцира назив политичке организације Виталија Кличка у Украјини.

Власти у оба босанскохерцеговачка ентитета су очигледно неспремне да се суоче са судбином која им се спрема. У Федерацији, муслимански политичари су досадашњу тактичку подршку Запада будаласто протумачили као  трајну гаранцију, чинећи исту грешку у коју је упао египатски председник Мубарак пре њих, сматрајући свој положај безбедним док су у Сједињеним Државама активисти „Покрета 6. април“ били обучавани да га свргну. У Републици Српској, не само да је владајућа коалиција пропустила да донесе благовремену процену ситуације и да предузме ефикасне противмере, већ је и опозиција изгледа направила погрешан прорачун. Вође опозиције ће се, можда, једног дана пробудити и тада ће схватити да су и њих западни ментори изиграли са искључивим циљем да их искористе за подривање председника Додика, али да ће једна потпуно нова екипа протежеа, коју је Запад дискретно истренирао, бити уместо њих инсталирана на власт.

(Погледи)

Срби на окуп: Подршка разбијању Републике Српске сутра и у Београду

Београд – Група грађана која подржава масовне грађанске протесте у Босни и Херцеговина најавила је данас да ће 10. фебруара, у понедељак у центру Београда, на Тргу републике организовати протест солидарности. Протест организују грађани који су се окупили на групи на Фејсбуку под називом “Подршка народу Тузле из Србије”.

У писаном саопштењу достављеном медијима, наводи се да протести у БиХ на драматичан начин постављају питања која се ућуткавају годинама. “Њихова спонтаност, оријентација на социјалне и економске проблеме и, истовремено, јасна тежња да се дистанцирају од националних и верских сукоба, као и од свих постојећих политичких партија пружају по први пут простор младим и углавном незапосленим људима да узму активно учешће у политичком животу,” стоји у саопштењу.

podrska-bg-bih

Додаје се да је Тузла подигла свој глас и започела борбу за социјална права и превазилажење подела. “Најбоља солидарност коју можемо да пружимо јесте да се и сами организујемо и коначно на дневни ред поставимо питања дводеценијске пљачке народног богатства путем ратова и приватизација”, наводи се у саопштењу.

Скуп је заказан за 16 сати код ресторана Руски цар.

(Бета/Срби на окуп)



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Лепо је што се зову Удар… Као Кличкова партија у Украјини. Да не мора човек много да “дума” и повезује!

  2. Што се Београда тиче, врло релевантно питање је да ли ће неко бити у стању да удари на београдску филијалу “Удара”?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading