Преминула Медлин Олбрајт

На себе је навукла бес бројних Срба у бившој Југославији због приметног антисрпског става и улоге коју је имала у артикулисању америчке политике за време ратних сукоба на Балкану, нарочито на Косову и у Босни

Медлин Олбрајт (Извор: ИН4С)

Прва жена државни секретар Сједињених Америчких Држава, данас је преминула, пишу амерички медији. Имала је 84 године и боловала је од рака, саопштила је породица.

Њена смрт је потврђена у мејлу упућеном особљу Олбрајт Стоунбриџ групе, глобалне стратешке фирме коју је основала Олбрајтова. Преминула је дан пре годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије, за које је имала одлучујујућу улогу.

Ентони Блинкен: Понизно идем стопама Медлин Олбрајт

Рођена је у Прагу, Чехословачка. Васпитана је као римокатолик, јер су њени родитељи прешли из јудаизма у католицизам како би избегли прогон. С породицом се уселила у САД током Другог светског рата.

Медлин Олбрајт је била 64. амерички државни секретар, а уједно је била и прва жена на тој функцији. На предлог председника САД Била Клинтона, пошто је Сенат одобрио њено именовање, ступила је на дужност јануара 1997. године.

Олбрајтова је последњих година била председавајућа у Националном демократском институту за међународне послове и председница Труманове фондације за стипендирање. Такође је била и копредседница Комисије за правно оспособљавање сиромашних.  Крајем прошле године ступила је на нову функцију као нова председница америчког Одбора за одбрамбену политику.

Мадлен Олбрајт: Смрт пола милиона ирачке дјеце усљед санкција била је вриједна циља (1996)

За време свог мандата значајно је појачала утицај америчке политике у Босни и Херцеговини и на Блиском истоку.

На себе је навукла бес бројних Срба у бившој Југославији због приметног антисрпског става и улоге коју је имала у артикулисању америчке политике за време ратних сукоба на Балкану, нарочито на Косову и у Босни.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

 1. демон је отишао својима..

  14
 2. Sigurno Vuk Draskovic organizuje neku knjigu zalosti da se ljige imaju gde upisati.

  14
 3. Господе, помилуј грешницу!

  1
  5
 4. „Ој рано, што ниси одавно!“
  “И она легла, а она даска тврда, и она више не мрда!“

Оставите коментар