Ученике у Тузли уче да су Срби агресори

Историчар Боривоје Милошевић изјавио да овај уџбеник представља само једну, поједностављену слику грађанског рата у БиХ, те да заступа интересе само бошњачког народа

Са промоције додатка у Министарству образовања и науке Тузланског кантона (Извор: Независне)

У Министарству образовања и науке Тузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су „Срби агресори на БиХ”.

Ибрахимовић је, иначе, био припадник такозване Армије БиХ од 1992. до 1995. године, а иницијативу за креирање овог уџбеника је 2017. године покренуо Мидхат Чаушевић, посланик у Скупштини Тузланског кантона.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих у Републици Српској, рекао је за Независне новине да се у једном делу овог уџбеника говори да аутори желе да се историја учи заснована на чињеницама, док се у другом делу потпуно изврћу чињенице.

Којић је навео да аутори говоре да ће деца изучавати „опсаду Сарајева”, те напомиње да је јасно и недвосмислено доказано да се ту радило о блокади, што је утврдила и Међународна независна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву.

Из додатка уџбенику (Извор: Кликс)

„Имамо ситуацију где је такође доказано да је српска заједница уништена у Сарајеву и да су Срби страдали на различите и бруталне начине. Постављам питање да ли ће то ученици изучавати, и то како су Срби стављени изван закона, одвођени из својих станова, убијани, те како су њихова страдала тела стајала данима. Епилог свега је класично етничко чишћење сарајевских Срба и њихов егзодус који обележавамо 16. марта”, нагласио је Којић.

Он је истакао да се говори и о „агресији на БиХ”, те поставља питање како је могуће да су они чији су преци живели на овим просторима могли извршити агресију сами на себе.

„Неко ко је био у такозваној Армији РБиХ, чији су чланови извршили стравичне злочине, аутор је књиге. Питање је да ли је компетентан да напише књигу”, рекао је Којић.

Из додатка уџбенику (Извор: Независне)

Историчар Боривоје Милошевић рекао је за Независне да овај уџбеник представља само једну, поједностављену слику грађанског рата у БиХ, те да заступа интересе само бошњачког народа.

Милошевић истиче да су ти догађаји били много комплекснији, док у уџбенику посебно Срби, али и Хрвати заступљени као они који су једини кривци за све што се дешавало током грађанског рата, а да су Бошњаци ти који су једини жртве овог сукоба.

„Ово има елементе неког лошег холивудског филма. Аутор књиге био је припадник такозване Армије БиХ, па се питам колико у овој ситуацији може бити неутралан и објективан. За разлику од аутора, ја мислим да овакав приступ не доприноси нечему што се зове истина и помирење у БиХ”, навео је Милошевић.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Печат, 15. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар