Александар Вучић: Поново ћемо имати само један лет за Москву јер се води хајка против Србије

Иако је „Ер Србија” преузела слотове „Аерофлота” и тренутно има 15 летова недељно ка Москви, због притисака који последњих дана стижу из Европе, вратиће се на 8 летова седмично

Извор: Википедија

Авионску карту из Београда до Москве за овај месец није могуће купити. У једном тренутку јуче рано ујутро су се на сајту „Ер Србије” појавиле карте за ову седмицу по цени од око 140.000 динара, у једном смеру, али су за неколико минута распродате. Коме се не жури, може да купи карту за средину априла по цени од 27.000 до 42.000 динара, ако успе да се укрца на авион, јер ће број летова по свему судећи бити ограничен.

Санкције које су европске земље увеле руским авио-компанијама, односно забраниле да руски авиони користе ваздушни простор ЕУ због инвазије на Украјину и контрасанкције које је Русија потом увела компанијама из тих земаља, од Србије су ненамеравано направиле једину земљу чија авио-компанија може несметано да саобраћа између европских дестинација и Русије.

„Ер Србија” је добила дозволу од Русије за додатне летове, то јест преузела је слотове „Аерофлота” и тренутно има 15 летова недељно ка Москви, али због притисака који последњих дана стижу из Европе, вратиће се на фабричка подешавања. То значи да ће „Ер Србија” саобраћати до Москве осам пута недељно и евентуално два пута до Санкт Петербурга у виду чартер лета, као пре украјинске кризе.

Председник Србије Александар Вучић, рекао је да ће за неколико дана „Ер Србија” имати поново само један лет за Москву јер се води хајка против наше земље, у којој се наводи да је Београд удвостручио авионе, за Москву, да зарађујемо на „украјинској крви”.

Емануеле Жиофре: Мит да је ЕУ уценила Србију пред гласање у УН у вези са украјинском кризом

Напоменуо је да нико неће да дира оне у НАТО, који су делом у Европи, а делом у Азији, а имају 30 пута више летова за Москву, од нас, наводећи да мисли на Турску. „Или, што то не кажу неким земљама залива, које моле за нафту, а имају 15 пута више летова него ми?”, упитао је Вучић. Ово је његов одговор заменици министра спољних послова Украјине Емини Џепар која је рекла да је „Ер Србија” удвостручила број летова за Москву у тренутку док су их други европски превозници зауставили и затворили свој ваздушни простор за руске авио-компаније и приватне летове. Србија је једина земља у Европи са небом отвореним за Русију.

„Прављење новца на украјинској крви недостојно је земље кандидата за ЕУ”, навела је она.

И европосланик и бивши министар иностраних послова Естоније Урмас Пет сматра да би „Ер Србији” требало забранити летење у ваздушном простору ЕУ, јер Србија игнорише санкције уније против Русије. „Ер Србија” је за Русију прозор у Европу, написао је на свом Твитер налогу.

Милан Ковачевић, консултант за инвестиције, каже да НАТО земље ове додатне летове сматрају као врсту наше испомоћи Русији и зато врше притисак да се смањи број летова из Београда за Москву.

„Не верујем да ће нам ЕУ уводити било какве забране или санкције. Наш један лет дневно биће очуван, али нећемо моћи да користимо ’Аерофлотове’ слотове зато што ће НАТО земље покушавати директно и индиректно да наметну Русији разне врсте санкција”, објашњава Каовачевић. Додаје да ће уз све ово поскупети авио-превоз али се не зна када и колико. Цене енергената су на ненормално високом нивоу и оне ће ланчано утицати на све секторе.

Зоран Чворовић: Вучић посредно уводи санкције Русији и тако кажњава грађане Србије

Љубодраг Савић, професор Економског факултета сматра да Србији предстоје притисци на свим фронтовима.

„Можда нам неће ЕУ директно увести санкције, али где год могу покушаће да нас зауставе, а циљ им је да Србија престане да тргује са Русијом. Не могу за нафту и гас, а за све остало ће се трудити да нас доведу у позицију да Србија буде на контра страни од Русије. Они пуцају из свих оружја. Неће они погодити Србе тако што ће смањити број летова ка Москви, они ће погодити Русе јер је то најлакши начин да им онемогуће да функционишу. Оставиће један лет дневно као хуманитарни да онај ко мора оде у Русију и врати се. Чисто сумњам да ће то урадити „Туркиш ерлајнсу” или „Катар ервејзу”, који зарађују велике суме новца превозећи сада руске путнике”, каже Савић.

Британски „Гардијан” објавио је да богати Руси користе Србију како би „на мала врата” ушли у Европу и заобишли забрану летова у Русију и из ње, која важи у целој Европској унији.

Извор: Гардијан

Британски лист подсећа да је Србија одбила да уведе санкције Русији, али и да авиони „Ер Србије” могу слободно да прелазе ваздушни простор ЕУ. То ју је учинило „јединим европским ваздушним коридором који је остао отворен за Русију”. „Гардијан” пише да Руси који стижу у Србију продужавају углавном до Кипра, Француске, Швајцарске и Италије, а такође путују у Велику Британију, Словенију, Аустрију, Немачку и Шпанију. Летови су по правилу пуни.

Маријана Авакумовић

(Политика, 16. 3. 2022)

Поново лажна дојава о експлозивној направи у авиону на линији Београд-Москва

Полиција заједно са тужилаштвом ради на идентификацији и процесуирању особе која је на мејл упутила лажну дојаву

Фото: Спутњик/Александар Джорович

Контрадиверзионим прегледом авиона установљено је да је дојава о експлозивној направи наводно постављеној у авиону који је требало да полети на релацији Београд-Москва и данас била лажна, саопштио је МУП.

У последњих пет дана ово је трећа лажна дојава.

Полиција заједно са тужилаштвом ради на идентификацији и процесуирању особе која је на мејл упутила лажну дојаву.

У контрадиверзионом прегледу авиона учествовали су припадници Чете за противдиверзиону заштиту и Чете водича службених паса Посебне јединице полиције Полицијске бригаде ПУ за град Београд, Управе граничне полиције, Управе саобраћајне полиције и ПС Сурчин, наводи се у саопштењу.

(Спутњик, 15. 3. 2022)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. Не води се хајка против Србије него си ти са њима.

    13
  2. Шта „раде на идентификацији“, кад знају ко је.. Представа.. (заврши то сам да ти ми не „помажемо“)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading