Емануеле Жиофре: Мит да је ЕУ уценила Србију пред гласање у УН у вези са украјинском кризом

Имајући у виду да је Блиц објавио да су представници највећих немачких компанија договорили могућност затварања у Србији због „нејасног става око украјинске кризе”,  Жиофре рекао да није било притисака или уцена 

Емануеле Жиофре (Извор: РТС)

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре нагласио је да Брисел јасно поздравља гласање Београда у Уједињеним нацијама у вези са украјинском кризом и жели да Србија буде уз ЕУ.

„Желимо да Србија буде уз нас чак и у овим тешким тренуцима, и да се усклади са изјавама ЕУ и мерама да се супротстави очигледној агресији Русије и поздрављамо све кораке у том смеру”, рекао је Емануеле Жиофре у интервјуу Блицу.

На питање да ли су пред гласање у УН постојали притисци, имајући у виду да је тај лист објавио да су представници највећих немачких компанија договорили могућност затварања у Србији због „нејасног става око украјинске кризе”, одговорио је да „није било притисака или уцена против Србије да гласа у УН”.

Александар Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

„Уцена је мит”, рекао је Жиофре и навео да ЕУ има дијалог са кључним саговорницима у Београду и да желе да се Србија усклади са ставовима ЕУ.

У томе, како наглашава, нема ништа лоше, јер је део процеса придруживања Србије ЕУ.

Према амбасадоровим речима, предузећа доносе сопствене одлуке јер им је циљ да Европа и свет остану стабилни.

Зато је додао да би се радије фокусирао на позитивне примере, попут чињенице да је ЕУ традиционално најбољи трговински партнер Србије са више од 60 одсто укупне трговине.

Зоран Чворовић: Вучић посредно уводи санкције Русији и тако кажњава грађане Србије

Навео и да Србија и даље остаје важан партнер ЕУ.

„ЕУ је широм раширила руке да дочека Србију”, рекао је Жиофре и додао да Србија треба да се позабави и неопходним реформама, посебно у кључним областима као што су владавина права, слобода медија, борба против корупције, организованог криминала, јавне набавке.

Да ли је ЕУ на прави начин реаговала на кризу

Подсетио је на декларацију са Брда код Крања из октобра и на то да се земље Западног Балкана позивају да се придруже ЕУ када испуне критеријуме преговарачких поглавља.

Додао је да зна да се рат у Украјини у Србији доживљава мало другачије него у остатку Европе.

„Морам да кажем да Србија 2022. године заслужује много више него да буде коришћена као изговор кремаљске пропаганде за оправдање убијања и разарања у Украјини”, рекао је Жиофре.

Америка, Енглеска и ЕУ поздравиле гласање Србије у УН

На питање да ли сматра да је ЕУ на прави начин реаговала на кризу, амбасадор каже да ЕУ најоштрије осуђује агресију и да су им мисли уз украјински народ који је жртва руског напада.

„Прво, ми најоштрије осуђујемо ничим изазвану војну агресију на Украјину, позивамо Русију да одмах прекине непријатељства, повуче своју војску и у потпуности поштује суверенитет и територијални интегритет и независност Украјине. Наше мисли су са украјинским народом који је жртва руског напада”, рекао је Жиофре и нагласио да је реч о огромној хуманитарној кризи.

Амбасадор ЕУ каже и да је Русија заиста издала Украјину, а да је рат избио зато што Путин жели да силом сруши изабрану власт.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 13. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар