Александар Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

У тексту се не помињу било какве санкције, али с наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље чланице, истакао председник Србије

Вучић: Србија се на ГС УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији (Извор: РТС)

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању јавности поводом развоја ситуације у Украјини, да су тектонске промене на светској политичкој сцени, а Србија се налази у тешкој ситуацији. Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, у тексту се нису помињале санкције, рекао је Вучић. Председник је изразио бојазан да ће доћи до избацивања Русије из УН, што би омогућило промену Резолуције 1244, која је важна због питања КиМ. Формирали смо девет или десет тимова који ће пратити ситуацију са нафтом, гасом, храном, каже председник. Формиран и тим за хуманитарну помоћ Украјини.

Александар Вучић говорио је о развоју ситуације у Украјини и плановима и мерама државе ради заштите привредног и финансијског система наше земље.

Вучић је рекао да му никада није било теже и да се у најлошијем расположењу обраћа у последњих десет година.

„Криза због рата у Украјини погађа драматично Србију. Оно што није лако објаснити је веза политике и економије, утицаја политике на економију, притисака на које смо изложени и свега што нам предстоји”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, од петка су се догодиле промене, цео свет је постао другачији за само три, четири, пет дана и ништа више није исто.

Све оно што смо јуче знали не личи на оно кроз шта пролазимо данас, каже председник Србије.

Тектонске промене на светској политичкој сцени, Србија се налази у тешкој ситуацији, рекао је он.

То није питање исправности нашег става већ невероватних околности које су нас довеле у тешку ситуацију, напоменуо је Вучић.

„У претходних 48 сати нисам обавештавао с ким смо били у контакту, не постоји представник ниједне важне државе а да нисмо разговарали. Разговарао сам са Урсулом фон дер Лајен, од представника Немачке, САД, Француске, размењивао поруке око свих важних питања – од гласања за декларацију и резолуцију до санкција које се уводе Русији”, рекао је Вучић.

„Србија је суочена са огромним притиском у којем није питање можете ли као појединац да нешто одржите или не”, каже он.

Мало кога интересује шта се збивало 1999. године, рекао је председник.

Захваљујем се председници ЕК и председнику Европског савета и америчким представницима на коректности што су ме саслушали, каже он и додаје да њихова јавна мњења немају стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђе могућег против Русије.

Србија се на седници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, рекао је Вучић.

У тексту се не помињу било какве санкције, али с наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље чланице, истакао је Вучић.

„Србија је у претходним данима чувала своју позицију, од укупно 13 аката гласали смо за четири акта, а за девет нисмо могли, јер се тицало увођења санкција или банкарском сектору или авио-саобраћају или директно појединцима од Путина, Лавров, Пескова до свих осталих”, рекао је Вучић.

Генерална скупштина УН усвојила резолуцију против Русије, Србија гласала ЗА

Придруживали смо се свакој осуди нарушавања територијалног интегритета како год су они то називали.

„Сматрамо да то јесте принципијелна, озбиљна и одговорна позиција државе Србије, која никада није нарушавала међународно право”, додао је Вучић.

„Притисци ће бити огромни”

Мислим да је ово тек почетак, притисци на нашу земљи биће огромни у наредном периоду, поручио је Вучић.

Указао је да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка. Нагласио је да Србију у наредном периоду очекује неколико политичких замки.

„Не због тога што брину о Русији и Украјини, не секира то много неке људе у региону, они све што раде раде да би срушили Србију. Видели сте да су Албанци упутили захтев да постану пуноправна чланица НАТО-а, а да су добили подршку Турске“, каже Вучић.

Оно што могу да предвиђам, то је да ће нека од следећих иницијатива бити искључење Руске Федерације из УН, нагласио је.

„Већ видим иницијативе у одређеним земљама и то говорим због тога што нама следи и како то замишљају и Албанци на Косову и неки други. Планирају да на основу члана 6 Повеље УН поведу расправу о избацивању Русије из УН, после тога остаје притисак на Кину да дође до промене Резолуције 1244 и после промене Резолуције 1244 немамо правни основ по којем бисмо се позивали на међународно право и очување нашег територијалног интегритета, као што га данас имамо, и затим следи признање земаља НАТО-а и ЕУ, оних које то до сада нису урадиле, о независности Косова”, поручио је Вучић.

Приштина тражи брзо чланство у НАТО

 

Истакао је да је то идеја албанских лобиста и да су то представљали међународним представницима.

„Да ли је то могуће или није – уопште не искључујем ту могућност. Да ли ће неко да каже да технички није могуће, свашта сам мислио да није могуће, а у ова три-четири дана сам видео да је могуће”, навео је Вучић.

Поручио је да је то само један део проблема. Други део проблема, како каже, јесте да, уколико будемо чували нашу позицију, даље угрожавање економске позиције Србије, кроз мање инвестиција у будућности.

Председник Вучић истакао је да је Србија једина земља на територији Европе која није увела санкције Русији.

Вучић је то рекао одговарајући на питање какву реакцију Русије очекује после гласања Србије у УН и да ли је угрожена цена гаса и снабдевање и додао да после оног што је данас урадила БиХ, Србија једина у Европи која није увела санкције Русији.

„Србија има двоструко више пшенице од својих потреба”

Председник Србије каже да грађани не треба да брину и да ће хране бити довољно за домаће потребе, па чак и за извоз.

Вучић је рекао да су наручене велике количина млека у праху које треба да стигну, а да је све остало од резерви хране обезбеђено.

Према његовим речима, Србија има пшенице двоструко више него што јој треба, а посађена је на 620.000 хектара.

Рекао је да је Северна Македонија тражила 50.000 тона пшенице и 25.000 тона кукурза и да то може одмах да јој се испоручи, као и да ће имати пшенице и кукуруза и за регион, Црну Гору, Албанију, БиХ.

Има довољно брашна типа 500, каже председник и додаје да ће га бити довољно и за хлеб “сава”.

Када је реч о мерама које ће бити предузете, Вучић је рекао да се још неће ограничавати извоз.

Обраћање Александра Вучића (Извор: РТС)

Вучић је рекао да постоје потенцијални проблеми са извозом јагода и јабука у Русију, али да ће за домаћу употребу бити довољно воћа и поврћа од парадајза, краставца, вишње и трешње.

Тимови за нафту, гас и храну

Србија има енергетске и робне резерве за више од два месеца.

Председник Вучић изјавио је да је Србија формирала девет или десет тимова који ће се бавити праћењем цена енергетских сировина и хране.

Како је рекао, један тим ће пратити ситуацију са нафтом и нафтним дериватима, исти такав тим за гас, посебан тим за житарице и други тим за храну и све потрепштине, посебан тим за угаљ, а сутра ће бити постављен и вршилац дужности директора ЕПС-а.

Вучић је додао да нема потребе за паником, јер се Србија обезбедила за наредна два месеца, и да је ликвидност државе добра, а истакао је да држава неће национализовати руску имовину, већ ће у случају да имају потешкоћа понудити добру цену.

„У наредних 15 дана ћемо напунити сва наша складишта ‘до чепа’, што ће нас коштати између 100 и 115 милиона евра. Желимо сва складишта да напунимо, то је роба чија цене неће лако падати”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да дневно добијамо по уговору са Русима шест милиона кубика гаса по повољнијој цени, али да трошимо између 10 и 11 милиона и да морамо да докупљујемо за ту разлику.

Наш банкарски сектор је стопроцентно сигуран, изјавио је Вучић.

Србија неће учествовати у извозу оружја

Александар Вучић рекао је да је Србија формирала тимове за хуманитарну помоћ Украјини, за пријем рањених и повређених из Украјине као и посебан тим за пријем избеглица.

Александар Вучић: Србија подржала територијални интегритет Украјине, али неће увести санкције Русији

Рекао је да ће Србија видети како брже да издаје боравишне и друге дозволе избеглицама, по узору на ЕУ.

Вучић је саопштио и да Србија неће учествовати у извозу оружја нити дозвољавати да преко наше територије може да пролази оружје за ратна подручја или земље које учествују у сукобу и то ће се стриктно контролисати.

„У складу са закључцима Савета за националну безбедност, чуваћемо мир у региону и бити попустљиви и нећемо одговарати на свакодневне провокације из Приштине и других делова региона”, истакао је Вучић.

О протестној ноти Турској

Министарство спољних послова припремило је протестну ноту за Турску, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић је рекао да ће вечерас бити донета одлука о томе да ли ће протестна нота Турској бити уручена.

„Свакако не доживљавамо као пријатељски потез изјаву која је дата у разговору са Вјосом Османи и чињеницу да је Реџеп Тајип Ердоган рекао да ће не питајући никога Турска увек самостално донети одлуку о пријему Косова у чланство НАТО-а”, нагласио је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Овај упорно спроводи план да нас огади Русији и да она дигне руке од резолуције 1244, па онда он лепо може својим сународницима да преда независност. Све што је он до сада радио било је директно кршење Устава Србије. Спољну политику по Уставу не води председник. Западне фирме не доводи председник. Такође , дужност председника није да гледа у куглу и најављује избацивање Русије из УН . Његова дужност није да саветује шиптаре да ли да се учлањују у Нато или не и да ли је моменат да нападну и протерају Србе. Његова улога није ни да се саветује данима са западним представницима и да им дубоко захваљује што су га уопште саслушали , јер су Боже мој јако културни и фини !!! Није његово ни да моли Кинезе да нам помогну око набавке млека у праху !!! Ако ништа друго ово је одлично дошло зато што је показао своје право лице и да људи виде ко је у овој земљи у ствари против Руса. Избори су ту и више нема пропаганде да је СНС за Русију . Све пада у воду. Згадили су ми се и ДС , Тадић и Ђилас…. али први пут кривицу за ово огавно гласање неће моћи да свали на њих . За ово није крив ни Милошевић ни Тадић ни Ђилас – у историји ће бити забележено да је ово ЛИЧНО УРАДИО АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ И НИКО ДРУГИ .

    24

Оставите коментар