Александар Вучић: Србија подржала територијални интегритет Украјине, али неће увести санкције Русији

Ја сам председник још три или четири дана, па ви гласајте за председника који ће да уведе санкције Русији, рекао Александар Вучић

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине и сматра погрешним њено кршење, али да неће увести санкције Русији.

Србија ће се приликом разматрања захтева о санкцијама Русији водити искључиво својим интересима, а њен витални интерес тренутно није увођење санкција ниједној држави, рекао је Вучић.

Србија је, навео је, била суочена са контрадикторностима и притисцима, али је „упркос томе одлука донета трезвено, хладне главе у најбољем интересу Србије”, преноси Бета.

Руска војска започела је јуче ујутру напад на Украјину, а украјински председник Владимир Зеленски прогласио је ванредно стање и општу мобилизацију.

Све европске државе осудиле су руску инвазију, а Србија је до вечерас била једина уздржана европска држава.

Извор: Радио Слободна Европа

Европски савет је у четвртак увече одобрио нове санкције Русији због инвазије Украјине, које обухватају финансијски сектор, сектор енергетике и транспорта, робу двоструке намене, као и контролу и финансирање извоза, визну политику и додатне листе руских појединаца.

Вучић представио закључак Савета за националну безбедност

Председник Вучић, саопштавајући вечерас став Србије по питању дешавања у Украјини, предочио је јавност и закључак Савета за националну безбедност, од 15 тачака.

Редом, тачке закључка Савета за националну безбедност, гласе:

  1. Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе. Русија и Украјина су за Србију одувек пријатељске државе, а српски народ Русе и Украјинце сматра братским народима. Губитак живота сваког човека у Украјини доживљавамо као истинску трагедију.
  2. Србија је привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација и Завршном акту из Хелсинкија из 1975. године, којим се гарантује право држава на неповредивост граница.
  3. Полазећи од члана 16. Устава Србије, који предвиђа да спољна политика Србије почива на општепризнатим правилима и принципима међународног права, један од основних принципа спољне политике Србије јесте и доследно поштовање неповредивости територијалног интегритета суверених држава.
   Као што је посвећена очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава и принципа да се граница могу мењати искључиво у складу са правилима међународног права.
  4. Србија је увек водила одговорну и принципијелну спољну политику и скупо је платила своју приврженост принципима и правилима међународног права, укључујући ту и начело територијалног интегритета, јер је због настојања да сачува свој територијални интегритет на крају 20. века била изложена, не само рестриктивним мерама, већ и агресији 19 држава НАТО. Упркос свему томе, позиција Србије у међународним односима увек је била и остала правно и политички беспрекорна, одговорна и принципијелна. Републици Србији се због њене доследности у поштовању принципа међународног права не може упутити било какав приговор.
  5. У складу са својом досадашњом политиком залагања за доследно и принципијелно поштовање начела међународног права, те неповредивости граница, Србија пружа пуну и принципијелну подршку поштовању начела територијалног интегритета Украјине.
  6. Темељно начело савременог међународног права јесте начело мирног решавања спорова и уздржавања од претње и употребе оружане силе против територијалног интегритета и политичке независности, ма које државе и на било који начин који није у складу са Повељом Уједињених нација. Руководећи се основним принципима на којима темељи своју спољну политику Србија сматра веома погрешним кршење територијалног интегритета било које земље, укључујући Украјину.
  7. Србија, без обзира на провокације које неретко долазе из земаља и ентитета на западном Балкану, остаје доследна поштовању начела из свог Устава да своју спољну политику темељи на општеприхваћеним принципима и правилима међународног права и перманентно се залаже да се поштују управо та начела и да се по сваку цену сачува мир у региону. Србија сматра да је очување мира и стабилности од кључног значаја, како за напредак њене економије, тако и за биолошки опстанак њених грађана. Управо због тога политика Србије мора да буде још пажљивија и попустљивија према неодговорним изјавама и поступцима који долазе из региона јер очување мира представља витални интерес српског народа и грађана Србије.
  8. Полазећи од тога да је њена основна дужност да све своје снаге посвети очувању мира и благостања својих грађана, Србија ће се приликом разматрања потребе да се евентуално донесу рестриктивне мере или санкције против било које државе, укључујући Руску Федерацију, руководити искључиво заштитом својих виталних економских и политичких интереса. Као држава која је у блиској прошлости искусила санкције Запада и чији сународници у Републици Српској данас трпе санкције, Србија сматра да није њен витални политички и економски интерес да у овом тренутку уводи санкције било којој држави, па ни њеним представницима или привредним субјектима.
  9. Полазећи од принципа војне неутралности Србије, а имајући у виду страховите притиске којима је држава изложена, потребно је да се све планске и вежбовне активности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Србије са страним партнерима одмах прекину, као и да се такве активности не предузимају до даљњег.
  10. У складу са чланом 13. Устава Србије, који предвиђа обавезу државе да штити интересе својих држављана у иностранству, Министарство спољних послова ће у сарадњи с другим надлежним државним органима предузети све законом предвиђене мере да заштити безбедност држављана Србије који бораве у Украјини.
  11. Упозоравају се сви државни органи и званичници Србије на своју законску обавезу да се уздржавају од подстрекивања и помагања појединцима да учествују у сукобима на истоку Европе. Надлежни државни органи ће предузети све мере да спрече учешће грађана Србије, тзв. добровољаца, у сукобима на истоку Европе и санкционисаће све грађане који се не буду придржавали законских забрана из чл. 386а и 386б Кривичног законика.
  12. Србија ће, разуме се, пружити сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом народу и становништву Украјине.
  13. Надлежни државни органи ће у складу са својим овлашћењима предузети све мере да у времену пред нама обезбеде да грађани и привреда буду снабдевени потребном количином енергената, нафтом и нафтним дериватима, гасом, али и храном и другим потрепштинама неопходним за пристојан и достојанствен живот.
  14. Министарство спољних послова ће са овим Закључком упознати дипломатско-конзуларна представништва Србије у иностранству и дати им инструкције да се у свом деловању строго придржавају овог закључка.
  15. Овај закључак, ради реализације доставити Генералном секретаријату Владе Србије, Министарству спољних послова, Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, Министарству правде, Генералштабу Војске Србије, Безбедносно-информативној агенцији, Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији.

Вучић: Ни Русија није уводила Србији санкције ’90-их, немогуће је то урадити преко ноћи

Вучић је изјавио да није могуће преко ноћи увести санкције Русији, јер ни они нису уводили санкције Србији 1990-тих година, као ни Републици Српској данас.

„Они су нас сачували у Савету безбедности УН 2015. године. Је ли ви мислите да у државним пословима имате право да такве ствари заборављате”, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија.

Нагласио је да је Русија најзначајнији гарант очувања интегритета Србије и Резолуције Савета безбедности УН 1244 која се односи на Косово и Метохију и додао да је и Украјина увек подржавала територијални интегритет Србије, преноси Бета.

„Управо зато се и налазимо у овако тешкој позицији”, казао је Вучић. Нагласио је да се Србија налази на европском путу и да је то њено стратешко опредељење, али да Србија „неће хрлити у непријатељства зато што то неко други од ње тражи”.

Он је на конференцији за новинаре прочитао закључке које је по питању става Србије о Русији и Украјини усвојио данас Савет за националну безбедност, и навео да ће о том документу одлучивати Влада Србије у наредних 48 сати.

Вучић: Ја сам крив што нисмо увели санкције Русији, не преписујемо одлуке Брисела

Александар Вучић изјавио је да ако неко тражи кривца за то што Русији нису уведене санкције, нека окриви њега.

„Ја сам крив, ако тражите кривца, ја нисам мислио да треба увести санкције, неки су мислили, али ја нисам”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре на којој је прочитао закључке Националног савета за безбедност о којима ће у наредних 48 сати одлучивати Влада Србије.

Одговарајући на питање да ли може да јасно осуди напад Русије на Украјину, Вучић је рекао да је у закључку Савета за националну безбедност јасно речено да „сматрају веома погрешним кршење територијалног интегритета Украјине” и да је та изјава довољно прецизна, преноси Бета.

Вучић је додао да није гледао како изгледа Украјина данас, јер „више не зна шта су прави снимци, а шта лажни”.

Упитан да ли данашње одлуке Савета за националну безбедност могу да зауставе европски пут Србије и подршку реформама, Вучић је рекао да се „прича стално мења” те да је сад кад је подржао интегритет Украјине, фокус стављен на санкције.

Предраг Васиљевић: Дошао је тај тренутак – Запад захтева од Србије да се ритуално уништи

„Ја сам председник још три или четири дана, па ви гласајте за председника који ће да уведе санкције Русији”, рекао је Вучић и питао да ли ће јавност и медији бити фер и рећи да је руководство државе урадило све што је могло.

„За разлику од других европских и светских лидера ја сам предвидео, не до детаља али сам предвидео шта ће се десити, и то сам говорио светским лидерима у ком смеру иде. Је ли могуће да мислите да можете да пронађете боље решење, је ли мислите да сам глуп а да би неко други имао боље решење”, питао је Вучић.

Он је поновио да је у одлуку о украјинској кризи уложено много труда, а да кад је реч о санкцијама, Србија не жели да преписује све одлуке Брисела.

„Ето нећемо да преписујемо ваше одлуке јер имамо различите интересе по питању Косова и по другим питањима”, поручио је председник Србије и додао да Србија неће укинути независност своје земље.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 2. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Јадно
  Бедно
  Подло
  Бљутаво
  Нечасно
  Бестидно
  Срамотно
  Слузаво
  Пузајуће
  Бескичмено
  Ташто
  Банално
  Јалово
  Бесмислено
  Издајнички

  Као да су хијена и твор писали. У једну руку и јесу. А и у другу. Не постоји ” нарушавање територијалног интегритета украјине “. Постоји само ПРАВЕДНО ослобађање Руских земаља и повратак у лоно мајке Русије. Корак по корак. Загрљај по загрљај. Не постоји никаква сличност између Србске земље Косово и Метохија и тзв. ” украјинских територија “, тек СУТРА, кад будемо живели и бивствовали ДОГОДИНЕ у ПРИЗРЕНУ, увидећемо сличност, једнакост судбине и пуноте значења Србских и Руских земаља које се ослобађају и истином враћају себи и своме. Корак по корак. Загрљај по загрљај. Псалм по псалм.
  Да је Богом благословен ослободилачки, бранитељски рат Православне Русије, да му Промисао Господња даде пуноту смисла и добар крај. Почетак већ јесте.

  23
  5
 2. Ма нема ово везе са принципијелношћу или поштовању некога ко ти је раније помогао. Вучић, љигав као и увек, покушава да се одржи на власти. Покушава да обмане Србе да би они, вођени словенским православним инстиктом, гласали за њега. Поред тога, јасно му је да је већ изгубио подршку Америке због дроге и оружја, које само уз њихову контролу може да се лиферује и да они имају своје фаворите које он у некаквим, назовимо их фер, изборима не може да добије. Тај кандидат није ништа бољи од њега, али њему не пада на памет да релативизује било какву обавезу коју је преузео да би био подржани кандидат. Једноставо, нашло се веће ђубре од самог Вучића, које ће још немилосрдније сатирати ову земљу.
  Сама одлука о неувођењу санкција је потпуно прихватљива, али морамо бити свесни да Вучић то ради због себе и да ће упрети све своје снаге да истргује подршку Америке и после избора побалега све своје принципе. Као што је урадио у случају Белорусије.

  21
  4
 3. … Србија сматра да није њен витални политички и економски интерес да у овом тренутку уводи санкције било којој држави.

  Колико је ово срамно не вреди говорити. Санкције се не уводе због интереса? А Белорусији? Из чијег и ког су интереса уведене? Где је овакав елаборат по том питању?

  … потребно је да се све планске и вежбовне активности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Србије са страним партнерима одмах прекину, као и да се такве активности не предузимају до даљњег.

  У окупираној нам отаџбини ово је највиши вид супротстављања НАТО удруги од последњих ратова.

  … Надлежни државни органи ће предузети све мере да спрече учешће грађана Србије, тзв. добровољаца, у сукобима на истоку Европе и санкционисаће све грађане који се не буду придржавали законских забрана из чл. 386а и 386б Кривичног законика.

  ОВО СУ САНКЦИЈЕ, подле и издајничке. Премда кад није дато јерарсима …

  Србија ће, разуме се, пружити сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом народу и становништву Украјине.

  Јел’ као што је и до среде помагала?

  Надлежни државни органи ће у складу са својим овлашћењима предузети све мере …

  А то вероватно као везано за улазак у ЕУ (ССП), НАТО (ИПАП-и), бриселски/вашингтонски пактови те као за САРС КОВ 2 државни удар?

  Оно што потом следи, а пред новинарима у Палати Србија, толико је самоговореће ужасно/кукавно да се не да коментарисати. Нагони на бљување.

  У свем овом брукању може се даље размотрити о разлозима због којих је одлучено да се ни овај пут формално (де јуре, што би поглавар АНУС-а рек’о) не иде до краја. Премда потпуно сагласан са гос’н @Николић и гос’н @Јадац желим да подсетим нпр. на поновни покушај увођења закључавања а у вези ковидиотизма.

  Хоћу да кажем да је фитиљ у бурету и да они то добро знају. Ако нешто нису урадили мнијем да превасходно нису нису смели односно да је запело негде у кома(н)дном лонцу.

  12
  3
 4. У овом говору председника, у ових 15 тачака, сажет је СТАВ СРБИЈЕ поводом рата у Украјини. Захваљујем свима који су га састављали, меривши сваку реч. Став је храбар, јасан, доследан, избалансиран. Не напада никога, брани Србију.

  Одлука о неувођењу санкција Русији ће коштати.
  Уграђена у моралну вертикалу народа.

  8
  16
 5. Председник Украине се захваљује Вучићу
  што је Србија подржала територијални интегритет Украјине

  8
  2
 6. Једно питање:
  Који су то разлози да је Србија наметнула санкције Бјелорусији, а Русији није?

  Може и обрнуто: Који су то разлози да Србија није наметнула санкције Русији, а јесте Бјелорусији.

  Предсједник Бјелорусије (Лукашенко) је дошао у Београд у току бомбардовања, а предсједник Русије (Јелцин) није.

  Толико о захвалности и досљедности.

  Не бих волио да будем погрешно схваћен. Овдје у фокусу нису ни Русија не Бјелорусија, већ нечија љигавост.

  18
  4
 7. Све ово је фолирање. Текст је написан да свако може да извуче оно што му одговара. Лаж је да је неко уопште тражио да се ми изјашњавамо. Заболе некога за Вучићево мишљење. Он нас је до сада толико унизио у очима света да смо политички тотално небитни. Ова представа од неколико дана је искључиво у циљу његовог останка на власти. Да је успео то да обезбеди доказ је Путинова лична подршка од пре пар месеци – сећамо се – а такође реакција америчке ам басаде која га је похвалила за поштовање интегритета Украјине. Извукли су из текста оно што њима одговара. Тако значи да је већ обезбедио останак на власти, захваљујући и дебил*** из кобајаги опозиције.

  16
  4

Оставите коментар