Генерална скупштина УН усвојила резолуцију против Русије, Србија гласала ЗА

Представник Србије при УН Немања Стевановић рекао је да се Београд придружио осуди напада на Украјину јер се залаже за поштовање територијалног интегритета суверених држава

Генерална скупштина УН усвојила резолуцију против Русије (Извор: РТС)

Генерална скупштина УН данас је великом већином гласова усвојила Резолуцију којом се осуђује “руска инвазија на Украјину и позива Москва да одмах повуче снаге из Украјине”, а међу државама које су подржале Резолуцију била је Србија.

Резолуција, која је добила подршку 141 од 193 чланице УН-а, дошла је на крају ретке хитне седнице Генералне скупштине којa je у понедељак почела на иницијативу Савета безбедности.

Представник Србије при УН Немања Стевановић рекао је да се Београд придружио осуди напада на Украјину јер се залаже за поштовање територијалног интегритета суверених држава.

Против резолуције гласали су Русија, Белорусија, Сирија, Северна Кореја и Еритреја, а уздржано је било 35 држава – међу њима Кина и Куба.

Резолуцијом се изражава најдубље жаљење због агресије Русије на Украјину и захтева од Русије да одмах престане са претњом и употребом силе против Украјине и да одмах, потпуно и безусловно, повуче све војне снаге са територије Украјине у њеним међународно признатим границама.

Председник Александар Вучић истакао је да се у тексту не помињу било какве санкције, али да је с наше стране важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које земље чланице.

Шта су рекли амерички, а шта руски представници

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд изјавила је током обраћања у Генералној скупштини Уједињених нација да све указује на то да се Русија припрема да појача бруталност кампање коју води против Украјине.

Лидери Г7 потврдили искључење одређених руских банака из SWIFT-а

“Позивамо Русију да поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине. Позивамо још једног украјинског суседа Белорусију, чије сте обраћање управо чули, да престане да подржава рат и да престане да дозвољава да се њена територија користи за подршку овој агресији. Удружени смо да осигурамо да Русија одговара за кршење међународног права и да се позабавимо ужасним кршењима људских права и хуманитарном кризом који нам се догађају пред очима. Ово је изузетан тренутак. Први пут за 40 година, Савет безбедности је сазвао ванредно специјално заседање Генералне скупштине”, поручила је Гринфилд током обраћања, преноси Глас Америке.

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја затражио је од чланова Генералне скупштине УН да не подрже нацрт резолуције о руској инвазији на Украјину.

“Русија је свесна притиска које наши западни партнери врше на бројне државе да би подржале резолуцију. Сматрамо их циничним претњама, којих смо свесни. Кијевске власти своје грађане држе као таоце и то не метафорички, већ стварно. Шире дезинформације у вези са руском специјалном акцијом у Украјини, што ћемо презентовати највишим званичницима Уједињених нација. Током последњих осам година чинили смо све да би био избегнут овакав сценарио. Међутим, украјинска страна не жели да прекине са гранатирањем Донбаса упркос знатним жртвама које су премашиле 14.000 људи”, рекао је Небензја.

Руски амбасадор је негирао да Москва циља цивиле у својим операцијама и упозорио је да би усвајање резолуције могло подстаћи даљу ескалацију.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. А на сва уста “ хвала Русима што су нас спасли од енглеске резолуције која нас је третирала као геноцидан народ „. Па барем да су се уздржали . Не , он је једва чекао прилику да ово уради.

    19

Оставите коментар