Приштина тражи брзо чланство у НАТО

На основу реалности након војне агресије Русије на Украјину, тражимо од САД и свих савезника да убрзају процес чланства Косова у НАТО, навео министар одбране тзв. Косова Арменд Мехај

Фото: Снимак екрана

ПРИШТИНА – Министар одбране привремених приштинских институција Арменд Мехај позвао је данас чланице НАТО које не признају једнострано проглашену независност тзв. Косова да то учине и затражио да се Приштина брзо прими у НАТО.

Мехај је на Фејсбуку затражио и да се успостави ”стална база снага САД” на КиМ.

Он тврди да је успостављање ове базе потребно како би се гарантовали мир, безбедност и стабилност на Западном Балкану и шире.

Приштина поново понудила Америци да отвори сталну војну базу на КиМ

„На основу реалности настале након војне агресије Русије на Украјину и њеног одраза у опште безбедносно окружење Западног Балкана, Европе и света, тражимо од САД и свих савезника и партнерских земаља да убрзају процес чланства Косова у НАТО”, навео је Мехај, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 2. 2022)

Захтев из Америке да Косово хитно постане члан НАТО

Никад није било хитније да наши савезници поступе исправно, навео је конгресмен Ричи Торес

Извор: Shutterstock

ВАШИНГТОН – Амерички конгресмен Ричи Торес, копредседавајући албанског кокуса, сматра да никад није било хитније да Косово буде примљено у НАТО.

„У контексту инвазије Русије на Украјину, Косово поново тражи чланство у НАТО-у”, написао је Торес на Твитеру и подсетио да се пре неколико недеља залагао за пријем Косова у НАТО.

„Никад није било хитније да наши савезници поступе исправно”, навео је Торес.

Министарка спољних послова привремене приштинске администрације Мељиза Харадинај Стубла у објави на Твитеру представила је Тореса као новог савезника Приштине. Торес, који долази из Бронкса, потписник је и писма који је раније упућен америчком председнику Џозефу Бајдену, а тицало се односа Београда и Приштине.

Торес, хиспано-афроамериканац, потиче из Бронкса где је јака албанска емиграција, преноси Танјуг. Бронкс је уједно и највећа база гласачког тела демократа те се мишљење њиховог представника у Конгресу доста уважава.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 2. 2022)

Александар Вучић: Не знам колика је опасност да Косово постане члан НАТО, али није наивно

Без обзира да ли ће још неко признати Косово као независно, ми остајемо да се држимо међународног јавног права и водимо бригу о свом територијалном интегритету, рекао је данас Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не може у овом тренутку да процени колико је реална опасност да Косово постане члан НАТО-а, што је пласирано из Приштине као захтев, али да ситуација није „нимало наивна”, и да је за ту идеју чуо пре око пола године од српских безбедносних служби.

„Без обзира да ли ће још неко признати Косово као независно, ми остајемо да се држимо међународног јавног права и водимо бригу о свом територијалном интегритету”, рекао је данас Вучић, који је присуствовао почетку радова на изградњи нове фабрике компаније „Вакер Ноизон” у Крагујевцу, преноси Бета.

Он је поводом захтева Приштине да Косово буде примљено у НАТО, навео да је то идеја албанских лобиста, неких политичара из Европске уније и Америке, како би натерали земље из ЕУ, чланице Алијансе које нису признале Косово, да то ураде.

Према његовим речима, то би можда био некима „лагани изговор” да кажу да морају да признају Косово јер немају други излаз, и да не могу против тога.

„То би био покушај да нас ставе пред свршен чин, да нам кажу само сте ви остали да признате независност Косова”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 2. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. Џаба се трће шиптари. Чак и да их приме у ову организацију потрошача тоалет папира, ништа им то неће вредети.
    Препакивање је почело и то не зависи ни од нас ни од њих.
    Видеће се шта ће остати на земљовидној карти.

Оставите коментар