Америка, Енглеска и ЕУ поздравиле гласање Србије у УН

За резолуцију је гласала 141 држава, против је било пет, а уздржано 35. Србија је била међу државама које су гласале „за”

Фото: Бета/АП

Представници западних земаља поздравили су данашње гласање Србије у УН када је подржала резолуцију којом се изражава жаљење због агресије Русије на Украјину и захтева од Русије да одмах престане са претњом и употребом силе против Украјине.

„Драго нам је што је Србија дала подршку Украјини у УН, 141 држава подржала је ово историјско гласање и осудила агресију Русије против једне демократске земље. Сви смо уз Украјину”, стоји у Твитер поруци америчке амбасаде у Београд уз хаштаг StandWithUkraine.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жофре написао је на Твитеру да поздравља што се Србија придружила 141 земљи чланици УН у изражавању солидарности са Украјином која је жртва војне агресије.

Александар Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији

Поздравима се прикључила и амбасадорка Велике Британије Шан Маклауд, као и амбасадорка Шведске Аника Бен Давид.

Поздравиле су гласање и италијанска и француска амбасада, наводећи да се Србија придружила земљама чланицама УН које су изразиле солидарност са Украјином, жртвом војне агресије.

Гласање Србије у УН поздравио је и Владимир Билчик, известилац Европског парламента за Србију.

„Поздрављам гласање Србије за резолуцију Генералне скупштине УН која изражава ‘жаљење’ због руске ‘агресије против Украјине’. Тај резултат је још један знак Путинове изолације”, написао је Билчик.

Резултати гласања у УН: за 141, против 5, уздржано 34 (Извор: Снимак екрана/Глас Америке)

За резолуцију је гласала 141 држава, против је било пет, а уздржано 35. Србија је била међу државама које су гласале „за”, пренела је Бета.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 3. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Српски амбасадор у УН је могао тог дана да се успава или да му падне притисак, или ко зна шта још, те не би стигао на седницу. Нек изброји колико је земаља пропустило седницу? И то је била опција али не! мора да се као бабун испрси пред америком, енглеском, француском… Боже, како смо глупави!

Оставите коментар