Мило Ђукановић дао Дритану Абазовићу мандат за формирање нове Владе Црне Горе

Председник Црне Горе исказао очекивање да ће Скупштина Црне Горе у кратком року одржати седницу и изјаснити се о програму и саставу нове Владе

Дритан Абазовић(Фото: Влада Црне Горе/Б.Чупић)

ПОДГОРИЦА – Црногорски председник Мило Ђукановић предложио је данас председника Грађанског покрета УРА (ГП УРА) и актуелног потпредседника Владе Дритана Абазовића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе.

„Представници ГП УРА и њихови политички партнери недвосмислено су ме уверили да имају парламентарну већину за избор 43. Владе Црне Горе у Скупштини Црне Горе. Стога сам донео одлуку да мандат за формирање Владе поверим господину Абазовићу, председнику ГП УРА”, навео је Ђукановић у образложењу, а пренео његов кабинет.

Ђукановић је исказао очекивање да ће Скупштина Црне Горе у кратком року одржати седницу и изјаснити се о програму и саставу нове Владе.

Председник Црне Горе је оценио да је у „најбољем интересу Црне Горе да што пре добије Владу у пуном капацитету, посебно због додатних безбедносно-политичких изазова генерисаних ратом у Украјини и његовом рефлексијом на стабилност нашег региона”, преноси Бета.

Дритан Абазовић и Мило Ђукановић (Извор: Кабинет Мила Ђукановића)

Ђукановић је одлуку да именује Абазовића за мандатара донео након консултација са парламентарним партијама у којима нису учествовали Демократски фронт (ДФ), Демократе Алексе Бечића и мање странке досадашње парламентарне већине, противници формирања нове владе.

Консултацијама су се одазвале партије које су почетком фебруара у Скупштини Црне Горе изгласале неповерење Влади премијера Здравка Кривокапића.

Абазовић је понудио концепт мањинске владе, као модел превазилажења политичке кризе у Црној Гори, чију би окосницу чинио његов савез са мањинским партијама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар