Зоран Радовановић: Здравље и 5Г – од примене ватре до коришћења ГМО хране хрлило се ка наслућеном прогресу

Историја нас учи да се људи никада нису одрекли неке иновације због страха од могућих последица. Стечено искуство је тек накнадно помагало да се нађе мера

Фото: Pixabay

Пре две-три године, када је у свету, али и код нас почела обухватнија припрема за прелаз на пету генерацију (5Г) комуникационе технологије, уследила је огорчена полемика присталица „светле будућности“ и противника „неодговорне авантуре у непознато са непредвидивим или, чак, несумњивим катастрофалним последицама”. Упадљиву бројчану мањину чинили су познаваоци проблематике на челу са професорком Електротехничког факултета задуженом у државној управи управо за тај ресор. Ти стручњаци су без много буке и помпе радили на преузимању и примени нове технологије, али су њихови опоненти упорно указивали на долазећу „опасност”.

Пандемија новог вируса корона потисла је ту тему, а на кратко је враћена у жижу интересовања не само наше, већ и светске јавности 4. септембра 2020, када је бивши председник САД Доналд Трамп извршио на нас притисак да одустанемо од аранжмана са „непровереним” партнерима на пољу технологије. Мада није изричито поменуто, јасно је било да се циља на кинески „Хуавеj”, као водећу светску компанију у области 5Г. Помогле су нам две повољне околности: Трамп није реизабран и има више чланица ЕУ које сарађују са Кинезима, па је тешко притискати само нас.

Спутњик: Шта ће моћи Срби на 5Г ауто-путу – вожња без возача, нема спавања ни судара

Било како било, посао се наставља. У оквиру своје иницијативе „појас и пут”, Кинези су у међувремену наставили договореним темпом. Мало после Трамповог притиска „Хуавеj” је у Београду отворио свој Центар за иновације и развој, уз низ поетично названих пројеката („Семе будућности”, „Хиљаду снова”) и сагласност наших регулаторних органа да поставља мрежу базних станица.

Но, разјаснимо шта значи 5Г. Друга генерација (2Г) мобилне телефоније пружала је од 1991. могућност да се, осим говором, комуницира и текстом. Седам година касније, трећа генерација додала је овим погодностима приступ интернету, а четврта нас је 2008. обрадовала и разменом видео садржаја. 5Г доноси нови квалитет утолико што, захваљујући великом опсегу, капацитету и брзини сигнала, уз остале предности омогућава интернет ствари. Та кованица означава комуникацијску интегрисаност физичког и виртуелног света, предмета и информација, путем софтвера и сензора, па допушта могућност да се даљинским путем укључује бојлер, подешава температура или регулише светлост у стану, да се безбедно управља возилом без возача за воланом, да се обављају медицинске интервенције с другог краја света и да се, шире гледано, оствари идеја „паметних градова”.

Др Зоран Радовановић (Фото: Фонет)

Звучи заносно, али је проблем што су претходно коришћене технологије заузеле делове радио-таласног спектра са таласним дужинама мереним метрима, па су за 5Г мрежу остале слободне више фреквенције са таласним дужинама од неколико центиметара и милиметара. То су микроталаси, још јако удаљени не само од јонизујућих икс и гама зрака, одговорних за раскидање хемијских веза и настанак рака, већ и од ултраљубичастих зрака, такође способних да оштете организам (претерано излагање Сунцу, кварцовање).

Радио-таласи, укључујући микроталасе, далеко су чак и од видљивог дела спектра, па не постоји теоретско објашњење како би могли да угрозе здравље, јер се њихов једини ефекат своди на минимално загревање, и то само површног дела коже. Ипак се изражава забринутост што стално нарастајућа јачина електромагнетних поља, као свеприсутан вид биолошког загађења средине, може да има неповољно дејство на живи свет. Угрожена је биоелектрична равнотежа појединих врста, а неке птице, нарочито селице, имају тешкоће у оријентацији, налажењу хране, па чак и парењу.

Фото: Pixabay

Постоје нека, додуше не много убедљива епидемиолошка истраживања, на граници статистичке значајности или једва преко ње, о минимално чешћој појави можданих тумора званих глиоми на страни на којој се обично држи мобилни телефон. Сумња се и на везу са два бенигна тумора – слушног живца (шваном) и можданих овојница (менингеом). Индиције су биле сувише неодређене да би Међународна агенција за истраживање рака означила мобилну телефонију ранијих генерација (2-4Г) као сигуран или вероватан узрок рака. Ипак, наведени наговештаји нису могле да се игноришу, па је мобилна телефонија сврстана у широку групу могућих канцерогена.

Та околност баца додатну сенку на 5Г технологију. Решење би пружиле епидемиолошке студије у којима се упоређује учесталост болести међу изложеним и неизложеним појединцима. Једина невоља је што треба годинама чекати да се испољи ефекат излагања. Свет нема стрпљења за такво одуговлачење, а оно није ни реално.

Историја нас учи да се људи никада нису одрекли неке иновације због страха од могућих последица. Од примене ватре до коришћења ГМО хране хрлило се ка наслућеном прогресу, а стечено искуство је тек накнадно помагало да се нађе мера.

Бранислав Гулан: ГМО пред вратима Србије

Почетком 19. века знало се да коњаник у галопу достиже најзамисливију брзину људског кретања у простору, па је појава воза навела многе да тврде како ће „лудачка” брзина од 50 км/час неминовно водити путнике нервном растројству. Данас има десетоструко бржих возова, да о летењу млазњаком или лансирању у космос и не говоримо.

Претходних година, рад на доказивању постојања бозона (божје честице) изазивао је страх да ће не само ЦЕРН и Женева нестати, већ да ће настала црна рупа уништити овај део космоса. Циљ је остварен 2012, а планета и даље кружи својом небеском путањом.

Има, додуше, и супротних примера. Идеја да се говеда прихрањују самлевеним унутрашњим органима оваца поздрављена је као разуман начин да им се повећа протеински унос. Нико није претпоставио да овчија зараза изазвана инфективним беланчевинама званим приони може да се пренесе на говеда (болест лудих крава), па затим и на човека (нова варијанта Јакобс-Кројцфелдове болести). Штете од овог експеримента биле су огромне.

Завршимо са два питања. Прво, хоће ли 5Г технологија овладати светом? Друго, треба ли бити опрезан и помно пратити ефекте ове новине на живи свет? Одговор на оба питања је изричито потврдан.

Аутор је епидемиолог, професор Медицинског факултета у пензији

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 12. 2021)

Прочитајте још

 Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Mene zanima zašto se epidemiolog bavi ovom temom?

  13
  1
 2. Безобална простота, полунаучењаштво и полуписменост – о, нашто вам је време полураспада одвећ дуго ?!
  Може ли се мислити и писати таштије и баналније, а да није бошкић јакшић, да није горан марковић, један о међународној политици, други о уметности и животу ?! Србијо и Србље, добро смо још живи поред оваквијех “ научних “ кокошара и јајара…

  15
  1
 3. U ovom tekstu su na objektivan nacin i iz vise uglova sagledane okolnosti uvodjenja 5G mreze. Tacno je da se radi o „tamnom vilajetu“ a ko ce izvagati stete i koristi? Ipak, hvala za ovo razjasnjavanje. Da ne ostanemo kao „guske u magli“.

  1
  10
 4. ‘Доктор Ураниум’ уместо да лежи у ‘падињак’-у или ‘лази’, пише глупости
  за таблоид политику. Баш су се саставили, рђа и грђа.

  Народе, не верујте ништа овој маторој лажовчини и преваранту.

  Ја сам чуо да ови нови мобилни телефони могу да опрже човека само тако !
  Са овим новим појачаним фреквенцијским опсегом, бзз, дум .. и човек падне
  мртав из чиста мира, на сред улице (или стана).
  И што је најцрње, нико не зна шта му би !
  Дође хитна, покупи човека и конститује срчани удар (или чак мождани).

  Зато су дебла посечена по свим градовима, да тај снажан комуникациони
  талас (5Г) може комотно и несметано да пролази и зрачи између
  стамбених јединица !

  Мој мобилни је старији модел и заблокиран је вајрелес скроз.

  Мене могу да трекирају – мало сутра.

  7
  1
 5. У овом кратком и аргументованом чланку, професор Др Зоран Радовановић је описао велико убрзање техничких достигнућа и нашу исконску бојазан од новотарија.

  Противно правилима коментарисања на СС, извесни коментатори нападају и вређају аутора :

  @Вера се пита зашто се аутор бави овом темом
  @Зоран Николић тврди да је аутор прост, полуписмен, баналан . . . и успут вређа новинара Бошка Јакшића и режисера Горана Марковића, сврстава их у кокошаре и јајаре.
  @Микро талас тврди да је аутор лажовчина и преварант.

  Ови коментари илуструју наш ниво толеранције и поштовања различитих гледишта.

  2
  10
 6. @Деда Ђоле

  Ваша је слободна воља и одлука, слободном вољом донета, да Вам смета Истина у мојем коментару. Не постоји никакво “ вређање аутора “ јер је малоумни и полуписмени текст тек пресипање из шупљег у празно општих места, јалових информација, посистинитих натукница, жврљање простоте и препричавање, већма абровисање, какву тајну и лепоту, знање и корист крије поклопац бомбоњере коју малограђанштина, чији су типични представници тројица филозофа паланке у мојем коментару, држи у позлаћеном раму као ремек – дело постмодерне тј. брозовске “ црвено – бело – плаве “ фазе… Не верујем у “ толеранцију „, само у Богољубље и човекољубље, милосрдно и саборно. Скотољубље је за оне који са скотовима и ниже скота леже… Скотољубље је, на пример, када себе ставиш у пркно филозофа паришке паланке, био леви или десни свеједно је, скотољубље је љубити осиромашени уранијум као лек и пљунути на Свето Причешће као извор заразе, скотољубље је знати, умети, бити баш колико бошкић јакшић… Посве сам био јасан, поштовани. Та јасност подразумева да је ово мој последњи коментар Вама… О скотољубљу тек ће их бити…. Свако добро.

  13
  1
 7. @Зоран Николић ( Ваљево )
  Свака част за коментар!
  Пре седам година моја мајка је оперисана од доброћудног глиома слушног живца. Овај тумор је бениган само по ткивном налазу и начину ширења не метастазира, али је по месту где се налази и могућностима лечења прилично злоћудан. Пре операције разговарала сам са анестезиологом, који је радио као електроинжењер са докторатом, пре него што је студирао медицину. Он ми је тада рекао, да ће по његовим стручним проценама, индустрија мобилних телефона ускоро постати као дуванска индустрија пре неколико деценија. Мени је изгледало да је техничка индустрија нажалост много боље повезана са свим слојевима власти.
  Доказа о штетности зрачења од телефона, рачунара и сличних уређаја има на претек. А на тврдњу да
  је даљинско гашење светла и хладњак који сам наручује намирнице из самопослуге велико цивилизацијско достигнуће не треба ни трошити речи.
  Да поновим, сви који су на било који начин део јавне и политичке сцене, а и државне управе и школства треба да на увид јавности ставе податке о било каквом чланству у организацијама, укључујући разне секте и култове. „Паметне градове“ оставимо глупим људима.

Оставите коментар