Зоран Радовановић: Уранијум није повезан са настанком рака

На листи канцерогених агенаса нема уранијума, ни осиромашеног, ни природног ни обогаћеног, наглашава Зоран Радовановић

Фото: Висар Криезиу/АП фото

Уранијум није повезан са настаном рака, истиче за Данас професор и епидемиолог Зоран Радовановић поводом тужбе против НАТО због осиромашеног уранијума.

Адвокат Срђан Алексић поднео је Вишем суду у Београду прву појединачну приватну тужбу против НАТО са захтевом за одштету због оболевања услед бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тужбу је, како је објаснио медијима, поднео у име активног официра Војске Србије који је оболео од тешког облика канцера, а који је током бомбардовања 1999. боравио у области садашње Копнене зоне безбедности на југу Србије која је готово свакодневно гађана муницијом са осиромашеним уранијумом.

„На исти начин на који је мој колега Анђело Тартаља, адвокат из Рима, заступао италијанске војнике и цивиле који су боравили на Косову и Метохији, и који је већ добио 181 пресуду, тако ми подносимо тужбе у име официра, војника на служењу војног рока, полицајаца и ратних војних резервиста који су боравили на Космету и који су од тада оболели од неког облика канцера“, појаснио је Алексић.

Београд: Прва тужба против НАТО поткрепљена са 70 италијанских пресуда о вези бомби и карцинома

Алексић је изјавио да одговор НАТО-а очекује у јулу, као и да је планирао да поднесе још четири тужбе парничном одељењу виших судова у Врању, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

Професор Радовановић, пак, за наш лист каже да из политиканских разлога, неки људи дају политички пожељне изјаве иако знају истину.

„Постоје међународне установе, попут Међународне агенције за истраживање рака у Лиону, која је направила преко 500 могућих, вероватних и сигурних канцерогених агенаса и на тој листи нема уранијума, ни осиромашеног, ни природног ни обогаћеног“, наглашава Радовановић.

Зоран Радовановић (Фото: Данас)

Како објашњава, повезаност уранијума и оболевања од канцера је „потпуно бесмислена“.

„Највише обољења би требало да има Пчињски округ где је пало и највише бомби, али тај округ има скоро најнижу учесталост рака“, указује Радовановић.

Адвокат Александар Оленик објашњава за Данас да су италијански војници у сасвим другом положају у односу на српске војнике који су били на Косову.

„Италија је чланица НАТО па су њихови војници били на Косову у служби НАТО, те је могуће да на основу тога имају право на накнаду евентуалне штете. Јасно је да војници НАТО и наши војници нису у истом положају, нити имају иста права. Поред медицинског доказивања узрочно-последичне везе између уранијума из бомби и болести, потребно је решити питање надлежности нашег суда, а пре тога би било добро проверити и могућност евентуалне наплате од НАТО“, указује Оленик.

Александар Оленик (Фото: Све о Српској)

Јавно тврдити, додаје он, да ће судови у Србији сигурно донети исте пресуде као и судови у Италији није професионално поступање адвоката јер је у питању једна врста предвиђања будућности.

„Нисам сигуран да је такво јавно предвиђање будућности у сагласности са Кодексом професионалне етике адвоката. Овај пут се нећу бавити забраном саморекламирања адвоката јер је и то одређено Етичким кодексом. Суштински, свако може да поднесе тужбу којом ће од суда тражити утврђење да је млеко црне боје, али то не значи и да ће суд прихватити овакву тужбу. Стога бих ипак саветовао опрез, јер ствари у реалном живот никад нису баш тако једноставне и увек постоје пратећи трошкови“, наглашава Оленик.

Нема трајних здравствених последица

У мају 2018. године формирана је Комисија за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину, са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом. Портпарол НАТО Пирс Казалет рекао је својевремено за BBCна српском да је „утврђено да коришћење осиромашеног уранијума током конфликта на Косову није проузроковало трајне здравствене последице“.

Јелена Диковић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 1. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Nije povezan?
    Ovim je SVE rekao.

    15
  2. … кол’ќо ни он, а камоли новине за које ово „истакао“, нису повезани са онима што су нам уранијум милосрдно испоручили.

    14

Оставите коментар