Зоран Радовановић: Не постоји ни индиректна веза између осиромашеног уранијума и рака

Нико не би смео да тврди такву глупост ван граница Србије да је осиромашени уранијум канцероген, рекао др Радовановић

Зоран Радовановић (Фото: Н1)

На данашњи дан пре 22 године почело је НАТО бомбардовање СР Југославије, а у јавности и даље постоје недоумице да ли је оно узрок повећаног обољевања од рака. Епидемиолог Зоран Радовановић за Н1 каже да не да не постоји не само директна, већ ни индиректна веза између осиромашеног уранијума који је НАТО користио током бомбардовања и канцерогених обољења у Србији.

„То знају и моји опоненти… Нико не би смео да тврди такву глупост ван граница Србије да је осиромашени уранијум канцероген“, рекао је Радовановић у Пресингу Н1 поводом годишњице НАТО бомбардовања и тезама да је употреба осиромашеног уранијума одговорна за пораст броја оболелих од рака у Србији.

Он је нагласио да је то чињеница која се у научном свету се зна и да Међународна агенција за изучавање рака у Лиону, која је направила листу од 500 канцерогених супстанци које могу да доведу до рака, уранијум није уврстила ни у најблажу групу – могуће узрочнике рака.

„Још давно понудио сам као изазов, ко год од колега држи до себе и спрема се да путује у иностранство, да то каже ако хоће да црвени пред колегама“, рекао је Радовановић.

Истакао је и да ми сваке године бацимо на земљиште неколико пута више уранијума употребом минералних ђубрива него што је пало на централну Србију.

Он је навео и пример да сваки авион Боинг у себи има 500 – 1.500 кг осиромашеног уранијума због навигације и да је, управо такав авион, ударио у две 11-спратнице у Амстердаму, и у тој несрећи је погинуло преко 80 људи, а између те две зграде отворио се кратер облика слова В.

„Преживели су прегледани и констатовано је да нема ризика по здравље, а ту је изгорело више осиромашеног уранијума него у Централној Србији 1999. године“, каже Радовановић.

За 78 дана ваздушне интервенције НАТО, према подацима Министарства одбране Србије, погинуо је 1.031 припадник војске и полиције и око 2.500 цивила.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 24. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

  1. Да би доказао такву тврдњу, предлажем господину (др.?) Радовановићу да прогута неку количину усаромашеног уранијума или га себи убризга у вену!
    Наравно у присуству и под контролом оних лекара који тврде супротно.

    Предлог није увредљив, многи лекари су лекове испробавали баш на себи!
    Зашто именовани не би убризгао у себе супстанце за које нам тврди да су безопасне?
    Тиме би многе неверне убедио, па и мене.

    41
  2. E, to je pravi strucnjak i jos vise covek.

    3
    13
  3. Др.Даница Грујучић не дели став “др“ Радовановића!

    tps://www.facebook.com/danicagrujicickcs/videos/vb.100003747393755/943272472474324/?type=2&video_source=user_video_tab

  4. Такву изјаву је дала и медлин олбрајт,и још ово да додам човек се не плаши уранијума,а носи маску,плаши се од грипа.

    24
    1
  5. Konacno bi trebali da uvedemo red u nasoj zelji ! Da odvojimo prave Srbe od odemonjenih ljudi koji zive u Srbiji i da ih obolezimo, npr. da nose slem sa djavolskim rogovima ili nesto slicno !

    11
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading