Зоран Радовановић: Не прекидати вакцинацију Астра Зенеком, сумње нису доказане

Сумње у вакцину Астра Зенека нису доказане. Да сачекамо још неколико дана и биће све разјашњено. Изненадио бих се уколико то није ‘лажни аларм’, рекао епидемиолог

Зоран Радовановић (Фото: Фонет)

Епидемиолог Зоран Радовановић изјавио је данас да не би требало обустављати вакцинацију оксфордском вакцином Астра Зенека, без обзира на то што је неколико европских земаља одлучило да привремено, због нежељених последица, обустави њену примену.

Осам европских земаља обуставило је употребу Астра Зенека вакцина због забринутости у вези с крвним угрушцима.

Радовановић је агенцији Бета казао да грађани Србије могу да се на неколико дана „уздрже” од вакцинације Астра Зенеком, јер ће се сигурно показати да је у питању „лажни аларм”.

„Када се буде упоредила учесталост поремећаја здравља вакцинисаних Астра Зенеком са невакцинисанима, биће све исто. То су стања која се јављају у целој популацији, без обзира да ли сте вакцинисани или не”, рекао је Радовановић.

Он је оценио да када се код вакцинисане особе појаве одређене реакције на здравље, „одмах се створи сумња да је свему томе узрок вакцина, што не мора да буде”.

Ирска, Холандија и Немачка обуставиле вакцинацију Астра Зенеком

„Сумње у вакцину Астра Зенека нису доказане. Да сачекамо још неколико дана и биће све разјашњено. Изненадио бих се уколико то није ‘лажни аларм’“, казао је професор.

Нагласио је да ми у Србији, за сада, немамо „стварне индиције” да постоје нежељена дејства од оксфордске вакцине.

„Државна агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) је одобрила употребу вакцине Астра Зенека и та одлука не би требало да се мења. Свако ко је забринут, може вакцинацију том вакцином да одложи на неколико дана”, рекао је Радовановић.

Италија, Данска, Аустрија, Естонија, Норвешка, Летонија, Литванија и Луксембург суспендовале су вакцинацију оксфордском вакцином из серије од милион доза која је послата у 17 европских земаља.

Астра Зенека вакцина (Фото: Ројтерс)

До обуставе на две недеље у Данској дошло је након извештаја о озбиљним случајевима крвних угрушака који су се појављивали код људи вакцинисаних овом вакцином.

Дански здравствени стручњаци казали су да тренутно „није утврђено да постоји веза између вакцине и крвних угрушака”.

Италијанска агенција за лекове забранила је у целој земљи употребу серије вакцине Астра Зенека против ковидa-19 због озбиљних нежељених ефеката након вакцинације.

Европска агенција за лекове покренула је истрагу поводом навода о могућој вези између вакцине Астра Зенека и згрушавања крви код особа које су је примиле.

У Србију је, 21. фебруара, стигло 150.000 вакцина произвођача Астра Зенека, произведених у Индији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. „Зоран Радовановић: Не прекидати вакцинацију Астра Зенеком, сумње нису
  доказане“?!
  Није доказана ни ефикасност ове вакцине и то је више него довољан и оправдан
  разлог да се обустаи вакцинација!

  5
  1

Оставите коментар