Зоран Радовановић: Умишљеност обичног српског вола или Одговор М. Ђурковићу

Реаговање на текст научног саветника Мише Ђурковића „Обичан српски во и корона”, „Политика”, 25. новембар, пренет и на „Стању ствари”

Илустрација: Миланко Каличанин

„Поштени во”, у чију улогу се до поистовећења уживео научни саветник Миша Ђурковић, може слободно да размишља „о корони, вакцинама, затварањима и другим чудесима”, али мора да води рачуна о свом воловском поштењу када пређе у акцију.

Сврставањем заједно мојих колега са највишим оперативним овлашћењима и немоћног мене, односно шире, лекара из Кризног штаба (КШ) и нас из удружења Уједињени против ковида (УПК), „обичан српски во” прави и методску и логичку грешку. КШ, као генералштаб противепидемијске борбе, још од почетка маја прошле године спроводи лако модификовану политику спонтаног прокужавања, повремено чак толерантнију и од шведске, а УПК се залаже за мере примерене ситуацији, као у Западној Европи. Уз то, управо лекари ван КШ, Министарства здравља и Института „Батут”, окупљени у УПК и мимо тог удружења, што значи сви докторски редови, каплари и поднаредници, боре се да се не крију подаци, па је неумесно замерати им конспиративност. Зато се поставља питање мотива тог „превида”.

Миша Ђурковић: Обичан српски во и корона

Када брани „своје право на логику, мишљење, избор”, во показује врло селективну претенциозност. Сматра се довољно супериорним да суди о вакцинама, али не тврди да је гвожђе у бетонским луковима моста – вишак или да свемирски брод треба облагати, рецимо, дашчицама, а не скупим легурама. Дакле, замера лекарима што „мисле за нас и знају боље од нас”, али се не петља у стручност осталих професија, било да су обућари или теоретски физичари. Жели ли да покаже, гурањем свих лекара у исти кош, како су у целини глупљи или покваренији од вола?

Разумем што се Ђурковић осећа „као во Сивоња” када једини извор истине у свом фаустовском трагању за смислом види у доктору Несторовићу. Остаје нејасно које га је „откриће” овог педијатра више фасцинирало кад га је одабрао за предавача – да особе плавих очију потичу са Марса, да вода има способност памћења, да су бродови слати у будућност по неком тајном рецепту или да младежи означавају места убода и пробоја метка у претходним животима? Можда му је, као филозофу, ближа Несторовићева тврдња: „Смрт не постоји … на ободима црних рупа налазе се неке информације, те практично душа може лако да пређе у паралелни свет и тако настави свој живот.”

С обзиром на тему, вероватно су пресудиле Несторовићеве контрадикторне изјаве да се „од ковида не умире”, али да сви треба да се заразе „до 15. јуна”, да су Срби природно отпорни (расна теорија!), мада „ковид не постоји” итд.

У оквиру датог простора, одговоримо и на питања „вола којем се осладило да мисли”. Прво, вакцинисани могу да преносе вирус, али не „једнако као и невакцинисани”. Направимо поређење: деси се да ауто повреди пешака на тротоару, али то не значи да треба ходати коловозом. Друго, јасно је да Аустрија уводи „локдаун” јер проценат вакцинисаних од 65 одсто није довољан. Треће, људи са прележаном короном бивају вакцинисани зато што могу поново да оболе (није тачно да инфекција оставља „дугорочни или трајни имунитет”). Четврто, Србија поседује одговарајуће статистичке податке (наопако ако би КШ одлучивао без њих), али их из неких разлога не објављује. Пето, разумљиви су разлози зашто се оболева у земљама са високим обухватом вакцинацијом (има још невакцинисаних, на неке вакцина није деловала, само две дозе не пружају солидну заштиту после пет-шест месеци), али и лаицима одмах пада у очи да је тамо смртност оболелих драматично опала. Шесто, тврдњу да је болест „минимално присутна у Африци”, упркос скромном обухвату вакцинацијом, могли бисмо назвати пристрасношћу услед статичности приступа. Догађаје треба посматрати у функцији времена: туриста на сафарију задовољно прави селфи, несвестан да му се с леђа приближава лав. Седмо, своје питање зашто се уводи „принудна” вакцинација у Аустрији, где су, како подсећа, „владали еугенички закони”, Ђурковић треба да упути властима те земље, а њихове грађане може да позове у слободарску Србију. Осмо, ружна је подвала да „годишње по званичној статистици од ковида умре 5000 људи”. Ако „обичан српски во” већ верује званичној статистици, прошле године је на 10.356 потврда о смрти била уписана дијагноза ковид-19. Ове године је још почетком јесени тај број увелико превазиђен, а стварни је још већи. Девето, у својој некритичности, Ђурковић прави основну логичку грешку када сопствено неразумевање уздиже на ниво опште и неприкосновене истине („како је могуће да се и даље не зна да ли је у питању вирус или можда хибридни вирус”). Зна се, Ђурковићу, као што је познат аутор „Теза о Фојербаху” и као што би Ви у свом рукописном тексту лако препознали уметак писан готицом. У геному тог вируса нема трагова интервенције. Десето, још бесмисленије је питање. „Откуд оволике мутације?” Има их управо онолико колико се очекује од једног вируса из групе бета корона.

Зоран Радовановић (Фото: Данас)

И, на крају, морално је упитно Ђурковићево признање да је „морао” да се вакцинише, уз имплицитну поруку „огромној већини поштених српских волова” да користе „здрав разум и логику”. Другим речима, ја се спасох, али ви слушајте шта причам, а не шта радим. У овој земљи је од ковида (превасходно) или због ковида (мањим делом) умрло или ће ускоро умрети 40.000 људи изнад десетогодишњег просека. Неосновано сејање сумње у лекарску професију, како локално, тако и глобално, са последичним растом оболевања преко неизбежног минимума, равно је злочину.

Други део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 12. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

37 replies

 1. Mислим да је добро што Радовановић одговорио господину Ђурковићу. Није лоше када пензионисани стручњаци, који негују свој интегритет тврдњама да осиромашени уранијум није повезан са настанком рака, уђу у полемику о нечем о чему не би желели да буде полемике.

  75
  3
 2. Заиста је жалосно што смо стигли до тога да читамо полемику др Радовановића и једног другог врхунског интелектуалца, др Ђурковића! Уз велико уважавање др Ђурковића, ипак ваља имати на уму да је, да би се судило о стручним питањима, поред здравог разума и логике, потребно и знање те материје, а када је реч о медицини, оно је поприлично обимно! Зашто људи таквог образовања као што је он поклањају веће поверење исказима др Несторовића, него, рецимо, Радовановићевим, тешко је наћи одговор, па нећемо ни покушавати! Уосталом, не би било ни прикладно!
  Што се тиче нас обичних грађана, народа, вакцинације, њених присталица и противника, ваља указати на једну другу епидемију код нас, праву пандемију, која је већ дуго присутна, а ковид је само потпомогао да се она јасно испољи! То је једна бољка коју је још негде почетком 19. века дијагностиковао један угледни енглески есејиста, критичар и филозоф и назвао је ULTRACREPIDARIANISM! Извињавам се због великих слова, не вичем, него само истичем да би било читљивије!

  9
  74
 3. Koga interesuje šta govori ovaj plaćenik farmakoglobalista? A i ovaj tekst mu je neko pisao, made je toliko slab da liči na njega. Pravi njegovi dometi mogu se videti u emisiji od pre nekoliko godina gde mu je „suparnik“ bila Jovana Stojković – Radovanović je ostavio utisak veoma jadne nekompetencije.

  Uz svu podršku globalnih medija, korumpiranih lekara i mrtvozornika, koji su plaćeni da „nabilduju“ broj umrlih od kovida, uprkos do sad nezamislivim izmenama („u hodu“) osnovnoih definicja bolesti, zdravlja (PRC test), uzroka smrti (nema obdukcije), promene definicije pandemije, vakcine, imuniteta – nisu uspeli u svojim bolesnim namerama.
  Radovanoviće priča je puna netačnosti, iskrivljavanja i logičkih nebuloza, pri čemu još on optužuje Đurkovića za „metodološke i logičke greške“. Jadno.

  95
  9
 4. Слаб одговор.

  80
  6
 5. Осим што су индиректно изнесени одређени подаци, на пример да се неки из неког разлога не објављују, нас врло интересује како на пр. Немци немају тако високу смртност као Срби. Вирус је исти… Да сумњамо у стручност, лоше протоколе, или… Иритира нас наметање личних мишљења или убеђења као научних „истина „. На пример, не постоји усаглашеност у најширој (не мешати са глобалној) научној заједници о имунитету после инфекције. Затим, драго нам је да сазнамо да постоји политика прокужавања становништва, о томе смо наслућивали, али народ је ваљало обавестити да учествује у експерименту јер много тога се, зар не, нагађа. Ако се покемика надтави, ето нама нових података.

  39
 6. Ако сам добро разумео овај господин хоће да каже:,,Верујте мени а не својим очима“

  66
  2
 7. Čovek se uči dok je živ. Ima vremena, Naučiće Radovanović možda nešto i o toj medicini.

  61
  2
 8. Врло некултуран одговор. Сујетнијег и арогантнијег човека нисам давно сусрео.
  Миша Ђурковић је жацнуо Радовановића у срж његове ароганције и сујете својим питањима која разголићују сву њихову демагогију. У распомамљеном бесу дохватио је нагорели ражањ и покушава да га забије Ђурковићу у уста, стављајући и свима нама, осталима – воловима по Радовановићу – до знања да и не покушавамо да се усудимо да поставимо неко питање њиховим висостима. Јербо, они су расветлили сваки чланак ДНК спирале вируса, последица заражавања и, нарочито, начина лечења. Отуда, њихово знање је апсолутно те не трпи никаквога поговора.
  Ево, свесно стајући уз Ђурковића, дакле у ред Радовановићевих волова, постављам и ја једно питање: зашто, Радовановићу, свесно подржавате белосветски фармацеутски лоби?

  88
  2
 9. Radovanović podržava farmaceutski lobi jer je amoralan čovek,čovek bez kredibiliteta ili stručnjak u pokušaju. Pristao je da igra za njih i tu nema izlaska. On je jedan od stručnjaka koji žude da odrade samo jedan posao u životu nebi li se materijalno obezbedio,čak i naslednike,neznajući pri tom da je prekršio pregršt prirodnih zakona gde su mnogi gradjani platili životom. A kako će da mu se vrati-ne bih o tome!

  66
  1
 10. @Salus
  Хвала за ULTRACREPIDARIANISM!
  Паметном доста…

  23
  2
 11. Pitanje je zašto se Radovanović jedini osetio prozvanim da odgovori gospodinu Đurkoviću? Kao doktor treba pre svega da nam da odgovor na pitanje zašto se za smrtnost manju od 1% diže ovolika histerija već duže od dve godine orkestrirano i koordinisano na celoj planeti? Sama ta činjenica nije normalna, da zanemarimo sve druge.
  Neću da govorim o nepristojnosti odgovora, to je ispod svakog elemetarnog nivoa komunikacije jednog intelektualca.
  Zašto su zabranjene diskusije za i protiv? Zašto kao građanin nemam pravo izbora nego se obeležavamo kao vakseri i antivakseri i samim tim guramo u konfrontaciju i sukobe?

  67
  1
 12. А онда је деда отиш’о да замени *****…

  22
  1
 13. И не очекује се од плаћеника да признају и саопште истину. Радовановић је гори од КШ, Кона и осталих и то треба рећи. Добро смо прошли што он не командује овим лудилом, али стално притиска КШ да уводе горе мере. Типичан представник Светске владе. Мали Гејтсов звучник у Србији. А полемише се Ђурковићем јер не сме да полемише са лекарима. Кад не би било трагично било би смешно.

  60
  2
 14. Заборавих важну ствар. Свако има право да себе назива свакаквим именима, било да то мисли фигуративно или буквално, али нико нема право да то чини према другима. Посебно користећи именицу „во“ или сличне пежоративне изразе. Таквим тоном Радовановић је показао колико му је блиска простачка конверзација, а можда и много више од тога.

  55
  1
 15. @Салус
  Побогу човече, имате храбрости да промовишете сувереност струке овде, у овој земљи у којој је просвета у стању у којем јесте?! Овде десетине хиљада људи има потврду да су завршили одређене школе, а памети, знања и мудрости нема ни у траговима. Овде свака будала има што купљени што плагирани докторат, или макар мастер, а не зна ни таблицу множења ни азбуку напамет.

  37
  1
 16. @ Главни даса
  Хвала Вама што се то уопште приметили! Судећи по свему овоме што читамо, нисмо ништа научили од Апела за више од две хиљаде година, нити постали мало мудрији и одмеренији!

  5
  19
 17. @ Деда Мироје
  Па не знам какав излаз и решење Ви видите, ако не управо у промовисању струке! Не разумем баш Како сте Ви то разумели да промовисање струке значи подржавање фалсификовања диплома! Зар има другог решења осим струке? Питам се шта бисте Ви промовисали уместо струке: лечење свемоћним препаратима који се масовно рекламирају, са десетинама снимака личности које потврђују њихово чудесно дејство, а могу се наћи и на сличним огласима у другим државама, разуме се са одговарајућим именима, гатаре које скидају црну магију или прихватате мишљење др Несторовића да је ковид измишљен! Камо среће! Зар је могуће да не знате никог ко је подлегао тој измишљеној болести? Наравно да има много нејасних ствари, вероватно и непрецизних података, несналажења и грешака, а Вама изгледа лакше да се неко прогласи за поткупљеног од глобалне фармакомафије, да је то у реду и да то нешто решава. Занимљиво је реаговање коментатора који је замерио Радовановићу што је у свом одговору Ђурковићу помињао вола, (могу се сложити да није баш било сасвим умесно), а било му се сасвим прихватљиво што је Радовановић називан плаћеником, аморалним, незналицом медицине, Гејтсовим звучником итд. То је мање пејоративно? Не се баш рекло!

  4
  31
 18. @Salus
  Претпостављам да се под вашим псеудонимом Salus (Hygieia) крије женска особа, а с обзиром на писменост закључујем да сте релативно добро образовани. Стали сте у овој полемици на страну др Радовановића и то је сасвим легитимно. Нипошто не желим да обезвређујем ваше мишљење на које апсолутно имате право. Желео бих да вас подстакнем на размишљање и покушај да разумете све нас који се захваљујући др Радовановићу сврстасмо у волове. Зашто нам је текст г. Ђурковића пријемчив и зрачи сувислошћу? Зато што поставља питања својствена здравом разуму. Зато што нуди претпоставке исправног мисаоног процеса. За разлику од др Радовановића, чије се опсервирање заснива на увреженим догмама како је медицина увек са хуманим предзнаком, да су сви нови фармаколошки производи (без обзира што су у експерименталној фази) на добробит човечанству, да не треба сумњати у добре намере глобалистичке СЗО, да не треба сумњати у ковид-вакцине (које нису делотворне јер не штите од заражавања), да не треба сумњати у оно што „струка” каже…да не наводим даље. А основни постулат здраворазумског промишљања јесте сумња (скепса), опрез (који је „мајка мудрости”). Још ако се свему придода залагање др Радовановића за оспоравање токсичности осиромашеног уранијума којим је бомбардована наша Србија… опростите, ја таквој особи ништа не верујем, чак напротив, све што каже а да бих прихватио (у вредносном смислу) обрнем наопачке.

  45
  1
 19. Logicno je da onome kome je Porfirogenet referenca u istoriji (za lazno doseljavanje Srba na Balkan), Radovanovic bude referenca u medicini. Uzgred – kako je moguce da rec ‘medicina’ potice od srpske reci ‘med’ ako su oni, po zvanicnoj verziji, tek nedavno pali s Marsa na Balkan?

  21
  3
 20. Видим да касним са коментаром на ово писаније др.ЗОРАНА РАДОВАНОВИЋА.Видим да се овде води академска расправа на горње писаније,које ја полуписмени нисам дистојан,као обичан машинбравар.Рођен сам у селу ЛИПНИЦИ ,на мети ЈАДАРИТА, које по своме имену заокружује сав простор где СЛОВЕНСКИ НАРОД живи.Узмите па проверите од СРБИЈЕ,ЦРНЕ ГОРЕ,БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ,ХРВАТСКЕ,СЛОВЕНИЈЕ,НЕМАЧКЕ =( јер ЛАЈПЦИГ је ЛИПНИЦА),ЧЕШКЕ,СЛОВАЧКЕ,РУСИЈЕ,МОЛДАВИЈЕ ,РУМУНИЈЕ,БУГАРСКЕ свуда су ЛИПНИЦЕ РАСУТЕ.Чак укуцајте на гуглу на енглескоме у ФИЛИПИНИМА постоји презиме ЛИПНИЦА јер на ШПАНСКОМЕ липа је липа а они су били ШПАНСКА колонија.У моме крају док су некада људи упрезали виливе у кола издавали су им команде ист,што је значило лево и ајс што је значило десно да волови иду.Тако је на жалост и са људима.Можда је на то уважени госпдин професор др.МИША ЂУРКОВИЋ и алудирао али др ЗОРАН РАДОВАНОВИЋ ти не може да разуме.Јесте да је ових педесетак година новинске,телевизијске,и интернет пропаганде на жалост претворили људски род у ВОЛОВЕ,који иду по команди оних који данас управљају државама и народима ,тим безличним како их зовем „ОЛОШ ЕЛИТАМА“,који нису ни тај занат,школу ,факултет изучили како треба да би се у том своме занимању за које су се школоловали остварили па су због тога у политику ушли.Ти несвршене занатлије данас воде народе,државе и свет.Битно је да имају испред себе мр.др.итд.како код нас ни у свету није боље,они данас воде свет и амбис.

  22
 21. @ЗоранМ
  Хвала, мада морам да Вас обавестим да је моје образовање сасвим добро, не само релативно! Плашим се да сте можда погрешно разумели оно што сам писала. Нисам стала ни на једну страну и изразила сам жаљење због те полемике, управо због тога што ценим знање и струку и сматрам да то треба да буде принцип – да нико не суди о нечему тако безусловно и строго, у чему је лаик! О медицини поготову! Било ми је чудно што Ђурковић поклања пуно поверење др Несторовићу, а нимало не верује др Радовановићу? Што се тиче волова, промакло Вам је да сам то оценила као непримерено (на крају, као лаик спадам и ја ту). Међутим, надам се да не мислите да су здрава памет и исправни мисаони процес довољни да нпр. Ви и ја (додуше не знам која је ваша струка) доносимо закључке о вирусологији, епидемиологији, хемији, нанотехнологији и другим наукама? Колико год и нама лаицима нешто изгледа у медицини необично и проблематично, морамо ипак признати да лекари о томе знају више, ако не увек све и потпуно! Један велики научник је давно рекао да оно што изгледа логично уопште не мора бити тачно! Оно што ћу увек и у свему сматрати за једино прихватљиво је да се у свакој полемици, а нарочито када је реч о оваквим питањима као што је ово ослањамо на људе који о томе знају нешто. И наравно, да никога не вређамо зато што нам се не допадају његови ставови! Не смета Вам што се људи олако вређају најтежим увредама? Рекло би се да је овдашњим мислиоцима тежа увреда била „во“, мада је она метафорична и литерарна пореклом, него плаћеник, незналица (то је бар равно волу), аморалан и, да не набрајам све остале! Један коментатор је управо изјавио како је реч медицина пореклом српска реч, настала од речи мед, па некако преко моје маленкости извео закључак да према томе Радовановић не може бити референца у медицини! Шта још рећи? Да, још нешто – разумем да сте скептични према Радовановићу због изјаве о осиромашеном уранијуму, али немојте одбацивати медицину и њене друге представнике, као, знате оно – корито, дете и прљава вода!

  6
  28
 22. @Салус
  Скоро да сам убеђен да је др Радовановић „струка“, а да је др Несторовић „шарлатан“. А Салус је изгледа арбитар на овој вододелници. Овде је и настао огроман проблем јер се „струка“ поделила. Но, Салус има своје фаворите и сад логорејом хоће да нас убеди. Ћорав посао. Не морам да будем кокошка да бих знао шта је мућак. Ајд здраво Салус, можеш слободно да искористиш и мојих 4,5,6 доза вакцина, колико их буде било…

  26
 23. Када год и о било чему говори, човек пре свега говори о себи. Из текста видимо да је господин Радовановић веома бахат, некултуран и сујетан човек.

  26
 24. @Salus
  Današnja medicina ≠ stručnost. Stručnost je umrla onog dana kada je u medicinu zakoračila farmakološka mafija. Medicina se svela na prodaju otrova ili poluotrova koje nazivamo lekovima. Isti ti koji su te bombardovali osiromašenim uranijumom i naškodili tvom zdravlju ti danas prodaju lek (koncentrat) koji opet izaziva niz nuspojava i na taj način upadaš u začarani krug. Zavisiš od njih dok si živ. Medicina ne napreduje nego stagnira. Lekari koji se usprotive farmakološkoj mafiji tj. njihovoj dogmi su na sve načine „popljuvani“ od strane svojih kolega iz drugog i to većinskog bojažljivog plaćeničkog tabora. Tako da da bolje je otići kod travara nego kod doktora. Odeš kod lekara opšte prakse sa tegobama (grip) u 90% slučajeva ćeš da dobiješ recept za antibiotik i probiotik. Ako imaš ozbiljnijih zdravstvenih problema (ne daj Bože) onda ti tek sledi epopeja. Obiđeš čitav niz „stručnjaka“. Zapitaš se da li išta nauče za 6 godina i posle na specijalizaciji. Kad doktor sa 27-28 godina radnog staža (Radovanović) izjavi da radijacija od osiromašenog uranijuma nije bila toliko štetna, a postoji istraživanje (optimistično) koje je sproveo Batut, prema kojem je od bombardovanja broj obolelih od raka i leukemije u narednih 7,5 godina poraslo za 59% a broj umrlih za 108%. Reč je o neoborivim činjenicama odnosno o jasnoj korelaciji. Ako može da laže za osiromašeni uranijum šta ga onda sprečava da laže za vakcine? Moral ga sigurno ne sprečava jer to nikada nije ni imao a novac i medijska pažnja ga podstiču da idalje laže. Ne branim ni Nestorovića, čovek je imao ispade sa marsovcima, crnim rupama i ostalim budalaštinama ali se makar zalaže za lečenje a ne za špricanje eksperimentalnim kvazi vakcinama. Ostaje nam samo da se držimo svog zdravog razuma i da budemo skeptični tj. sumnjičavi. (@ЗоранМ).

  31
 25. Тако је то, кад један пацов, а не во, не разуме основну поруку о СРПСКОМ ВОЛУ. Али, то и јесте судбина данашњих „ДР“ и других плаћених „научника“ и кризноштабних дркона.

  32
  1
 26. @Salus
  Кажете:“Зашто људи таквог образовања као што је он поклањају веће поверење исказима др Несторовића, него, рецимо, Радовановићевим, тешко је наћи одговор“
  Не,није тешко. Управо због свог образовања и образа и познавања ванмедицинских (не) прилика. Уосталом, избор је његов.
  И добронамерно запажање: упадате и сами у замку ULTRACREPIDARIANISM-а (копирано), уз напомену:термин је можда сковао угледни енглески мислиоц, који се сам бавио уметичком критиком (можете да замислите колико га је нервирало кад се неко бави његовим послом), али потиче још из антике (од ренесансе, преко енглеза добисмо рсзноразне термине које нас удаљише од смисла).. Нигде не пише да је Бог дао искључиво право стручњацима да износе мишљење и то не само зато што су стручњаци врло често у функцији некога, а тиме и нечега (или обратно?)

  15
  1
 27. It is scary how many similarities there are between this [pharmaceutical] industry and the mob. The mob makes obscene amounts of money, as does this industry. The side effects of organized crime are killings and deaths, and the side effects are the same in this industry. The mob bribes politicians and others, and so does the drug industry …”
  — Former Vice-President of Pfizer Pharmaceuticals ¹

  Radovanovic je deo velikoga zla. Uobrazeni bolesnici verujem da ga obozavaju.Zanimljivo a i jako zabrinjavajuce da sadasnji Krizni stab je polagao disentarcije kod njega. Sta ce biti? Mafija je poznata da utisava svedoke.

  15
 28. @ У пролазу
  Заиста штета што нисте мало пажљивије погледали шта значи ултракрепидаријанизам. Ја никада не судим о стварима које не знам, а то је суштина и овог мудрог античког уметника (не Енглеза, он је само препричао и сковао на основу једне античке, не ренесансне, приче термин. Претпостављам да нисте пажљиво прочитали, јер сте га погрешно разумели, али нема сврхе да понављам. Интернет сви имају, сви знају енглески језик, па погледајте још једном!

  3
  11
 29. @ Saf (mali dodatak):

  “If someone wished to kill a significant portion of the world’s population over the next few years, the systems being put in place right now would enable it.” Dr. Mike Yeadon, former Pfizer Vice President

 30. @salus
  Од антике, преко, ренесансе, па преко енглеза… Има и на српском језиму о томе. Не судимо иначе, а о свему зна само Бог. Стручњаци немају искључиво право на истину, а још мање на искључивост при тумачењу исте. Хвала лепо на савету, али додајмо да ми који смо овде у пролазу не читамо на интернету само на енглеском језику. Претпоставке су у реду, са закључцима не би ваљало брзати. Поздрав


 31. није тачно да инфекција оставља „дугорочни или трајни имунитет”

  Ма шта ми рече!

  У Институту за Трансфузију Крви у Београду сам од априла до новембра (2021.г.) 10 пута дао крвну плазму у којој је су антитела, након што сам преболео Ковид инфекцију претходног новембра (2020. год.).
  Редовно ми је провераван ниво антитела и референтни број (индекс) је са просечних 15 у октобру прешао 23 !

  Ово је само један контра-пример из стварности на теоретисање овог надобудног „експерта“.

  Није тешко погодити зашто би он радо и на оквирно милион људи који су у Србији преболели Ковид применио непотребну вакцинацију, лепа је то зарада за произвођаче …

  10
 32. @
  У пролазу
  Хвала Вам на информацији да је ултракрепидаријанизам постао коначно познат у нашој јавности и у нашем дигиталном универзуму, који је неко, не сећам се тачно ко, назвао виртуелном клоаком!) Нисам то знала! Када сам први пут наишла на тај термин (како видим многи кажу рогобатан, али користан), пре доста година није се о њему знало! Наравно,Апелова поука је одавно позната, али термин настао на основу ње није био! Иначе, немојте, молим Вас, потезати Бога у овако приземним расправама! Нико није рекао, ја поготову нисам, да стручњаци имају искључиво право на истину, нити је о томе била реч. Само они који о теми не знају ништа, или врло мало, не би требало да суде онима који ипак, у сваком случају од њих знају више. У свем овом надвикивању само и једино сам то хтела да кажем. А многе незналице се управо понашају као бог – они све знају и мисле да свима могу да суде и да их разапињу!

  1
  5
 33. @ Salus

  Госпођо Салус, ви сте толико учени, ма шта учени, ви сте толико преучени да ја не могу кад видим ваша мудровања да се не сетим поуке светог Козме Етоског: „Зло ће вам доћи од учених“. И колико то важи за ученог Радовановића и целу такозвану „струку“, бојим се да важи и за вас!!!!

  9
  3
 34. @Salus
  Ваших коментара ради недостаје ми @Катарина… Ради стручности и ерудиције зорана радовановића, једнако ми недостаје нада мацура…
  Носих код обућара летње папуче на зашивање. Кожни држач за палац у облику прстена, покидао се и одшио од основе. Мајсторство тихог занатлије нагнало ме је, из дубоког поштовања, да већма дана тог врелог лета ходам бос. Патина образне мудрости у реченици којом је ме је испратио из радње – Уз овакве папуче најбоље пристаје “ Кап шпанске крви “ од Црњанског, и самост на обали Јабланице, баш испод манастира Пустиња – разгорела је у срцу радост на недокучиму благословеност и велепност Домостроја Господњег…

  6
  2
 35. ‘Volovski’ I ‘lipnički’ deo komentara nije prosao ali mozda ce malo poznata cinjenica da su od srpske reci ‘med’ nastali ‘medicina i medikament’, a ne od tamo neke, npr latinske. Takodje je ‘med’ prisutan u preko 40ak jezika. Toliko je zgusnutih informacija sadrzano u tom Faktu, svakako NE da ZR ne moze biti referenca u medicini (kao sto Sale pomenu) ali DA Porfirogenet ne moze biti referenca u istoriji.

  7
  1
 36. Када сте у пролазу немате кад да се натежете. Да не би расправљсли о термину који је сковао о угледни енглески мислиоц, и који је беспотребан у нашем језику, ево, шта каже Срђан Поповић, текст је овде, поздрсвљамо и одосмо даље :
  „Уколико неко постави питање о нечему ван онога за шта је школован, врло лако се може десити буде исмејан као некомпетентна незналица, јер ће одговор доћи као „шта ти причаш о томе када то ниси завршио, немаш диплому, ниси стручан” или ће појединац на постављено питање реаговати релативистички и рећи: „Није моје да се ја тиме бавим, то није мој фах”. Комунистички систем је усадио таква веровања да уопште није потребно ширити видике, да свака птица треба да буде у свом јату и да ужива на мору у Макарској преко предузећа, јер постоји већ службеник који ће да одради посао за који је плаћен и школован (читај – индоктринисан). Принцип парцијалног усвајања знања је довео до таквог релативизма у коме се комунистички душебрижник или било ко заражен таквим начином размишљања побринуо за осујећивање сваког студиознијег и темељнијег погледа на свет, било чега што би могло да се подведе као скептицизам. Зато данас често можемо да чујемо синтагму „теорија завере” која је смишљена да дехуманизује и обесмисли скептичног истраживача који не верује у званичне јавне догмате“

  8
  1
 37. Наравно. Чисто сатанистичко испирање мозга, код нас познатије као марксизам-лењинизам. Не треба заборавити како је школа обликовала младе Титове пионире. Као најбољи ђаци су истицани су не они што су знали да мисле и добро уче, но они што су сецкали и лепили сличице за зидне новине и са ужагреним окицама рецитовали партизанске песмице на школским приредбама. То сецкај и лепи испаде врхунска „струка“. Погледајте само страницу УПК-а на Интернету. О садржају и смислу наведеног не смем ни да прозборим јер би ме то обележило као „теоретичара завере“.
  Шалу на страну, чак и те јадне, осакаћене српске школе су хиљаду пута боље од ових западних, због тога што људи на Западу много лакше савијају кичму и повинују се правилима система. Као што су и разни мислиоци на Западу својим делима ,увијајући их у обланде науке, слободне мисли и струке, често само служили врхушкама власти у дневно политичке сврхе.

Оставите коментар