Синод СПЦ о епархијама у Америци

Синод напомиње да је на седници одржаној од 7. до 10. новембра, разматрао и извршење обавезујућих одлука Сабора, које се односе на новоформиране корпорације у САД

Владика Иринеј Добријевић у тешко оштећеној цркви 2017. године (Фото: Саборни храм Светог Саве у Њујорку)

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве саопштио је данас да је са жаљењем констатовао да, ни после пет година од пожара и новчаних средстава уложених у обнову, храм Светога Саве у Њујорку није оспособљен ни за богослужења на велике празнике.

Синод је закључио да је неопходно да се, без одлагања, међу њујоршке Србе што пре врате мир, поверење и јединство и да се у братској љубави обнови црква која је посвећена духовном оцу Светоме Сави.

Синод је позвао Србе у Америци да, као и до сада, ревносно чувају своју православну веру, светиње, српски идентитет и завете предака, а посебно јединство светосавске Цркве.

Политика: Њујоршки парохијани најављују тужбу због обнове Цркве Светог Саве

Синод напомиње да је на седници одржаној од 7. до 10. новембра, разматрао и извршење обавезујућих одлука Сабора, које се односе на новоформиране корпорације у САД – Православни богословски факултет Светога Саве у Либертивилу и Црквено-школску општину Светога Саве у Њујорку.

Сабор је, наиме, 28. маја ове године донео одлуку којом је патријарх Порфирије замољен да, у координацији са црквеном владом помогне епископу источноамеричком Иринеју „у превазилажењу проблема који су настали у Црквено-школској општини Светог Саве у Њујорку, у циљу успостављања црквеног поретка и јединства међу тамошњим парохијанима“,

Једногласном одлуком Сабора једнообразна правила и уредбе за парохије у црквено-школским општинама Српских православних епархија у САД стављене ван снаге, са обавезом да се новоформиране корпорације и друге новоформиране структуре црквене управе епархија на тлу Америке врате на стање пре 2017. године, изузев у оним тачкама где то практично није неопходно или могуће.

Синод је, наводи се у саопштењу, на основу обимне документације која се тиче црквено-правног и правног статуса новоформираних корпорација, донео одговарајуће одлуке, а епископе Лонгина, Максима и Иринеја задужио да их спроведу по изричитим упутствима и налозима црквене владе у року од два месеца.

Владан Ивковић: Зашто протестују Срби у Њујорку

Стручни тим Синода је, додаје се, утврдио да у правном систему САД не постоји ниједна правна препрека за спровођење донетих одлука, преноси Танјуг.

„На тај начин, црквена имовина у САД, која је 2017. године пренета на новоформиране корпорације, биће враћена у редовни црквено-правни статус и представљаће искључиву и неотуђиву имовину Српске православне цркве на простору САД. Црквеном имовином у САД ће се убудуће управљати, без индивидуалног права на отуђење или оптерећење било које врсте, искључиво у складу са свештеним канонима, Уставом СПЦ, а под непосредним надзором Светог архијерејског Синода“, наводи се у саопштењу достављеном медијима.

Синод је разматрао и питање статуса и мисије Православног богословског факултета Светог Саве у Либертивилу као једине високошколске богословске установе СПЦ на америчком континенту, а једнодушно је закључено да Богословски факултет треба да настави своју духовну и просветну мисију у складу са црквеним уставом, на начин као и остале богословске установе СПЦ, а под покровитељством патријарха Порфирија.

Одложена посета Патријарха и прослава 100 година СПЦ у Америци

Наводи се да ће у наредном периоду бити размотрени и Синоду поднети на одобрење предлози за унапређење рада на Богословском факултету у Либертивилу.

Синод ће, наводи се, придржавајући се одлуке Сабора, благовремено одлучити о најцелисходнијем конкретном начину решавања свих ових питања и о томе ће обавестити црквену и укупну јавност.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Vrana vrani oci ne vadi! Skupili se VESELI becari pa su malo procaskali i pogostili se, i nastavice sve po starom. A ovce ce im i dalje ruke ljubiti i davati pare. Dok god narod to sve ne razjuri motkama (zna se kakvim!), banda ce da bludnici i rasipa, i da se izruguje stadu. A pare iz Njujorka ce taman dobro doci da se potkupi dovoljan broj glasova za naredne izbore za patrijarha.

    10
    5
  2. Иринеј неће оставити Максима док год је жив.

Оставите коментар