Бискуп који се заљубио и оженио ауторком еротских романа искључен из Римокатоличке цркве

Хавијеру Новелу, најмлађем бискупу у Шпанији, сада је забрањено да врши било које од права и дужности својствених епископској функцији, наводи Римокатоличка црква

Бискупу Хавијару Новелу важнија љубав од цркве (Фото: Снимак екрана)

Католичка црква и формално је одузела овлашћења Хавијеру Новелу, најмлађем бискупу у Шпанији, четири месеца пошто је поднео оставку на своју свештеничку функцију да би се оженио „провокативном” ауторком еротских романа чија дела садрже сатанистичке елементе.

У саопштењу објављеном 11. децембра, Шпанска бискупска конференција навела је да је Хавијер Новел аутоматски изгубио своја овлашћења након што се оженио Силвијом Кабалол на грађанској церемонији прошлог месеца.

„Као што је објављено и познато јавности, монсињор Хавијер Новел и Гома, бискуп емеритус Солсоне, склопио је грађански брак са доном Силвијом Кабалол и Клементе у Сурији, у провинцији Барселона, 22. новембра“, стоји у званичном саопштењу.

Према канонском праву, Новелу је сада забрањено „да врши било које од права и дужности својствених епископској функцији“ и упозорава се да би могле уследити „друге могуће последице“ уколико се не буде придржавао ове забране.

„То значи да, иако монсињор Хавијер Новел и Гома задржава титулу бискупа, он не може да преузме ниједну од функција које се односе на ту титулу. Сходно томе, забрањено му је да даје сакраменте или да се бави било каквим подучавањем, било јавно или приватно.“

Хавијер Новел и Гома и Силвија Кабалол (Извор)

Хавијеру Новелу, који је постао најмлађи бискуп Шпаније у 41. години, када је именован у каталонску општину Солсона 2010. године, замерано је што је подржавао и учествовао у такозваним терапијама конверзије за геј особе, а критикован је и због подршке регионалне независности Каталоније, пише Гардијан, а преноси РТС.

Али бискуп, који сада има 52 године, посебно је изазвао интересовање јавности крајем августа, када се испоставило да је поднео оставку на своју функцију из, како је рекао, „строго личних разлога“.

Убрзо се испоставило да је Новел напустио свој позив јер се заљубио у Силвију Кабалол, клиничку психолошкињу, која је постала романописац 2015. године, и то прилично контроверзне еротске литературе.

Тада је бискуп саопштио својим пријатељима: „Заљубио сам се у жену, први пут у животу, и желим да то урадим како треба.“

Новел, који има диплому пољопривредног инжењера и који је у свештенички чин заређен 1997. године, сада ради за компанију која се бави осемењавањем свиња. Ни он, ни његова супруга нису коментарисали брак и одлуку о суспензији свештеничких овлашћења.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар