Самоопредељење: Следеће године нова признања и захтев за чланство у Савету Европе

Приоритет је чланство у међународним организацијама и обезбеђивање признања од земаља које нису признале Косово, рекао посланик Покрета Самоопредељење Газменд Ђишинца

Присталице покрета Самоопредељење (Фото: Висар Криезиу/АП)

Посланик Покрета Самоопредељење и члан Спољнополитичког одбора Газменд Ђишинца каже да ће тзв. Косово 2022. поднети захтев за чланство у Савету Европе.

Он је навео да ће приоритет бити чланство у међународним организацијама и да се током 2022. очекују потези три од пет земаља Европске уније које нису признале Косово, преноси Репортери.

“Нова признања су изванредан приоритет. Блиско сарађујемо са државама које нису признале, очекује се да ћемо у наредној години имати потезе три од пет држава ЕУ које нису признале Косово”, рекао је Ђишинца.

Када је реч о међународним организацијама, Ђишинца је навео да је направљен план чланства и да ће наредне године бити поднет захтев за чланство у Савету Европе.

Вјоса Османи: Мораторијум завршен, радимо на плану за нова признања Косова

Како је навео, приоритет је чланство у међународним организацијама и обезбеђивање признања од земаља које нису признале Косово.

Према његовим речима, Косово после дужег времена има јединствену спољну политику.

“Куповина амбасада у одређеним земљама је јасна порука да смо ту да останемо, да нам је спољна политика приоритет“, додао је он.

Ђишинца је рекао и да је спроведена унутрашња реформа Министарства спољних послова за коју каже да даје прве ефекте.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 14. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар