Вјоса Османи: Мораторијум завршен, радимо на плану за нова признања Косова

Република Косово остаје посвећена томе да постане део ЕУ, УН, али и многих међународних организација. Надам се да ће Немачка размотрити водећу улогу у подршци нама за постизање овог циља, рекла Османи

Вјоса Османи (Извор: Н1)

Више од десет дана након истека преузете обавезе у Вашингтону о забрани учлањења у међународне организације, председница Косова Вјоса Османи најавила је да ће Приштина почети са слањем пријава, али не без подршке међународних партнера и претходно усвојеног плана, пише Коссев.

„Мораторијум је завршен, радимо и сарађујемо са нашим америчким партнерима, на нашем плану за признавање и пријем у међународне организације. Мислим да не можемо успети у међународним организацијама без блиске координације са партнерима. Када су у питању регионалне организације и оне у Европи, мислимо да Немачка може преузети водећу улогу, за друге морамо бити у координацији са нашим партнерима, имати план са америчким и европским партнерима за аплицирање“, поручила је Османи из Немачке, јавља портал Коссев.

Поручила је да Косово не жели да буде само у овоме или да „пропадне“.

„Ми ћемо се пријавити када будемо спремни, након нашег плана са нашим европским и америчким партнерима“, рекла је она, преноси приштинска Коха.

Вјоса Османи: Нећемо дозволити формирање ЗСО

Једногодишњи мораторијум којим се Приштина обавезала да неће тражити учлањења у међународне организације престао је да важи 4. септембра.  Престанком важења мораторијума који је договорен у склопу Вашингтонског споразума у Белој Кући, 4. септембра прошле године, такође се гаси и обавеза Београда – да не лобира против признања Косова или учлањења у међународне организације, пише Коссев.

Османи, која од уторка борави у Немачкој, у среду се састала са министром спољних послова ове земље, Хајком Масом, а са којим је разговарала о намери Косова да се придружи међународним организацијама.

Она је затражила подршку Немачке ради остварења овог плана.

„Република Косово остаје посвећена томе да постане део ЕУ, УН, али и многих међународних организација. Надам се да ће Немачка размотрити водећу улогу у подршци нама за постизање овог циља“, рекла је Османи на састанку са министром Масом, а пренели приштински медији.

Леон Којен: За САД Косово независно, али неће Србији наметати признање

Подсетимо, Османи се, током првог дана посете Берлину, састала са председником ове земље, Франк-Валтер Штајнмајнером.

Она је у разговору са немачким председником такође изразила жељу да Немачка подржи Косово за нова признања, као и чланства у међународним организацијама.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 15. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар