Косово добило „официра за везу“ са Европолом

Џељаљ Свечља истакао да су потписани споразуми доказ даљег унапређења сарадње Косовске полиције и EUROPOL-а

Фото: Википедија

Министар унутрашњих послова Косова Џељаљ Свечља је објавио да је постигнут договор са Европолом да Косово има официра за везу са европском полицијском организацијом.

„Данас смо завршили потписивање споразума са EUROPOL-ом, са извршном директорком, Катрин Де Бол, којим је Косову омогућено именовање званичног официра за везу у EUROPOL-у и успостављена је сигурна линија комуникације и размене информација са EUROPOL-ом“, рекао је Свечља.

Према његовим речима овај споразум омогућава сигурну размену информација у борби против међународног криминала и корупције.

„Ови споразуми ће омогућити сарадњу и директну и сигурну размену информација Републике Косово, EUROPOL-а и држава чланица Европске уније.“

Свечља је додао да су потписани споразуми доказ даљег унапређења сарадње Косовске полиције и EUROPOL-а.

„Наша заједничка посвећеност повећању билатералних и мултилатералних споразума за међународну полицијску сарадњу наставиће се великом динамиком“, казао је Свечља.

До сада везе Полиције Косова са Европолом су прво ишле кроз мисију УНМИК-а на Косову а након успостављања мисије Еулекса преко ње.

Ово је први пут да се обезбеђује директна веза Полиције Косова са Европолом.

Косово у два покушаја није успело да се учлани у ИНТЕРПОЛ, док је Свечља пре неколико дана најавио да ће се поново током следеће године кандидовати за пријем у тој организацији.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар