Политика: Њујоршки парохијани најављују тужбу због обнове Цркве Светог Саве

Владика источноамерички Иринеј наглашава да сваки издатак који се тиче обнове храма изгорелог на Васкрс 2016. пролази кроз ригорозно одобравање

Фото: Лична архива/Политика

Део чланова црквено-школске општине Цркве Светог Саве у Њујорку размотриће да пред њујоршким државним тужиоцем покрене питање које се тиче обнове храма СПЦ на Менхетну, изгорелог у пожару на Васкрс 2016, али и тражење накнаде штете уколико се испостави да је парохија била оштећена. О овоме су њујоршки парохијани обавестили епископа источноамеричког Иринеја и привремено повереништво, које је укључено у обнову, писмом послатим преко адвокатске канцеларије. У њему се тражи да се одмах обуставе сва плаћања и радни налози у вези с обновом њујоршког светосавског храма и одобри новоизабрани извршни одбор парохије, чији су чланови изгласани у септембру прошле године и требало би да замене повереништво.

Верници у писму тврде да скупштина парохије није имала увид у то како се трошио новац за обнову, иако по црквеним прописима ово тело мора да одобри све трошкове веће од 40.000 долара, а за обнову је до сада утрошено око осам милиона долара. Сматрају и да „епископ спречава уредно изабрани извршни одбор да преузме своје дужности”, постављајући, како се наводи, неприхватљиве услове. Један од њих је био и да одобре одлуке претходног повереништва, у чију исправност парохијани сумњају, што су и у писму навели, као и да прихвате суспензију статута парохије и његове измене којима би парохија изгубила право да одобрава износе веће од 40.000 долара.

Владика источноамерички Иринеј у писаним одговорима „Политици” наводи да је црквени одбор који је изабран на прошлој ванредној скупштини, „и поред низа нерегуларности у раду поменуте скупштине, одобрен од стране Епархијског управног одбора, уз изузетак једног члана”.

– Оно што је тражено од чланова новоизабраног одбора јесте да испоштују уредбе Устава Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци, Једнообразних правила за парохије и црквено-школске општине и Правилника црквено-школске општине Светог Саве у Њујорку. Нажалост, поменути чланови одбили су да то учине. Једна од тих уредби налаже да се новоизабрани чланови црквено-школске општине морају прво упознати с црквено-законским документима, исте потписати и положити заклетву, што су именовани из поменутог одбора категорично одбили. О свему овоме је српска православна заједница при Саборном храму Светог Саве у Њујорку уредно и благовремено обавештена – наводи владика Иринеј.

На питање зашто скупштини црквено-школске општине нису предочени трошкови обнове храма, односно поднети на одобрење, епископ источноамерички, потврђујући да досадашњи трошкови износе око осам милиона долара, истиче да „сваки издатак пролази кроз ригорозан процес одобравања, почевши од грађевинског одбора, преко повереништва, затим надлежне адвокатске фирме, до надзорног одбора”.

– Члан 11.4 (3) локалног правилника каже: „А. Повлачење с рачуна Обнове и развоја штедње мора одобрити епархијски епископ.” Трошкови које доводите у питање били су прегледани од стране надзорног одбора и унапред одобрени од стране правника. Расходи су били потребни за спречавање даљег урушавања храма у фази која ја били критична за његов опстанак. Његово преосвештенство епископ г. Митрофан, који је био оснивач Одбора за обнову и развој, био је једини који је одобравао све поднете трошкове у висини од близу пет милиона америчких долара потрошених за претходну рестаурацију кровне конструкције саборне цркве и других претходних радова на постављању декоративног слоја шкриљца, поправци Богородичиног прозора и осталог – додаје епископ Иринеј.

Што се тиче статута парохије, владика наводи да је он још увек на снази, „изузев извесних делова који се морају прилагодити како би били усклађени с нашим владајућим документима”.

– Вредна запажања је чињеница да после пожара у њујоршкој парохији није постојао тачан списак пуноправних чланова њене црквено-школске општине, што је умногоме онемогућило сазивање скупштине. Када је дошло до реконструисања поменутог списка, испоставило се да су на њега додавана имена особа за које се није поуздано знало да ли су чланови или не, док су се пак други жалили да су им имена потпуно изостављена. Штавише, дошло је и до злоупотребе списка чланова током његове израде јер је, упоредо с овим списком, састављен паралелни списак. Поменути изабрани одбор је, служећи се оваквом врстом метода, вернима слао дезинформације, и на тај начин уносио конфузију међу парохијане при храму Светог Саве у Њујорку – каже владика Иринеј.

Иначе, средином јануара огласила се и Епархија канадска, на чијем је челу данас претходни епископ источноамерички Митрофан, а која је реаговала на саопштење Епархијског савета Епархије источноамеричке.

– Нетачна је тврдња да је епископ Митрофан био једини који је одобравао трошкове за реновацију Саборног храма Светог Саве на Менхетну. Сваки пројекат, и трошак везан за исти, прво је одобраван од управног одбора саборног храма, па онда као такав разматран од стране Епархијског савета, и тек на крају, у улози председника Епархијског савета епископ Митрофан је потписивао одобрења за пројекте – наводи се у саопштењу које је с пратећим документима послато и Светом архијерејском синоду.

Радмила Милентијевић искључена из рада њујоршке парохије

Проф. др Радмила Милентијевић, један од најугледнијих чланова српске заједнице у Њујорку и дугогодишњи донатор бројних цркава, међу којима је и Црква Светог Саве на Менхетну, искључена је недавно из рада њујоршке парохије. На питање о разлозима њеног искључења, владика Иринеј кратко је одговорио да је „одлука која се односи на непризнавање њеног статуса као члана црквено-школске општине донета од стране Епархијског управног одбора Епархије источноамеричке на седници одржаној 26. августа давне 1990. године, којом је председавао блаженопочивши митрополит Христофор, тада епископ источноамерички”. Додаје се још само да се у истој одлуци „наводи да госпођа Милентијевић остаје парохијанка њујоршке заједнице”.

Јелена Чалија

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар