Алан Маклод: Бил Гејтс медијима дао 319 милиона долара

Установе које сматрамо надлежним за обуздавање једног од најбогатијих људи у историји полако постају финансиране управо с његове стране. За то вријеме тобoжњи алтруиста и филантроп Гејтс постаје све богатији

Бил Гејтс (Фото: Марк Шифелбајн/АП)

(Mint Press News, 15. 11. 2021)

До недавног хаотичног развода, Бил Гејтс је у медијским корпорацијама имао слободан пролаз. Представљан као пријатни залуђеник који хоће да спаси свијет, саоснивача Мајкрософта Гардијан је без ироније крстио као „Светог Била“.

И док су друге медијске империје овог милијардера релативно добро познате, размјере до којих Гејтсов новац утиче на разне савремене медије остале су ван домашаја јавности. Стекавши увид у више од 30.000 појединачних грантова, Минт прес је дошао до налаза да је Фондација Била и Мелинде Гејтс (БМГФ) дала више од 300 милиона долара у донацијама за разне медијске пројекте.

Међу онима који су примали тај новац су бројни најважнији амерички медији, укључујући Си-Ен-Ен, Ен-Би-Си, Амерички радио (НПР) и Атлантик. Гејтс спонзорише и бројне утицајне иностране организације, као што су Би-Би-Си, Гардијан, Фајненшел тајмс и Дејли телеграф у Енглеској, француски Ле Монд, њемачки Шпигел, шпански Ел Паис, Ал Џазира.

Преглед новца који је Фондација Гејтс давала медијима подијељен је у неколико одјељака, од виших износа ка нижим, при чему је код сваке организације дата упутница на одговарајући грант.

Награде непосредно дате медијима:

Наведене донације у збиру дају 166.216.526 долара. Новац се усмјерава на теме које су блиске срцима Гејтсових – примјера ради, грант Си-Ен-Ен-у од 3,6 милиона долара дат је за „извјештавање о родној равноправности с нарочитим тежиштем на најнеразвијенијим земљама, и извјештавање о свакодневним неједнакостима које трпе жене и дјевојке широм свијета“, док је Тексас трибјун добио милионе да би „подигао јавну свијест и ангажман на реформи образовања у Тексасу“.

Фондација Гејтс дала је и скоро 63 милиона долара на добротворне акције блиско повезане с великим медијским кућама, укључујући скоро 53 милиона долара Би-Би-Си-јевом, више од 9 милиона долара Ем-Ти-Ви-јевом, и милион долара Њујорк тајмсовом фонду.

Revolver News: Суштина великих медијских кућа није профит већ утицај

Гејтс са више од 38 милиона долара спонзорише и широку мрежу центара за истраживачко новинарство, од чега је више од половине отишло организацији Међународни центар за новинаре (International Center for Journalists) са сједиштем у САД ангажованој на развоју и ширењу медија у Африци.

Ти центри укључују:

  • International Center for Journalists $20,436,938
  • Premium Times Centre for Investigative Journalism (Нигерија) – $3,800,357
  • The Pulitzer Center for Crisis Reporting $2,432,552
  • Fondation EurActiv Politech $2,368,300
  • International Women’s Media Foundation $1,500,000
  • Center for Investigative Reporting $1,446,639
  • InterMedia Survey institute $1,297,545
  • The Bureau of Investigative Journalism $1,068,169
  • Internews Network$985,126
  • Communications Consortium Media Center $858,000
  • Institute for Nonprofit News $650,021
  • The Poynter Institute for Media Studies $382,997
  • Wole Soyinka Centre for Investigative Journalism (Нигерија)  – $360,211
  • Institute for Advanced Journalism Studies $254,500
  • Global Forum for Media Development (Белгија) – $124,823
  • Mississippi Center for Investigative Reporting $100,000

Уз то, Гејтсова фондација даје бар 12 милина долара и штампи и новинарским удружењима, међу којима су:

  • Education Writers Association $5,938,475
  • National Newspaper Publishers Association $3,249,176
  • National Press Foundation $1,916,172
  • Washington News Council $698,200
  • American Society of News Editors Foundation $250,000
  • Reporters Committee for Freedom of the Press $25,000

Све заједно досад износи 216,4 милиона долара.

Бил Гејтс финансира образовну организацију која тврди да је математика расистичка

Гејтсова фондација даје новац и за непосредну обуку новинара широм свијета, у виду стипендија, курсева и радионица:

Фондација Била и Мелинде Гејтс даје новац и за бројне медијске кампање широм свијета:

Укупно: 97.315.408 долара.

Кад се све сабере, медијски пројекти које спонзорише Гејтс износе 319,4 милиона долара. Међутим, наведени прегледи нису потпуни, што значи да је прави износ несумњиво знатно већи. И док Гејтсова фондација око себе ствара ауру отворености, јавност је стварности врло оскудно обавијештена о том шта се дешава с датим новцем.

Уз то, нису узети у обзир грантови за прављење чланака у стручним часописима. Примјера ради, најмање 13,6 милиона долара отишло је престижном медицинском часопису Лансет.

Енглеска: Медицински часопис Лансет означио жене као „тијела с вагинама“ да би укључио и транссексуалце

Наравно, и новац дат универзитетима за истраживачке пројекте заврши у стручним часописима и, на крају, у главним медијима, стручњаци будући под великим притиском да објављују своје налазе у стручним часописима.

У поређењу с другим милијардерима – попут Безосове куповине Вашингтон поста за 250 милиона долара, или оснивања компаније власника И-беја Пјера Омидјара First Look Media, која је власник Интерсепта – Гејтс је свој утицај на медије држао поприлично ван домашаја јавности.

И поред тога, Гејтс и његове компаније стекле су значајан утицај у медијима. Поред Скајпа, Хотмејла, Линкд-Ина, који су у власништву Мајкрософта, ту је и разни хардвер и софтвер који користимо, попут мобилних телефона и оперативног система Виндоус. Уз то, Мајкрософт посједује дионице у медијским џиновима попут Комкаста и Еј-Ти-Енд-Ти-ја. Оно „Ем-Ес“ у Ем-Ес-Ен-Би-Си (MSNBC) је од Мајкрософт.

Знатно учешће Гејтсовог новца у медијима намеће питање њихове објективности. „Грантови Гејтсове фондације медијима… намећу очигледно питање сукоба интереса: како извјештавање може бити без предрасуда кад један од главних играча вуче конце?“, писао је 2011. Сијетл тајмс, прије него што је примио новац Гејтсове фондације за финансирање своје „образовне лабораторије“.

Тим Шваб, један од ријетких истраживачких новинара који се подухватио ове теме, дошао је до закључка да тај сукоб интереса иде до самог врха: два новинара Њујорк тајмса годинама су писали хвалоспјеве о Гејтсовој фондацији при том не помињући да раде за Solutions Journalism Network, која је, како смо навели, од Гејтса примила више од седам милиона долара као добротворни прилог.

Раније ове године, Шваб је одбио учешће у причи о Коваксу (COVAX) за Уред за истраживачко новинарство (The Bureau of Investigative Journalism), претпостављајући да ће, с обзиром на новац који је Гејтс упумпао у ту организацију, бити немогуће тачно писати о предмету толико блиском Гејтсовом срцу. Као је било и за очекивати, кад је чланак прошлог мјесеца објављен, у њему је стајало да Гејтс није имао никакве везе с неуспјехом Ковакса, тек на самом крају приче од пет хиљада ријечи помињући да организација у чију одбрану пишу даје плате особљу Уреда.

Минт прес се обратио Фондацији Била и Мелинде Гејтс с молбом за коментар, али нисмо добили одговор.

Гејтс је извршио притисак и на Универзитет у Оксфорду да се удружи с приватном корпорацијом Астра Зенека, што је значило да вакцина на којој су радили, финансирана новцем пореских обвезника, не буде доступна свима бесплатно, већ да онај ко нема да плати не добија вакцину. До дан данас мање од пет посто људи у земљама с ниским личним дохотком је примило вакцину.

Све ово не значи да су организације које примају Гејтсов новац непоправљиво корумпиране, ни да Гејтсова фондација не чини ништа добро за свијет. Она, међутим, уводи сукоб интереса при чему управо установе које сматрамо надлежним за обуздавање једног од најбогатијих људи у историји полако постају финансиране управо с његове стране. Тај сукоб интереса медијске корпорације настоје да забашуре, док за то вријеме тобoжњи алтруиста и филантроп Гејтс постаје све богатији и богатији, смијући се читавом свијету у лице.

Алан Маклод, новинар Минт прес њуза. Докториравши 2017, написао књиге Лоше вијести из Венецуеле: Двадесет година медијских лажи и Пропаганда и информационо доба: Манипулисање јавним мњењем и даље на дјелу, као и више стручних чланака

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , ,

2 replies

  1. Алтруиста и филантроп Бил Гејтс све више воли људе и све успешније наплаћује своју велику љубав.

    13
  2. Под слоганом “Дал’ је НАТО дал’ су лабудови?” одвија се утакмица за избор високог представника Србије (не српског, несрпског) на такмичењу за Мис најширег (Овертоновог) прозора у свет. У најужи избор упали су:

    https://rs.n1info.com/vesti/sporazum-ministarstva-zdravlja-s-majkrosoftom-u-oblasti-digitalizacije-zdravstva/
    https://www.danas.rs/vesti/drustvo/potpisan-sporazum-ministarstva-zdravlja-srbije-sa-majkrosoftom-u-oblasti-digitalizacije-zdravstva/
    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/4596380/majkrosoft-hololens-dragisa-misovic.html
    https://rs.sputniknews.com/20211119/virtualni-hologrami-u-srpskim-bolnicama-sporazum-ministarstva-zdravlja-srbije-i-majkrosofta-1131749352.html

    Лабудови већ би одлетјели.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading