Бил Гејтс финансира образовну организацију која тврди да је математика расистичка

Кад небјелачки ученици дају нетачно рјешење задатка учитељима се налаже да одговорност припишу „премоћи бијелаца“, која је прави разлог „слабијих резултата“

Бил и Мелинда Гејтс (Фото: Global Citizen)

(Summit News, 19. 2. 2021)

Задужбина Била и Мелинде Гејтс финансира активистичку образовну скупину која сматра да је математика расистичка и да је исправно рјешење задатка израз „бјелачке премоћи“.

Конгломерат 25 образовних организација под називом Ка праведној настави математике (A Pathway to Equitable Math Instruction) сматра да је захтијевање од ученика да исправно ријеше задатак из математике „у коријену расистичко“.

Интернет страница ове организације као свог јединог приложника наводи Задужбину Била и Мелинде Гејтс.

Према писању Нешенел фајла, „у протеклој деценији Задужбина Била и Мелинде Гејтс додијелила је преко 140 милиона долара разним скупинама повезаним с овом кровном организацијом. Њен ,антирасистички приступʻ чини срж новог течаја који држава Орегон посредством свог Министарства за образовање нуди учитељима.“

У приручнику за учитеље под називом „Уклањање расизма у настави математике“ тврди се да се математика користи за подршку „капиталистичким, империјалистичким и расистичким назорима“.

Учитељима се налаже да у случајевима кад небјелачки ученици дају нетачно рјешење задатка одговорност припишу „премоћи бијелаца“, која је прави разлог „слабијих резултата“ мањина.

Како смо раније писали, школе у Америци почеле су с укидањем оцјењивања ученика у сврху „борбе против расизма“. Прва је била школа у Сан Дијегу, пошто је откривено да свега 7 одсто најслабијих оцјена отпада на бјелачке ученике, 23 одсто на америчке урођенике, 23 одсто на ученике хиспанског поријекла и 20 одсто на црначке ученике.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Лепи наши доброчинитељи.

  19
 2. Њему је стварно живот уживанција и зај…ција, до ј.ја.

  20
 3. Ova na sve lici samo ne na zenu! Koja bre zena, to je muskarac!

  10
  3
 4. Преносим један коментар очевидца са Твитера.

  „Математика је облик беле супремације (#whitesupremacy)?
  Овде одакле сам, белци су (dummies for) неупућени у математику.
  Јужни и источни Азијати очигледно нису схватили поруку да белци користе математику да их потисну (#suppress). У локалној гимназији то би био тренутак за грохотан смех (#LOL), на рачун белих.

  Изгледа да иза овога стоји стари богати бели човек. Заиста почињем да мислим да стари бели људи нису у додиру са ставрношћу. Чекај, па то сам већ знао … (уметнута је Гејтсова фотографија)

  Ја сам генерација која познаје млађе људе који су радили са Гејтсом.
  Сјајан, захтеван и застрашујући. Могло му се, издвојио би и осрамотио било кога у соби ко није био припремљен. Отворени сукоб је био његово оружје. Тачан одговор никада није био погрешан.“

  Можда не умем, али коментар на Твитеру више не налазим, зато стоји ово
  (https://twitter.com/michaeljburry/status/1366618171306778625):

  „Шта ако кажем да Кина (#China) стоји иза екстремистичке „будности“ (#wokeism) у САД?
  Да је то био део кампање дестабилизације? Саблати покушавају да ми то кажу, али ја да то кажем још не могу. Ипак, да ли Американци заиста сами саботирају математику?“

  Реч-две о аутору:

  Мајкл Џ. Бери (1971) је по формалном образовању лекар опште праксе, несвршени специјализант неурологије, студирао је и економију. Иако се сада тиме не бави, лекарску лиценцу одржава активном.

  У САД је познат по финансијским инвестицијама/оснивању фондова којима је почео да се бави из хобија, ноћу, у паузи између лекарских смена. Најпознатији је по томе што је први инвеститор који је предвидео и профитирао од хипотекарне кризе (2007-2010). У филму о финансијској кризи The Big Short (2015), по истоименој књизи (2010), глумио га је Кристијан Бејл.

  Касније је пажњу усмерио на улагање у воду, злато и пољопривредно земљиште. Аутор је наводно често цитиране реченице: „Свежа, чиста вода не може се узимати здраво за готово. Нити се узима – вода је политична и спорна.“

  Породичан човек, рођен и живи у Калифорнији. Када је његовом сину дијагностикован Аспергеров синдром, почео је да чита о томе и верује да и сам има тај поремећај.

  Па шта каже струка, ко је поремећен?

 5. Чопори оваца

  Чопори
  Оваца
  Вију
  Око нас

  Преживари
  Све пасу
  Не оста
  Ни влат

  Јарац
  Им газда
  Пастиру
  Преклан врат

  Момчило

Оставите коментар