Бранислав Тиодоровић: Ако вакцинишемо 80 одсто, маске скидамо на пролеће

Говорећи о томе шта ће се десити ако не одмакнемо даље од 60 одсто вакцинисаних, др Тиодоровић поручује да ћемо и следећег пролећа носити маске

Бранислав Тиодоровић (Фото: Весна Лалић/Нова С)

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић оценио је данас да уколико вакцинишемо 80 одсто људи, да ћемо маске скинути на пролеће.

Члан Кризног штаба Тиодоровић поручује да је у епидемији једино решење вакцина, те да уколико желимо да повратимо свој живот, морамо да будемо одговорни и да кажемо „не” антиваксерима, али и политикантству које је узело маха.

Он подсећа да у овом тренутку имамо 54 одсто вакцинисаних особа, а да бисмо у наредну годину ушли мирније, потребно нам је, како истиче, 80 одсто обухвата имунизацијом.

Наглашава да ћемо маске моћи да скинемо на пролеће, али само под поменутим околностима, те да ће нас у супротном чекати природни процес, који је суров и са собом може оставити фаталне последице, преноси Танјуг.

Тренутну епидемиолошку ситуацију Тиодоровић оцењује ванредном, с обзиром на број позитивних, хоспитализованих али и умрлих који се још не смањује.

Александар Вучић: Вакцинишите се, близу смо победе над короном!

„Даља процена би могла да иде у два правца. Да до краја године вакцинишемо што већи број људи и да оштро кажњавамо за непоштовање мера. А други сценарио би био продужени природни процес, када се сви заражавају, оболевају и то није нимало добро”, каже Тиодоровић.

Тиодоровић наглашава да је држава учинила много, да је набавила опрему, изградила три ковид болнице, али да са друге стране, постоји проблем са непоштовањем мера, контролом, те да су многи заборавили које су све то мере на снази.

Такође се, како је казао, десила „страховита политизација” пандемије која се користи за политичке обрачуне, те да нема националног консензуса, нити одговорности грађана.

„Антиваксерима је дат велики простор, неки медији су им допустили да износе своје ставове без икакве научне основе,” оценио је Тиодоровић.

Упитан шта подразумева под политизацијом пандемије, он каже да се то односи на оне људе који користе епидемију да би зарадили политичке поене тако што критикују све њих.

„Прво, постоје људи који критикују Кризни штаб који је саветодавни орган, дакле ми предлажемо мере, а не доносимо одлуке,” рекао је он.

Он наводи да такође није приметио да ти људи који критикују, су исти они који нису изнели нити један конкретан предлог.

Томислав Момировић: Свако мора да се вакцинише, они који то не желе практично су убице

„И сада, ми имамо критичаре који стоје са стране. Па добро, шта сте то ви предложили боље? И зар је, људи време за политикантство сада када се боримо да сачувамо људске животе,” упитао је епидемиолог.

Тиодоровић је такође подсетио да су они као Кризни штаб имали подршку свих тих људи, све до изборних резултата 2020. године, те да су они који су их подржавали преко ноћи променили однос према њима и да је тај однос добио политиканске призвуке.

„Увек сам јавно критиковао свако окупљање и прославе, демонстрације, утакмице, путовања, зимовања, сплавове, журке…,” истакао је епидемиолог и додао да су неки људи то заборавили.

Још једном је навео да није у реду да се пропагира неистина и да се говори како су вакцине штетне, тако да се на тај начин колебају они који немају медицинско знање.

Говорећи о томе шта ће се десити ако не одмакнемо даље од 60 одсто вакцинисаних, Тиодоровић поручује да ћемо и следећег пролећа носити маске и упозорава да се не заваравамо да ће вирус нестати тек тако или да ћемо стећи колективни имунитет тако што ћемо се сви заразити.

Једино решење је, вакцинација, каже Тиодоровић и истиче да ово „не представља никакав притисак, како неки тумаче, то је рационално решење”.

„Људи су се уплашили, неки размишљају још увек, али не верујем да то можемо да урадимо у наредних месец дана. До краја године би већ било изводљиво. Ако то не урадимо и ако не будемо доследни око поштовања мера, онда ћемо бити у проблему,” упозорио је Тиодоровић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Комплетан цитат, према стенограму:
    Маске скидамо на пролеће (које?), пелене са главе нећемо никад, а гаће смо већ скинули.

    19
  2. Мислим да дотични господин и кризни штаб раде погрешан посао , а сигуран сам – свесно. За ових годину и по дана они прстом нису мрднули и не баве се послом медицинара ( јер су очигледно политичари папагаји). Да их подсетим , посао медицине је од памтивека био да тражи лек за болест . Зашто они то не раде ја знам и мислим да би их нешто што очигледно не поседују питало једног дана , зашто? То нешто зове се кратко – САВЕСТ .

    14

Оставите коментар