Дубравка Стојановић: У Јасеновцу страдало око 100.000 Срба – коме је то мало нека додаје!

Протестно писмо јавних личности којим се тражи престанак лицитирања броја жртава Јасеновца је злоупотреба историје у политичке сврхе, сматра Дубравка Стојановић

Дубравка Стојановић (Фото: Весна Лалић)

Преносимо два одговора на питање редакције листа „Данас“: Како коментаришете протестно писмо јавних личности којим се тражи да се престане са лицитирањем жртава Јасеновца у медијима?

Дубравка Стојановић: Злоупотреба историје у политичке сврхе

Злочин геноцида не зависи од броја убијених. Он је дефинисан као злочин са намером да се уништи један народ или његов део. Дакле, кључна је намера, а у случају НДХ постоји прегршт доказа да се радило о злочину са намером да се униште Срби, Јевреји и Роми. А што се броја жртава тиче, они су научним методама утврђени на око 100.000 Срба. Коме је то мало, нека додаје! То је ненаучна и идеолошка злоупотреба историје у политичке сврхе.

Дубравка Стојановић, историчарка

Мирко Меденица: Траже престанак лицитирања броја убијених у Јасеновцу а негирају геноцид у Сребреници

Потписници су исти они који негирају геноцид у Сребреници и друге злочине српске стране током 90-их година. Њих никакве жртве на људском нивоу не интересују, укључујући и српске. Њих та тема занима само у контексту оправдања злочиначке идеологије коју пропагирају. С обзиром на то ко су потписници, писмо нема никакву моралну нити научну вредност.

Мирко Меденица, Центар за примењену историју

Наслов и приређивање: Стање ствари

(Данас, 14. 9. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

15 replies

 1. Дубравка би могла објаснити њен број жртава. Ковић и његови супотписници се не слажу о броја жртава и то није злоупотреба историје.

  41
  1
 2. Koliko ova ,,,,,,,,,dobije placeno za ovakve izjave? Ova ,,,,, je dobila napad besa kada je ulica u Zemunu dobila ime Blagoja Jovovica.

  58
  2
 3. Не боли другосрбијанку Јасеновац, јер се Њиме, а ни Покољем над Србима никада није ни бавила, већ је боли Сребреница и постојање самосвесних Срба. Татина ћерка је доказ небриге српске државе, која културу сећања своди на манифестациону. У тзв. Западним државама овакве сподобе сигурно не би примале од државе плату, а још мање имале улогу на државном универзитету.
  Било би занимљиво чути од израелско-хрватског пропагандисте Ћулибрка шта он мисли о протестном писму и о Сребреници. Да ли је тамо почињен или није геноцид.

  60
  1
 4. Дубравки је, канда, стално било мало, а нико није хтео да јој дода. Зато се претворила у наџак-бабу коју неко добро плаћа да режи на све што је Србима свето.

  51
  1
 5. Дакле, ипак је утврђен број жртава. И то – научним методима. Претпостављам да је у свему томе активно учествовала и сама Дубравка Стојановић, вероватно у сарадњи са својом менторком Латинком. Штета је што Дубравка није била мало експлицитнија, па да нас упути у ту науку и те научне методе, то ме баш јако интересује. Па кад се с тим упознам да престанем да лицитирма да ли она све то ради из знања, убеђења, или просто зато што је неко за то плаћа.

  47
  1
 6. Слика Дубравке Стојановић – једна од “ЖЕНА У ЦРНОМ“ – све објашњава!

  42
  1
 7. Намножило се много антисрпског олоша у Србији који се људи не стиде а Бога не боје.

  Јевреји такве своје зову „self-hating Jews“.

  Разлика између „наших“ и ових њихових је огромна.

  Self hating Jews су индивидуе, али које сигурно не раде у државним институцијама у Израелу.

  Док код нас, држава плаћа продане душе да раде против државних/народних интереса. Добијају они још додатних 30 сребреника од спољних ментора.

  Дубравке и сличне ђубравке су примери пројаве издајничког јудинскиг духа.

  Ваљало би да се присете да је тридесет сребреника одвело протоиздајника да се обеси. Сопственом руком.

  45
  1
 8. Ево ко организује и финансира деловање провокатора у тзв „Центру за примењену историју“ (Мирко Меденица)

  Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust
  Claims Conference
  Američka ambasada u Beogradu
  Rekonstrukcija ženski fond
  Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu
  Savez jevrejskih opština Srbije
  Fondacija za otvoreno društvo
  National Endowment for Democracy
  Partnerske organizacije Centra za primenjenu istoriju

  Партнери су
  Yahad-in Unum, Francuska https://www.yahadinunum.org/
  Culture and more, Nemačka http://www.cultureandmore.com/de
  Srpsko narodno vijeće, Hrvatska https://snv.hr/

  Поменути центар је школски пример плаћене стране агентуре која ради против народног и државног интереса.
  Као такви треба да су забрањени или барем јасно означени/декларисани као у Русији…

  57
 9. Ако мислимо да елиминишемо овакве јајаре, мора им се прекинути финансирање. То што ће остати без плате и статуса предавача на универзитету је врх леденог брега. Мора се порадити на невладиним организацијама и њиховом финансирању. Њихов рад без донација је немогућ. Нико у тим организацијама није због убеђења или искреног става. На све то треба додати казне, глобу, и извршитеље који ће према њима поступати као сада са гологузијом. Запленити све што им је у Србији. Врло великодушно ће бити уколико им се омогући да напусте земљу и тамо из удобности западног раја кевћу.
  Значај онога што је овај „научни радник/ца“ имала да каже је раван мом коментару на оно што је изјавила. Тотално је предвидљиво шта она и њена екипа имају да кажу о педерима, о мигрантима, о Шиптарима, НАТО… Тиме се треба обрисати, а папирологију послати у њен кабинет. Ионако после њеног напуштања факултета следи санитарни третман простора.
  Све ово важи и за следбенике која је призвела и Мирка, који брука презиме које носи.

  40
  2
 10. Научно је доказано : у Јасеновцу је уништено преко 1 000 000, (милион ) живота! Коме је много нека смањи, али нека се замисли чији јаук, патњу и бол ће да избрише!

  41
  1
 11. Огромна и врло дускутабилна бахатост дотичне. Јер су у питању страшна страдања и требало би имати бар минимално респекта.

  17
  1

 12. ‌Зажежи лучу Господе

  ‌Зажежи лучу Господе
  ‌Нека слијепци провиде
  ‌Да нас живе не одводе
  ‌У црње – горе гробове

  ‌Уждиј ломачу истине
  ‌Нек мржња и зло изгоре
  ‌У крви спали отрове
  ‌Лажне љубави братове

  ‌Освијетли ноћ Господе
  ‌Разоткри ситне нељуде
  ‌Упри прстом на одроде
  ‌А даље знамо Господе

  ‌Момчило


  14
  1
 13. Мртви смо
  (само не знамо)

  Старо сајмиште – Сајам
  Исто све – разглас жубори
  Издајте душу у најам
  Струка нам ко стоци збори

  Закрпу на образ мећем
  Лик без лица y колони
  Ужасно споро се крећем
  Прекасно аларм нам звони

  Често нам пиштољ на челу
  Лептира из сна да дамо
  Кошмар, бомба у тијелу
  Мртви смо, само не знамо

  Момчило

  11
  1
 14. Камени цвијет

  Камени цвијет
  Из костију расте
  Пупољци ничу
  Надире крв проврела

  Сјећањем гмижу
  Пуштене змије
  Сви путеви
  У бездан воде

  Залуд вјежбање
  Мимикрије
  Оно што јесте
  Не може да није

  Момчило

  12
  1
 15. Ко је уопште Мирко Меденица да даје оцене о нечему чиме се стручно и није могао бавити, јер није за то квалификован? Правник, а студирао и на знаменитом Централноевропском универзитету, власништву светски познатог добротвора, Шороша! У установи са прилично оригиналним именом, у којем се помиње историја, коју чини пет сарадника, са историјом има везе само директор, и то прилично нејасне. Докторирао је у Венецији, али се не наводи где је и шта студирао! Две сараднице су студирале социологију, од којих једна предаје социологију у школи за железничаре, трећа је новинар, завршила је ФПН, сараднице су и истраживачице, имају пројекте, само није наведено какве!
  Оно што им се не може оспорити је невероватна смелост (да не кажемо безобзирност) да говоре о области за коју су потпуно неквалификовани и то о тако битним, суштинским темама!
  Д. Стојановић је историчар и универзитетски професор, озбиљно обавезујуће звање ‒ злоупотребљава се историја у политичке сврхе, каже она! Па шта је то што она чини, ни она се није научно бавила Јасеновцем? А о овима који „примењују“, или тачније речено злоупотребљавају историју, тешко је ишта рећи. Меденица себи допушта чак и да закључује чији став има моралну, и, нарочито, научну вредност! Али Данас сматра да су такви стручњаци и познаваоци меродавни да суде о Јасеновцу!

  8
  1

Оставите коментар