Покрет за одбрану КиМ: РТС и Музеј геноцида воде кампању десетоструког умањивања броја жртава Јасеновца

У Спомен-подручју Јасеновац именом и презименом, начином смрти, идентификовано је 83.145 жртава. Како нису пронађени остаци свих убијених, процењује се да је број жртава свакако већи

Убијена српска деца (Фото: Јадовно ’41)

На данашњи дан, пре 80 година, успостављен је систем концентрационог логора Јасеновац, у којем је, према подацима Музеја жртава геноцида, убијено најмање 90.000 људи. О страхотама које су доживели сведоче малобројни преживели.

Гордана Радојичић у Јасеновац је одведена са непуних седам година. Њеној породици прво су одузете личне ствари, затим су ошишани до главе, а она и њен брат и одвојени од мајке и баке. Из Јасеновца је пребачена у посебан, логор за децу.

“Ту смо и дан и ноћ лежали на бетону, било је, додуше, негде мало сламе. Ту се умирало, сећам се, поред мене су била нека деца, ни данас не знам ко су, богами умрли су. Плакало се, није се јело, није имало ни шта да се једе, није ти нико ни дао, само си могао добити батине, ништа друго”, прича Гордана.

Некадашња деца логораши имају слична сећања.

“Био је Ђурђевдан, то је моја крсна слава, то је последњи дан када сам видео целу породицу и сроднике на окупу, многе од њих више нисам видео. Усташе су почеле да убијају по селу, негде целе породице и децу”, каже Милинко Чекић.

Славко Милановић прича да је њега и сестру мајка покривала крпама које су носили и да им је говорила да ћуте.

“Тако нисам био одвојен од мајке, а сестра је умрла мајци на рукама у Јасеновцу”, каже Славко.

Све је мање непосредних сведока дешавања у логору. Историчари подсећају да су они најбоља брана сваком покушају кривотворења историје којих још има.

Стефан Радојковић: Према подацима Музеја жртава геноцида у Јасеновцу убијено најмање 90.000

Дејан Ристић, в. д. директор Музеја жртава геноцида, каже да у самој историјској науци нема непознаница ни дилема када је Јасеновац у питању.

“У општој јавности постоји мањак знања, а више стереотипа. То говорим пре свега за наш регион, регион бивше Југославије, пуно уплива политике, односно политикантства, од којих ти најјачи политикантски удари дефинитивно долазе из Загреба из одређених политичких и црквених кругова, такође из псеудонаучних”, каже Ристић.

У Спомен-подручју Јасеновац именом и презименом, начином смрти, идентификовано је 83.145 жртава. Како нису пронађени остаци свих убијених нити су сви могли бити идентификовани, процењује се да је број жртава свакако већи.

Опрема: Стање ствари

(РТС/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 26. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. То је списак жртава са њиховим именима. Жртава је било много више него што је наведено.
  Наслов би морао бити објашњен у тексту.

  7
  3
 2. Muzej genocida ima spisak žrtava sa imenima. Broj žrtava u Jasenovcu je veći.

  8
  3
 3. Живо ме интересује колико Израел има пописаних жртава од ненормално преувеличаних 6 милиона. Па у то доба на целом свету по ком су били расути није било толико живих јевреја. Нека прикажу свету пописане жртве уместо пропаганде коју захваљујући богатству потурају већ више од 75 година.

  20

Оставите коментар