Стефан Радојковић: Према подацима Музеја жртава геноцида у Јасеновцу убијено најмање 90.000

Говорећи о спорном тексту у „Џерузалем посту”, Радојковић рекао да је највећи део уредника  био на годишњем одмору па су млађи људи преузели вођење листа и понели се површно

Стефан Радојковић

Поред сведочанства и мемоара сада нам остају само сећања оних који су преживели Јасеновац, а они су углавном тада били деца и зато морамо да их слушамо, разумемо и покушамо да схватимо како је дошло до тога да је Независна држава Хрватска покушала да их уништи.

Ово је за Танјуг телевизију изјавио историчар Музеја жртава геноцида Стефан Радојковић, а поводом 80 година од успостављања концентрационог логора Јасеновац.

У њему је, према подацима овог Музеја, убијено најмање 90.000 људи.

„Наша је одговорност да саслушамо живе сведоке и бавимо се тиме, јер нико други то неће. Ми морамо да развијамо емпатију према нашим преживелима и да то пренесемо будућим генерацијама”, истакао је Радојковић.

Стефан Радојковић: Научно ревидирање броја жртава Јасеновца неће ревидирати историју

Додао је да данашње генерације више цене живу реч уместо текста и да то мора да се искористи како би лекције биле научене, а следеће генерације препознале сличне знаке попут НДХ, односно знаке опасности или потенцијалне опасности.

Оценио је да наш наставни кадар није обучен како да деци предаје овакве теме и да би то требало радити тако да се они упуте у оно што се дешавало, али да се у њима не изазива „жеђ за осветом”.

Говорећи о спорном тексту у „Џерузалем посту” рекао је да је Музеј жртава геноцида реаговао на текст и да је из редакције угледног израелског листа добио одговор да је реч о људском фактору.

„Највећи део уредника је био на годишњем одмору па су млађи људи преузели вођење листа и понели се површно. Самим тим што су видели да је извесни Давид Голдман послао текст сматрали су да му се може веровати”, рекао је Радојковић.

Џерузалем пост: Извињавамо се, али само су Јевреји и Роми били жртве геноцидне намјере

Додао је да је истраживање показало да Давид Голдман не постоји и да вероватно иза тог имена стоји нека особа из хрватске дијаспоре.

„Текст су уклонили, упутили извињење и објавили текстове других нама сродних институција попут Јад Вашема, а и Ефраим Зуроф ће писати за лист”, навео је Радојковић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 8. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

8 replies

  1. Тако млад, а толико карактерно *****… Очигледно су часни историчари на дууугом одмору, кад су млади ***** преузели издају у своју руке и њоме не рукују површно, но је дубоким грлом проносе и спроводе. Заиста мислим да је ово хохштаплерско дериште ******** *******…

    38
    1
  2. Заиста не могу да схватим и поред најбоље воље, како овакви ТИПОВИ ( да уредништво не би лупало звездице ) успевају да се уопште појаве у јавности. Па тек пре пар година је научио честито да обрише нос, а он пише ни мање ни више о таквој теми као што је Јасеновац. Иди братац мало на неки сплав и добро се напиј, то ће ти бар приличити.

    33
    1
  3. СТЕФАНЕ – ТУЂМАНЕ!

    24
    1
  4. Оправдање овог листа није ми уверљиво.

    14
  5. Слика говори више од речи!
    Не говори то брада – знања, брада – звања, већ брада – С*АЊА!

    17
    1
  6. Ако се овакви ликови боре за нас чудо је да нас уопше и има.

    Па се онда питамо зашто нас Јевреји понижавају. Јевреји су добри трговци. Они су нашли своју рачуницу. Боље им се исплати да тргују с Нијемцима, Хрватима и Ватиканом.

    Они имају Јад Вашем, а Срби имају свог Јада. Може и малим словом.

    21
    1
  7. Ово је прворазредно историјско откриће! Пре 35 година је тадашњи директор Војног архива Антун Милетић, пописао и објавио 82.000 убијених именом и презименом, КОЈЕ ЈЕ САМ САКУПИО. После тога је цео Музеј, у периоду од 1992. до 2021. са свим другим историчарима успео да препише имена од А. Милетића и да их повећа до скоро 90.000! О још 64.000 жртава које је г. Милетић идентификовао путем довезених жељезничких вагона још млада гарда ревизиониста не зна. Не бринимо, сазнаће једног дана! A, до тада – боље да у рок бендовима свирају, то им боље од руке иде.

    23
    1
  8. Ко је овог *****, некадашњег гитаристу дебилног бенда Rain Delay, ставио на овако битно место? Сећам се да је такозвани фронтмен бенда још већи *****, па капирам да је и он *****, као нажалост и цела генерација миленијалаца са његовог факса. Част изузецима, искрено се надам да су нам млађе генерације сад ма том факсу много паметније.

    7
    1

Оставите коментар