Џерузалем пост: Извињавамо се, али само су Јевреји и Роми били жртве геноцидне намјере

Пољаци, Срби, Хрвати, Руси, Украјинци, Холанђани, Французи и жртве других националности нису побијени од  нациста ради бруталног искорјењивања самог њиховог бића

Фото: Џерузалем пост

(Џерузалем пост, 22. 8. 2021)

Прошле седмице на овим странама Џерузалем пост објавио је текст који нажалост није прошао довољну уредничку провјеру. Искрено жалимо због ове грешке. Чланак Аустралијанца под именом Давид Голдман носио је наслов „Ово срамно исмијевање холокауста мора одмах престати“. У њему је исмијаван и омаловажаван хрватски стручњак за холокауст др Иво Голдштајн. Др Голдштајну је дато право на одговор, објављен у јучерашњем броју под насловом „Колаж лажи“.

Водиља за објављивање првобитног чланка је наша уређивачка политика да читаоцима понудимо широк спектар мишљења различитих аутора, и на њу смо поносни, иако аутори то повремено на жалост злоупотребљавају.

Иво Голдштајн (Фото: НСПМ)

Најважнија поука коју можемо извући из овог инцидента је потреба да избјегнемо ненамјерно помагање у бици око истине о холокаусту. Како је све мање преживјелих и свједока из прве руке који могу испричати искуства о овој највећој грозоти човјечанства, приче о томе постале су сукоб различитих верзија, коришћених у разне сврхе.

У овом случају текстови су се односили на улоге Хрвата и Срба. Таква осјетљивост подједнако постоји за скоро сваку земљу у Европи, укључујући Русију, Украјину, Мађарску и западноевропске земље освојене од стране нациста у Другом свјетском рату. То се нарочито види у Пољској, у којој су недавно усвојени закони према којима је оптуживање Пољака за злочине почињене у Пољској током холокауста проглашено за кривично дјело, и којима је обустављен повраћај јеврејске имовине противправно конфисковане током комунистичке владавине у Пољској.

Истина је да су концентрационим и логорима смрти управљали нацисти, али су они у многим државама нашли вољне колаборационисте међу локалним становништвом, више него спремне да припомогну у истребљивању Јевреја. То је довело до двије узнемиравајуће појаве које утичу на историјску истину о холокаусту. С једне стране, постоји склоност земаља у којима су владали нацисти да себе у првом реду и у највећој мјери представе као жртве. Ово је случај, примјера ради, у Пољској, којој је важнија властита улога жртве него милиони њених јеврејских држављана.

Улаз у логор Аушвиц (Извор: Википедија)

С друге стране, постало је универзално умањивати размјере холокауста, а догађаје из четрдесетих година XX вијека представљати мање у свјетлу шест милиона убијених Јевреја, а више као модерно предавање из антирасизма.

Борба против расизма и мржње сваке врсте је, наравно, од огромне важности. Али то не би требало да се плаћа ревизијом историје холокауста. Холокауст – или шоа, на ивриту – је био систематски покушај да се с лица земље уклони и посљедњи Јевреј и сви остаци јеврејске религије и културе.

Милиони људи умрли су од руке нациста и њихових колаборациониста током Другог свјетског рата, али – изузев Јевреја и Рома – нису били жртве геноцидне намјере. Пољаци, Срби, Хрвати, Руси, Украјинци, Холанђани, Французи и жртве других националности нису побијени од нациста ради бруталног искорјењивања самог њиховог бића.

Логор Јасеновац (Фотодокументација „Политике”)

Модерни покушаји да се сви сврстају у жртве са собом носе озбиљну опасност скретања пажње с народа који је био првенствена мета нацистичког геноцида – Јевреја. Истина је да цијели свијет може и да би требало да изучи поуке холокауста. Не би ваљало да ријеч „Никад не заборавити!“ остане испразна флоскула, али ни да се користи као алат у борби свакојаких верзија и за ревизију историје.

Ако за холокауст нико није крив, кривица се онда неминовно сваљује на саме жртве – Јевреје.

Зарад будућих нараштаја, и помена на шест милиона Јевреја убијених у холокаусту, не смијемо допустити ревизију историје у корист националистичких интереса. У том је био проблем с оним што је Голдман покушао да уради.

Не можемо допустити да чињенице и истина о холокаусту постану таоци ускогрудих политичких спорења.

С енглеског посрбило: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , ,

17 replies

  1. nisu “ nacisti“ , nego nemci.
    holokaust, je jevrejska reč.
    pokolj, je srpska reč.
    katolici, nemci, hrvati, austrijanci i mađari , su 1914 – 1918 i 1941 -1945 , su etnocidno ubijali
    isključivo pravoslavne srbe.
    njihovi , podizvođači radova , za isti period su
    muslimani i šiptari .
    u “ osvećinu“ ( aušvic) , su bili 99,9% srbi.
    u „jasenovcu“ , su bili 99,9% srbi.
    u „jandrihovici“ , su bili 99,9%srbi.
    u „jadovnom“ ,su bili 99,9%srbi.
    u „norveškoj“ su bili 99,9%srbi.
    u „klepcima“ su bili 99,9% srbi.
    u „kragujevcu“ su bili 99,9%srbi.
    u „glinskoj crkvi“ su bili 99,9%srbi.
    i jedini koncentracioni logor za „decu“ , na svetu u “ groznoj njihovoj“ .
    kako se to „zove“ , gospodo jevreji.
    kako se to“zove“ , gospodo svetska.
    kako se to“zove“ , lj u d i . ???????????????????????

    66
  2. Srbi uopšte nisu bili žrtve genocidne namere. Eto, sasvim slučajno je, na primer, oko 95% deportovanih u Norveške logore iz ndh bilo Srbske nacionalnosti. A možda su se Srbski ekstremisti u devetom veku infiltrirali među Vikinge da bi 1100 godina kasnije falsifikovali zvanične podatke. Ovih 20 čoveka što su ubijeni u Jasenovcu su se sami bacali na noževe, i nisu bili Srbi nego Urugvajci koje su Srbi pod pretnjom asimilovali.

    46
  3. “Џерузалем пост: У Јасеновцу убијено између 2500 и 4500 људи”?!

    Следи ”извињење”:
    “Џерузалем пост: Извињавамо се, али само су Јевреји и Роми били
    жртве геноцидне намјере”?!
    ”Пољаци, Срби, Хрвати, Руси, Украјинци, Холанђани, Французи и жртве
    других националности нису побијени од нациста ради бруталног
    искорјењивања самог њиховог бића”?!
    Ово није извињење, јер је тема првобитногт чланка била бројка убијених
    Срба у Јасеновцу /”између 2500 и 4500 људи”/, што наравно није тачно,
    а тога нема у ”ИЗВИЊЕЊУ”?
    ”Џерузалем пост”, прећутно, остаје при првобитном чланку, да је у
    Јасеновцу побијено од стране усташа У јасеновцу /НАЦИ-НДХ/ ”између
    2500 и 4500 људи” и тако мења историју СРБског народа из периода Другог
    светског рата.
    Срби – СРБски народ – никада није порицао Холокауст као геноцид од стране
    нациста, нити је икада доводио у питање број побијенох Јевреја /6000000/
    у холокаусту.
    А, што се тиче колабораната Пољака који су , по речима Јевреја, саучествовали
    у отимању покртетене и непокретне имовине Јеврејима у току рата, одштету
    треба тражити само и само од Немачке државе и, именом и презименом, од
    Пољака сардника нацистима.
    Интересантно је да данашња држава Јевреја, без икакве задршке, сараћује
    са Немачком, на свим пољима, без обзира што су преци те државе побили
    толико њихових сународника /предака/, не тражи одштету од њих – потомака
    НАЦИСТА, али тражи од њихових сарадника у Пољској / државе Пољске/?
    Ово лицемерје незабележено у историји!
    Ово је одвратно, огавно, безочно и покварено лицемерје!

    63
  4. Свима је већ одавно добро познато да су Јевреји геноцид заштитили као искључиво њихов БРЕНД. Вероватно су га патентирали. Да није тужно било би смешно. Никада нису доказали број од шест милиона страдалих , али богати су, ******, ***** ******* и може им се. А ви остала стоко, колатерална сте штета и уопште нисте битни. **** **** **** *** **** *** **** **** ****

    53
  5. шовинизам у пракси..

    47
  6. А ВИ,СТАЊЕ СТВАРИ сте обичне ******** које треба одбацити као комунистичко наслеђе.Дуго сам се канио да финансијки учествујем у животу овога портала,да купим деонице ,али пошто сте неколико пута избегли објављивање мојих антикомунистичких и антилиберашких коментара одустао сам од тога.и драго ми је јер сте ВИ само СРБИ онолико колико то другима не смета.Ево како се здушно пљује по СРБИМА и свим СРБСКИМ ЖРТВАМА,а ви мислите да их победите извињавањем што им сметамо. У будуће нити ћу ВАС више пратити ,нити коментаре слати,а ВИ нека сте живи и здрави у заблудама својим.

    7
    22
  7. @ Србољуб
    Поштовани,
    Сама чињеница да пишете како превођењем целог текста Џерузалем поста а не преношењем само кратке вести са насловом “Џерузалем пост се извинио” (на пример ово Džeruzalem post se izvinio zbog teksta Davida Goldmana) ми

    “мислимо да их победимо извињавањем што им сметамо”

    показује да је исправна Ваша одлука о нефинансирању, а да је још исправнија одлука о напуштању сајта. Не радујемо се тој Вашој одлуци, али очито “два смо света различита”.

    Свако добро, и благо сајту/медију на који одете,
    Александар Лазић

    29
  8. Јевреји ће да ускоро да забране да се уопште помињу туђе жртве. Преко половина свих жртава у Европи у Другом светском рату су били совјетски грађани. Поред тога, највише су страдале земље источне Европе са словенским живљем. Значи, већина жртава рата су Словени. Јеврејско филозофирање о намерама због којих су побијени Јевреји и оних наводно других због којих су побијени Словени је огавно. Јевреји, извините се Словенима. Онда можда можемо да причамо о поштовању ваших жртава. Много сте бре јадни кад таманите Палестинце, а пуна вам уста ваших, само ваших и једино ваших страдања. Ви сте последњи који могу да држе предавања другима о нормама понашања. Ваше жртве јесу за поштовање, али ви данашњи злоупотребљачи тог страдања нисте достојни ни каматне стопе које у све урачунавате.

    59
  9. @Драган Славнић…Имењаче апсолутно сте у праву. То јесте одвратно, огавно, безочно и покварено лицемерје! И не ради се ни о каквом извињењу већ о још једном шамару. Али за мене ништа чудно. Ради се о Јеврејима којима, свиђало се то некоме или не, пристају многе особине и карактерне црте које им се вековима приписују. Једна од њих је и егоизам. Обратите пажњу на претпоследњу реченицу: “Зарад будућих нараштаја, и помена на шест милиона Јевреја убијених у холокаусту, не смијемо допустити ревизију историје у корист националистичких интереса. У том је био проблем с оним што је Голдман покушао да уради.” Пре свега ово је негација наводног извињења, јер фактички подржавају и правдају Голдмана који је написао спорни, срамни текст. Друго, Јевреји нам поручују да су једино они важни на овом свету. Само над њима је извршен геноцид а сви остали своје страдање преувеличавају и злоупотребљавају због својих националистичких интереса? Који безобразлук? Притом, кад смо ми Срби у питању, Јевреји се свесно користе лажима. Ми никада нисмо тврдили да су над нама у II светском рату геноцид починили нацисти (Немци). Геноцид над нама су починили Хрвати и муслимани у тзв НДХ. То је школски пример геноцида потврђен и кроз расне законе у НДХ, којим су Срби стављени ван закона и кроз праксу на терену, где су стотине хиљада Срба зверски уморене, покрштене и депортоване. Наравно, Јевреји то одлично знају само им поштење никада није било јача страна.

    52
  10. СРАМНО је овакво виђење Џерузлем поста. Мијешају се бабе и жабе.

    Могла би се прихвтатити чињеница да су на удару (њемачких) нациста први били Јевреји и Роми. Али првенствено из тактичких разлога. Они су били мањина у свакој од држава гдје су живјели, па је било лакше организовати геноцид. Били су у могућности ставити ван закона и похапстити све Јевреје и Роме, не очекујући неки значајан отпор. Било у Њемачкој, било у некој од окупираних земаља. Било би сулудо све Србе ставити ван закона у (чак и окупираној, Недићевој) Србији. Али у НД Хрватској је то урађено. Срби су стављени ван закона.

    Такође, Џерузалем пост (случајно или намјерно) превиђа чињеницу да нацисти ниси били само Нијемци. Он Нијемце чак ни не наводи, али се из текста да закључити да се ради о Нијемцима, када се говори о нацистима.

    Показује се елементарно историјко незнање, када се у освојене земље (у истој равни) сврставају нпр. Пољска и Хрватска. Пољаци су чак и на коњима јуришали на њемачке тенкове, а Хрвати су у Загребу цвијећем дочекали њемачке нацисте. Није ми познато у којем проценту су се Пољаци касније прикључили Хитлеровим нацистима у прогону пољских Јевреја, па ту не бих хтио да спекулишем.

    Али опште је позната чињеница да нацистичка Њемачка није имала никакву (битну) улогу у оснивању и раду логора у Јасеновцу. Осим што је претходно разорила Југославију, створила НД Хрватску и тиме хрватским нацистима (усташама) на тацни изручила Србе, Јевреје и Роме. На усташама је било како ће с њима даље поступати.

    Наравно да је ту било сарадње усташа с Нијемцина, али су Хрвати имали пуну аутономију. Нијемци нису ималу било какву (директну) контролу над логором смрти у Јасеновцу.

    Индикативно је свједочење Жарка Видовића, који је успио да буде пребачен из логора смрти Јасеновац у њемачки радни логор у Норвешкој. Све његове колеге затвореници су то покушали. Али је само мањи број њих успио. Ово наводим ради градације зла. Ни њемачки радни логор није био излетиште, али је ту било бар неке шансе да се преживи. У Јасеновцу није.

    Постоје писани трагови кад њемачки генерал побија (хвалисаву) тврдњу усташке управе логора да су ту убили милион Срба. Он им каже да, према његовим подацима, нису успјели побити више од 700 000 људи. Мало ли је и то? Чак и кад је генерал Туђмам у својој књизи откинуо једну нулу остала је цифра од 70 000. А Џерузалем пост наводи двије и по до четири и по хиљаде.

    Да ли сљедећи корак да се Јасеновац прогласи излетиштем. Парком природе, с једним спомеником у облику каменог цвијета. А тај цвијет из костију жртава расте!

    Уз пуни респект према шест милиона убијених Јевреја, никад не смијемо заборавити ни шеснаест милиона Руса и милион и седамсто хиљада Срба, који били непосредне или посредне жртве идеологије нацизма.

    А нацизам? Да ли се враћа на велика врата? НЕ! ВРАТИО СЕ! Погледајмо мало боље око себе.

    Мислим да бар ми, потомци жртава нацистичких логора смрти, немамо право да ћутимо.

    46
  11. Да још додам и (према неким подацима) 14 милиона Кинеза, звјерски убијених од Јапанаца. То (скоро) нико и не спомиње. Мање је битна терминолошка класификација овог звјерства, које се по методама приближава усташком. А по систематичности га, чак понекад, и превазилази.

    45
  12. Џерузалем пост, као и сви Јевреји, зна, али не жели да зна да је Срба процентуално, у односу на укупан број Срба у свијету, страдало више него Јевреја. Јевреја данас има неупоредиво више него Срба. Срби су, процентуално, страдали у неупоредиво већем броју него Јевреји. Уз Америчке Индијанце и Јермене, геноцид почињен над Србима је можда једини истински геноцид. Али Јевреји за овакве изјаве ваде очи!

    47
  13. Неозбиљно је поверовати да је “Јерусалим пост објавио текст који нажалост није прошао довољну уредничку провјеру”. Текст је, да се не лажемо, сасвим свесно објављен у дневном листу чији је тираж завидан, а несагледива штета је начињена објављивањем на сајту поменутог медија, који прати највећи део јеврејске популације у свету. Наша претпоставка има логично образложење. Јерусалим пост је исувише моћно, глобално оружје у јеврејским рукама, да би се дешавале произвољности и случајности. Нема то везе ни са хрватском емиграцијом у Аустралији, ни са НН ауторима, на шта покушавају да нас наведу несретници, које изгледа не плаћа само Србија, а који су своју пажњу толике године фокусирали на холокауст а не и на почињен Геноцид или Покољ над Српским народом, свесно занемарујући и умањујући то питање. Текст је по свој прилици пласирала у листу важна Служба у Израелу, како би омогућила српским ревизионистима и свом штићенику да одреагују како су одреаговали, сводећи, мисле они, једном за свагда укупне јасеновачке жртве на 90. до 120.000 од чега је око 50% православних Срба. Тиме су, мисле, задали ударац и људима око Гидеона Грајфа и свему оном што је други део државе, преко Министарства спољних послова, покушавао да надомести штеточинском раду људи којима је Влада Србије поверила задатак да учине кредибилном и Српском институцију попут Музеја жртава геноцида или Одбора за Јасеновац Српске Православне Цркве.
    На жалост, код нас данас нема институције, која ће позвати јеврејске организације у Србији, којима Српска држава чини као нигде и ником уступке, да се огласе и проговоре о бројним публикованим сведочењима преживелих Јевреја, која говоре о Српском страдању, као и да подсете на кога су се односили расни закони у НДХ, а против срамних констатација из Јерусалим поста или нпр. антисрпских ставова Светског јеврејског конгреса из САД.
    По свој прилици у Српском народу, а пре свега елити, каква год била, не постоји свест да је за почетак неопходно променити људе и методологију рада по питању страдања Српског народа у 20. веку. Само будалама није јасно, да они који управљају тим назови институцијама, не чине то са Српских националних и државотворних позиција.
    Зато овај удар преко јеврејског утицајног листа треба да буде повод да се у Србији погледамо у очи и да кажемо ко за чије интересе овде ради.

    42
  14. Само Јевреји су били жртве геноцидне намѣре? Лѣпо, може се и тако разговарати. Па, чије су геноцидне намѣре Јевреји били жртве?

    Главни Хитлерови финансијери бѣху разни васермани, мандели, моргани, варбурзи и остали рокфелери, уз тек понеког форда и крупа. Без новца јеврејских богаташа Хитлер би довѣка остао пропали сликар и вођа једне безначајне партијице каквих је у Нѣмачкој послѣ Великог рата било на десетине. Какав је интерес јеврејских банкара, индустријалаца и утѣцајних људи у политици (првѣнствено америчкој) да помажу истрѣбљиваче сопственог народа (а помагали су га скоро до самог краја)? Па, знамо да су на костима жртава својих сиромашнијих сународника, између осталог, искукумавчили јеврејску државу. Нѣје случајно да и назив тог великог злочина асоцира на старозавѣтне жртве свеспаљенице, нити је случајно број жртава надуван скоро за трећину – у милионима до магичне “шестице”, према којој јеврејски мрачњаци имају посебну слабост. А ми скоро читав вѣк слушамо само осуде на рачун пуких извршилаца. Наручиоци, као што видимо, у лицу својих потомака и даље раде свој посао.

    40
  15. @Леонида

    Лепо сте ово приметили око Музеја жртава геноцида и Одбора за Јасеновац Српске Православне Цркве, ево Стефан Радојковић спаја обе инстутиције и он практично говори да је ово “грешка и последица летње шеме Јерусалим Поста”… Чак је и овај водитељ био згранут кад је чуо да Радојковић тврди да Голдман не постоји и сам оцрни професионализам тј непрофесионализам Јерусалим Поста, али историчар Радојковић остаде при тврдњи да је реч о инциденту

    https://www.b92.net/video/vesti/david-goldman-ustvari-ne-postoji-1911486

    David Goldman ustvari ne postoji?

    Stefan Radojković, istoričar i stručni saradnik Muzeja žrtava genocida kaže za TV Prvu da je tekst o Jasenovcu u Džerusalim postu napisao nepostojeći autor.

    25
  16. Немојмо се чудити оваквом тексту у Јерусалим Посту.

    Ко је макар и нередовно пратио антисрпску медијску пропагандну хистерију на Западу, првенствено у САД, деведесетих година није могао да не види очигледно — главни њени промотери, новинари, уредници су били Јевреји. Од Гутмана, Шварца до Вилијама Сафира и иних.

    Срби су (опет) били затечени, не схватајући да је њихова пропагандистичка демонизација данас оправдање и припрема за њихово поступно уништење сутра.

    Од 1991 до 1995 није било медијског центра на Западу а да није ширио најцрње расистичко блаћење српског имена и историје. Опет, многи од извршилаца су били они од којих се ножу у стомак нисмо надали…

    Насупрот, светли пример оних који су схватали шта се дешава су посленици листа Живи Марксизам (Living Marxism) из Уједињеног Краљевства. Још 1992-ве су објавили текст који у своме наслову сажима читав западни антисрпски расистички пропагандни пројекат. Наиме, наслов је гласио „Serbs, the White Niggers of the New World Order“ — Срби, беле Црнчуге новог светског поретка.

    Запад је одрадио посао против Срба (првенствено „босанских“) деведесетих година, а сада су на ред дошли њихови преци, они чије ни сенке нису више међу нама. Они који су нестајали под усташком камом по херцеговачким јамама, Јасеновцу, Градишки, Јадовну, Глини…

    Веровати да ће Јевреји допустити да се њихово фаворизовано ексклузивно позиција као (јединог) страдалног народа угрози или препусти неком другом, може само наиван или сасвим неупућен.

    Сени пострадалих Срба, Јевреја и Цигана јесу браћа мученичка али у неком другом свету.

    Нажалост, гнусно скрнавећи ову стварност, тренутно моћна мрежа јеврејског овосветског утицаја демонстрира да им није стало ни до жртава ни до истине.

    Зато чувајмо успомену на наше мученике — јер ако се ми њих одрекнемо, нас ће се одрећи Господ.

    35

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading