Јад Вашем: У Јасеновцу страдало вишеструко више од 4.500, а много пута мање од брутално преувеличаног броја од 800.000

Саопштење Меморијалног центра „Јад Вашем“ поводом објављивања чланка Давида Голдмана у „Џерузалем посту“ потписао др Роберт Розет

Јад Вашем (Фото: Yonatan Sindel/Flash 90)

У чланку објављеном у понедељак, 16. августа 2021. године, у „Џерузалем постуʼʼ под насловом „Ово срамотно исмевање холокауста мора одмах да престанеʼʼ, чији је аутор Давид Голдман, наводи се број људи убијених у логору у Јасеновцу која није само бесмислен, већ и иде на руку онима који би хтели да умање масовна убиства, првенствено Срба и Јевреја, од стране колаборационистичког хрватског усташког режима током Другог светског рата.

Број људи које су усташе убиле у Јасеновцу и даље је предмет научних истраживања и расправа, али угледним научницима је јасно да је он вишеструко већи од апсурдно ниске бројке од 4.500 хиљада коју наводи Голдман, а много пута мање од брутално преувеличаног броја од више од 800.000 страдалих о чему се у доба комунизма нашироко говорило и које је недавно подржао Гидеон Грајф.

Џерузалем пост: У Јасеновцу убијено између 2500 и 4500 људи

„Јад Вашем“ подстиче савремена истраживања о историји овог логора од стране одговорних и посвећених научника и наставиће да најширу јавност упознаје са резултатима својих открића, и то кроз образовни рад, валидне публикације и сопствене дигиталне платформе.

У време када је дисторзија холокауста попримила масовне размере у јавном дискурсу, на нама је да обезбедимо да чињенице и садржаји објављени у медијима буду што је могуће тачнији и засновани на поузданим историјским изворима.

Џерузалем пост: Извињавамо се, али само су Јевреји и Роми били жртве геноцидне намјере

Занемаривање ове основне одговорности иде на руку онима који покушавају да намерно погрешно интерпретирају историјски изворе.

др Роберт Розет, историчар
стручњак Међународног института „Јад Вашемаʼʼ за истраживање холокауста
члан делегације Државе Израел при ИХРА

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Музеја жртава геноцида)

Прочитајте још


ИСПРАВКА: На сајту Музеја жртава геноцида и у ранијој верзији овог прилога погрешно је стајало да је аутор Робен  Розен уместо Роберт Розет. Хвала коментатору Don Quixote (27. 8. 2021. у 13:08).Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

11 replies

 1. Ради ваше “ дисторзије холокауста „, подле и ђавоимане, немате никакво право ни слободу да ПОКОЉ Србља Божијег ишчашите из истине и правице – Наше су жртве, наш је непребол, Ми ћемо га оплеменити СМИСЛОМ, ХРИСТА РАДИ ! Ми, Срби вере Православне и ретки Срби вере Мојсијеве, заједно ! Без вас, антихристових чељади…
  П.С.
  Јад Вашем негује истину и незаборав свеколиког Србског Покоља баш како и мирјана карановић збори о највећем србском глумцу, о посве реткој, стога и безвременој, оваплоћеној Личности у Срба – Милану Гутовићу… Стид ме је ради такве безочне, бестидне срамоте у којој каљани, на свој изгуб, мере неимају…
  БРУКА !

  34
  1
 2. Др Робен Розен се сигурно водио чињеницом о брутално преувеличаном броју од 6 милиона страдалих Јевреја у холокаусту, кад је процењивао број масакрираних Срба у Јасеновцу. Није имао у виду да Срби не увећавају број својих страдалника, како би ишли по свету, ламентирали над својим страдањем и омаловажавали туђе жртве – ту улогу су давно резервисали за себе овакви као Розен.

  48
 3. Прави аутор срамног, по ученог чланка је једна жена из Хрватске, зна јој се име.

  18
 4. „…али угледним научницима је јасно…„

  Шта је то јасно, једино може да „појасни“ „овлашћени“ представник
  „Јаде Вашема“ у СПЦ – епископ Јован Ћулибрк, у неком од наслова
  на С.АЊУ СТВАРИ, будући да је горњи наслов дошао са ЈАД
  ВАШЕМ С.РАЊА?

  24
 5. Да је покој душама страдалих Јевреја, али Јад Вашем је и место где је Вл. Јован „испекао“ лажни занат пребројавања неизбројивог.

  Иначе аутор текста није Робен Розен него Рорберт Розет (Robert Rozett), према „нашем“ сајту:
  https://www.muzejgenocida.rs/2021/08/25/yad-vashem-letter-to-the-editor-regarding-david-goldman/

  22
 6. @ Don Quixote

  Хвала пуно на исправци, поправљено!

  ПС. Интересантно да на сајту „Џерузалем поста“ није могуће пронаћи ово реаговање, али је могуће и на енглеском на сајту Музеја жртава геноцида.

  18
 7. @Стање Ствари

  Интересантно — Јерусалим Пост није објавио писмо, могуће зато јер га није ни примио.

  Како то онда да га је „наш“ Музеј објавио?

  Познато је да су се едукативно-истраживачки путеви Вл. Јована Ћулибрка и Роберт Розета укрштали током студија овог првог у Израелу као и на више конференција на којима је главна тема био геноцид над Јеврејима.

  Изгледа да се „научна“ сарадња наставља…

  20
 8. @ Don Quixote

  Интересантно — Јерусалим Пост није објавио писмо, могуће зато јер га није ни примио.

  Задржимо се се, за сада и ми који немамо штампано издање у рукама, на констатацији да текста тог писма нема на сајту Џерузелем поста.

 9. Да би се схватила сва ширина и дубина страдања Богом благословеног србског народа кроз векове, један кратки подсетник из књиге, како нас други виде…..

  „ Народ који је испаштао подједнако као Јевреји, али који је то на себи својствен начин поднео, јер је вековима на то навикао, били су Срби… Нису страдали само за време Другог светског рата и није реч ни о каквом балканском племену које се на то полуострво доселило у седмом веку… Необјашњиво је зашто су их вековима сви сатирали, спроводећи над њима најразличитије врсте репресалија уз присилно покатоличавање и исламизацију. Њихова стратишта су на све стране… Њихова култура и веза са прошлим вековима систематски је уништавана. А, опет су опстали на истом месту, увек се супротстављајући уз завет »за крст часни и слободу златну«. А шта су то Срби бранили, питаћете ме. И зашто смо у последње време сведоци свеопште сатанизације тог народа? Србима ни данас није јасно из ког разлога су се на њих обрушиле велике силе и путем медија рашириле ужасну лаж о њима као крволочном и геноцидном народу. А тај народ, откад зна за себе, само броји своје мртве.
  Да бих вам набројао њихова стратишта, требало би ми неколико сати.
  Послушајте начас ко су све били крволоци који су бесомучно ишли у покољ те нације „………………….

  https://vizionarski.wordpress.com/2013/02/23/пупољак-зла/

  18
 10. Ово сада изгледа постаје званична Јудејска политика, а све захваљујући захтеву АВ из Вашингтона да признају Космет као државу. Е сад су се обезобразили и прелазе сваку меру. Обећали су Шиптарима да ће радити за њихову ствар и ово што се дешава је притисак на Србију. Подмукао како њима и доличи. Међутим гора је домаћа издајничка власт која усваја закон о повраћају имовине коју су Јудејима отели Мађари и Швабе у Другов Св. рату. Сада ми то добровољно, само њима плаћамо и што је најболесније Држави Израел јер више нема наследника којима би се могло исплатили. Има ли већег болесника од онога који је то осмислио ? Да ли онда треба да се чудимо што Јудејци безочно пи**ју по нама. Међутим има неко ко све то види и бележи. Све једног дана дође на наплату. Јудејцима је више пута у историји дошло на наплату, али они хиљадама година не хају за то. Ми им неможемо помоћи за оно што их опет чека.

  18
 11. Неко овде брутално лаже.. Лицитирање бројем уморених људи је један огаван чин.. Да ли је битно јели их усмрћено сто, триста или петсто хиљада? Битно је да постојао план на државном нивоу, који се спроводио, о егзекуцији целог једног народа. Бар Јеврејима ово не би требало да буде нејасно.

  21
  1

Оставите коментар