Бранко Димески: Сећање на Драга Кешељевића, припадника Југословенске краљевске војске у отаџбини и великог добротвора

Мирите се, не смемо дозволити још једно страдање српског народа, говорио Драго Кешељевић

Драго Кешељевић (Фото: Дејан Вучетић)

Драго Кешељевић је поднео огромну личну жртву, проживевши праву голготу у логорима, изгнанству и живот проведен у емиграцији, без права на повратак у домовину читавих пет деценија. У времену зла и безумља Црногорски комунисти су убили његовог оца Филипа, а затим и његову мајку Марију и сестру Видосаву.

Пред сам крај другог светског рата, свестан могуће освете, са својим братом Луком креће на марш смрти, кроз Хрватску и Словенију до Аустрије. Драго Кешељевић је у два наврата преварен а затим испоручен од стране Енглеза комунистичким властима, али је оба пута умакао, како би се на крају домогао коначне слободе.

У својој књизи Злочин и злочинци објављеној 1998. године сведочио је о многим дешавања за време Другог светског рата.

„Толико су плаћали комунисти да су већ богати, наотимали су се злата од српских домаћина, а Енглези су били халапљиви на златник. Нађох се и ја у оном транспорту, кажу нам Енглези да ће нас пребацити у Италију, да нас тамо чекају војводе Момчило Ђујић и Доброслав Јевђевић.“

„Нијесмо ни слутили да ће Енглези трговати нашим главама, шапутало се да ће нас изручити комунистима, али да ће то добро да наплате за сваки вагон изручених четника пуна капа златника“, сведочио је Драго Кешељевић. Живео је у Краљевини Норвешкој од 1951. године до свог упокојења.

Фото: Дејан Вучетић

Био је омиљен међу људима, а у својим беседама је стално инсистирао на помирењу. Мирите се, не смемо дозволити још једно страдање српског народа, говорио је Драго Кешељевић.

Био је предан Богу и светој Цркви. Иако у поодмаклим годинама пешачио је више километара како би недељом стигао на свету литургију. По завршетку изградње светог храма св. Василија Острошког у Ослу, Владика Доситеј је замолио да први уђе најстарији парохијан Драго Кешељевић који се надао изградњи овог Светог храма читавих пет и по деценија. Био је велики добротвор а за доброчинства према цркви Божијој, Свети Архијерејски Синод и Његова Светост блаженопочивши Патријарх српски Г. Павле, одликовали су га 2007. године орденом Светог Саве. Драго Кешељевић се упокојио 8 12.2011. године у 87. години живота. Сахрањен је манастиру Косијерево, а опело је служио митрополит црногорско приморски Јоаникије.

Драго Кешељевић као и његова племенита дела су доказ да људи одлазе док њихова дела остају као путоказ нараштајима за будуће дане.

Опрема: Стање ствари

(Српска историја, 18. 6. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading