Коњевић Поље: Срушена православна црква на имању Фате Орловић

Хвала Богу, дочекасмо, хвала Богу, изврши се све како треба, изјавила је Фата Орловић након рушења цркве

Фото: Printscreen/YouTube/TV Podrinje-BiH

Срушена је црква у дворишту Фате Орловић из Коњевић Поља. Европски суд за људска права је 1. октобра 2019. године донео пресуду којом се налаже да БиХ мора да уклони ту цркву.

Како се може видети на фотографијама и видео снимцима, тешка механизација је у суботу ујутру ушла у двориште и започела процес уклањања цркве.

Подсетимо, црква је изграђена на имовини коју је Орловић у периоду од 1992. до 1995. морала да напусти заједно са децом и мужем.

Европски суд за људска права је 1. октобра 2019. године донео пресуду којом се налаже да БиХ мора да уклони ту цркву.

Фата Орловић, из чијег дворишта је измештена црква, изјавила је да је исцрпљена од вишедеценијске борбе.

“Хвала Богу, дочекасмо, хвала Богу, изврши се све како треба, али данас ми је понајгоре. Није ми право, не волим, а морам, јер свако своје тражи, па тражим и ја своје. Ја њима нисам ништа учинила нити чиним. Драго ми је што је изнесена из авлије, не би је трпио нико, па не могу ни ја“, казала је Фата Орловић.

Рушење Цркве у Коњевић Пољу (Фото: Армин Дургут)

Фата је додала да је време да коначно седне у своје двориште.

“Двадесет година сам исцрпљена, а данас ми је најгоре. Није ми драго, а у исто време и јест ми драго што је моја авлија ослобођена.”

Европски суд је утврдио како је пропуст власти да испоштују коначне и обавезујуће одлуке из 1999. и 2001. године којима је утврђено право на поврат предметне имовине у посед подноситеља представке, а за који Влада бх. ентитета Република Српска није понудила никакво оправдање, имао за последицу озбиљно нарушавање њиховог права на имовину.

Апелацију Европском суду за људска права у Стразбуру поднела је Фата Орловић и још 13 чланова њене породице 2018. године.

Наиме, имовина Фате Орловић и њене породице враћена је након завршетка рата у БиХ, али нелегално саграђена православна црква у њеном дворишту је остала. Фата Орловић је покренула судски поступак 2000. године пред судовима у БиХ, који је завршио апелацијом и пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру у њену и у корист осталих 13 апеланата.

Опрема: Стање ствари

(N1, 5. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading