Сремска Митровица: У сусрет изложби „Априлски рат и први дани НДХ“

Припреме за изложбу „Априлски рат и први дани НДХ“ чије отварање је најављено за половину априла у Музеју Срему увелико се приводе крају

Део експоната са изложбе о Априлском рату

„Причу кројимо тако да објаснимо околности које су до рата довеле, како на спољашњем тако и на унутрашњем плану, што подразумева и причу о стварању Бановине Хрватске, међунационалним тензијама и сукобима који су свој коначни расплет, на жалост, добили у Независној држави Хрватској и Великој жупи „Вука“ у којој се Срем нашао“, каже Ненад Радмановић

Припреме за изложбу „Априлски рат и први дани НДХ“ чије отварање је најављено за половину априла у Музеју Срему увелико се приводе крају. Као што је и најављивано, изложба којом ће се отворити прича о једном од најмрачнијих периода историје Срема и Сремске Митровице који је довео до губитка десет одсто становништва савско-дунавске равнице, биће састављена од експоната које у својим депоима чува митровачки музеј, од предмета које су донели сами Митровчани, као и од експоната које је за ову прилику уступио Војни музеј из Београда.

Парадни бодеж, авијацијска шајкача и краљевска стандарта

Овој изложби, почевши од краја априла, прикључиће се и изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“ коју Град Сремска Митровица организује у сарадњи са Амбасадом Велике Британије у Београду.

Како истиче кустос Музеја Срема Ненад Радмановић, реализатор изложбе, управо ових дана завршава се израда табли, а пристигле униформе Вермахта, Краљевине Југославије, као и усташка униформа додатно ће појачати ефекат.

This slideshow requires JavaScript.

„Сигуран сам да никога нећемо оставити равнодушним. Причу кројимо тако да објаснимо околности које су до рата довеле, како на спољашњем тако и на унутрашњем плану, што подразумева и причу о стварању Бановине Хрватске, међунационалним тензијама и сукобима који су свој коначни расплет, на жалост, добили у Независној држави Хрватској и Великој жупи „Вука“ у којој се Срем нашао. Трудили смо се да поставку чине фотографије везане са Сремску Митровицу и у томе смо у доброј мери успели. Нема много „позајмљених“ фотографија, а неке од ствари које ће бити показане, до сада нису биле предочене јавности“, каже Радмановић.

Прошле недеље, захваљујући Браниславу Станковићу, још једном реализатору изложбе, у Музеј Срема је допремљен и чехословачки противоклопни топ Шкода калибра 37мм, VZ37 у наоружању посебних противтенковских чета и пешадијских противтенковских јединица Краљевине Југославије који је био у употреби приликом одбране отаџбине током Априлског рата.

Топ је стигао: противоклопни топ Шкода калибра 37мм, VZ37 био је у наоружању противоклопних чета Војске Краљевине Југославије

„Радује ме то што ћемо имати прилику да јавности приближимо трагичне али и јуначке дане отпора из априла 1941. Ми Срби немамо разлога да се стидимо свог учинка у том рату. Колико је било до нас, ми смо дали. Многи би рекли да смо са 27. мартом дали и више него што је требало. Било како било, слом војске Краљевине Југославије мора се приписати и другим народима који нису желели да бране државу, и не само то, него су активно помагали непријатељску страну“, каже Бранислав.

У делу изложбе који се тиче Независне Државе Хрватске, како каже Радмановић, посетиоцима ће бити приказани огласи о промени назива улица, позиви на промену вере, као и досада невиђене фотографије усташа у Сремској Митровици.

„Као што је познато, већ непосредно по оснивању НДХ је почела са спровођењем ригорозних мера против Срба, Рома и Јевреја које су укључивале прогоне, депортације, ликвидације. Трудићемо се да испричамо и ту причу која, на жалост, представља само увертиру у оно што ће се са јесени 1941. И нарочито током лета 1942 и касније дешавати. У том смислу, изложба завршава са догађајима из лета 1941. Размишљали смо да ли да у овој фази захватимо и бекство комуниста из Казнионе као и рушење Синагоге, али смо то ипак оставили за наредну фазу, како бисмо избегли проширивање приче. Држали смо се основне теме, водећи рачуна да будемо што вернији, а да при томе не уморимо посетиоце са много приче. Сматрамо да се сликом, документима и реквизитима може доста тога рећи“, додаје Радмановић.

Споменик јунацима, детаљ

Док се послови у Музеју приводе крају, почињу и завршни радови на постављању спомен-крста палим браниоцима града из априла 1941. године. Споменик ће бити постављен на улазу у град из правца Лаћарка, на некадашњој „Лаћарачкој Малти“, где су се сукобиле надолазеће немачке снаге и јединице „Митровачког одреда“ који је имао задатак да штити прилазе понтонском мосту на Сави.

Текст и фото: Стево Лапчевић

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. … Овој изложби, почевши од краја априла, прикључиће се и изложба „Британци и Други светски рат у Југославији“ …

    Ком делу изложбе „Априлски рат и први дани НДХ“ ће се тематски прикључити британски део?
    Одбрана и последњи дани?

    5
    1
  2. Otkad se drugi svetski rat zove aprilski???

    1
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading