Руска обавештајна служба: Европске бирократе покушавају да дискредитују „Спутњик Ве“

Жеља једног броја представника европске бирократије да безпоговорно прати оштре директиве Вашингтона, оцењује Руска спољнообавештајна служба

Фото: Бета/АП

ЕУ покушава да предузме хитне мере како би дискредитовала руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), саопштила је прес-служба Руске спољнообавештајне службе (СВР).

„У последње време, жеља једног броја представника европске бирократије да беспоговорно прати оштре директиве Вашингтона у вези са Русијом и свему што се тиче наше земље, добија гротескну форму… Они покушавају да сузбију ову „нездраву“ активност Русије и предузму хитне мере за дискредитацију вакцине коју су руски научници направили“, наводи се у саопштењу прес-службе СВР.

Једна од најупечатљивијих манифестација тога је и недавна изјава европског комесара за унутрашње тржиште ЕУ Тјерија Бретона да руска вакцина неће бити прихваћена, иако је ЕУ суочена са све већом опасношћу по животе стотина хиљада људи, каже се у тексту.

Како се наглашава, европске бирократе не могу да се помире са ситуацијом да Русија користи своја достигнућа у борби против пандемије и да жели да помогне и другим државама. А „што је посебно страшно, може из тога да има и комерцијалну корист“.

„Шеф одељења за стратешке комуникације и анализу информација Европске спољнополитичке службе Луц Гулнер сматра да Европска агенција за лекове треба да одуговлачи до јула-августа давање сертификата руској вакцини како би се западним компанијама омогућило да прошире производњу и заузму цело тржиште“, указују у СВР.

О томе колико живота руски препарат може да спаси, они и не размишљају, подвлаче у руској служби.

„За данашње европске бирократе то није главно. У вези с тим поставља се питање, да ли се чиновници, као што су Бретон и Гулнер, воде само идеолошким параметрима, или имају и комерцијални интерес. Није тајна да су западни произвођачи вакцина, чак и које нису увек успешне, за овакав став спремне скупо да плате“, закључује се у саопштењу.

Раније је било саопштено да руски научници могу да повећају производњу вакцине „Спутњик Ве“ како би снабдели цео свет.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 30. 3. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар