Здравко Кривокапић: Покренут поступак за смену министра Владимира Лепосавића

Премијер Црне Горе казао да је уље на ватру долила изјава Лепосавића о геноциду у Сребреници који је министар правде релативизовао

Здравко Кривокапић (Фото: С. Матић/Влада Црне Горе)

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић покренуо је поступак смјене министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића.

Кривокапић је током ванредног обраћања рекао да су биле три кључне ситуације за смјену и да су Лепосавићу „прогледали кроз прсте“ када је у питању био иступ у вези са Законом о амнестији и околности око усвајања тужилачких закона гдје је он у тренутку прихватања закона рекао свим шефовима посланичких клубова рекао да је то добро „не водећи рачуна да је то директно удар и свађа са међународном заједницом“.

Казао је и да је уље на ватру долила изјава Лепосавића о геноциду у Сребреници који је Лепосавић релативизовао у Скупштини Црне Горе.

Поручио је да његов одговор на посланичко питање не може бити приватна ствар.

Кривокапић је казао да је ово најтежа одлука коју је донио у животу.

„Руковођен јасним ставовима из споразума са лидерима побједничких коалиција и ставовима из експозеа и перманентно бринући о томе како било која активност функционише у свим министарствима, до детаља сам упознат са дешавањима и радом министара. Овај тренутак је специфичан јер ову Владу руше сви и позиција и опозиција и окружење и центар и нико је не доживљава као своју. Ја сам премијер свим грађана, најважнији ми је интерес свих грађана. То су порођајне муке, јер још нијесмо преболовали дјечје болести. Дао сам слободу сваком министру, вјерујући у његову биографију и стручност и протежирајући рад, ред, дисциплину и одговорност. Можда се никад у историји није десило, али се мора десити смјењивост. Нико није више у тој фази да може четири године да чека истицање свог мандата“, истакао је Кривокапић.

Владимир Лепосавић (Фото: Саво Прелевић)

Он је казао да је обавеза Лепосавића била да на посланичко питање одговори у духу политике ове Владе, а не у духу академске расправе.

„Сваком дајем шансу да будемо бољи и другачији, да поправимо оно што смо урадили. У недјељу сам му послао поруку да се сам вади из онога што је закувао, Али је његова изјава у понедјељак остала на истом фону. Нијесам могао себи допустити тај луксуз него сам у име Владе реаговао и казао оно што је чињенично стање – да је Скупштина 2009. године донијела Декларацију којом се потврђује Резолуција о геноциду у Сребреници. Лепосавић је и на то остао имун. Тражио сам му оставку јер је најбоље да личним чином покажемо одговорност, то сам урадио у петак и данас. Пошто је Лепосавић остао при своме ставу, ја сам донио тешку одлуку да кренем у процес који је дефинисан чланом 105 Устава, а то значи Предлог за разрјешење члана Владе, у овом случају министра Лепосавића“, рекао је Кривокапић.

Он је казао да је Лепосавић човјек ријетке интелигенције изузетног познавања права, али је недопустиво да као министар правде, људских и мањински права, износи своје приватне ставове.

„Он је министар јер је својом биографијом заслужио то да буде. Али ничија биографије не може да буде оправдање за било какве активности. Само дјела свједоче о нама. Још једном сам на данашњој заједничкој сједници поставио пет питања – да ли ја добро водим Владу, да ли је Влада 100 одсто орјентисана ка Европској унији (ЕУ), да ли један човјек може бити важнији од Владе и државе. Четврто питање које сам поставио је да ли неко жели да са овима, који су нам наметнули ово што нигдје на свијету нема за 30 година, кренемо у обрачун онако како можемо, не треба нам ни судство ни тужилаштво. Овдје сви притискају Владу, зашто неко не притиска судство и тужилаштво. Зашто неко не притиска Скупштину која није донијела бројне законе, који чекају и кишају се, није донијела најзначајније, а то је да развластимо РТЦГ која шаље поруке мржње. Пето питање сам поставио да ли ову смјену да урадимо ми сами или неко други“, рекао је Кривокапић.

Поручио је да носи тешко бреме, али ће га носити док народу буде одговарало и када то не буде тако, први ће поднијети оставку.

Казао је и да све некако иде први пут са овом Владом и да он нема камено срце, већ је његово срце окренуто ка човјеку.

„Тврдим, на основу информација које имам, да је ово покушај рушења Владе изнутра. На томе раде многобројни и представници појединих владајућих партија и ДПС здушно са његовим увијек присутним сателитима и још осјећам пипке хоботнице које не можемо да одсијечемо“, рекао је премијер.

Према његовим ријечима, сада се у Црној Гори стварају два блока – ултрасрпски и ултра патриотско-комитски.

„Који су то блокови, ко жели блокове више. Доста нам је преграда и зидова. Треба нам слобода да бисмо преокренули Црну Гору у правом смјеру. То сам не могу. Не могу сам против свих. Зато је обавеза Скупштине да ради свој посао А сви заборављамо 90-их година када су они били на власти. То питање више нико не поставља, него умјесто да се бавимо будућношћу бавимо се и даље прошлошћу“, казао је Кривокапић.

Додао је да нас чекају све тежи и тежи дани, у сваком погледу.

„Сузбијемо пандемију, нападају нас због безбједности, прођемо безбједност нападају нас због изјаве министра и то исти који су штошта радили и допринијели том истом проблему. Дајте да будемо оно што грађани заслужују. Реците, грађани, ја као премијер први ћу вас послушати и отићи“, рекао је Кривокапић.

Он је поручио да сви купују гласове и позвао да се једном престане с тим и да мјера живота буде слобода избора, а не наметање избора.

„Црна Гора мора да се промијени, преобрази. Зашто је баш напад на ову Владу са свих страна? Зашто ова Влада доживљава овакве ударе, подметања, лажи. Нико се не осврће на посланичко питање које нагиње на период фашизма. Како може бити премијер који је гласао за заједничку државу? Па помирили су се Њемци и Французи послије рата, а ми и даље крваримо ко је ђе био. дајте да направимо помирење, да заборавимо ко је каква, за кога је гласао. Ми се стално враћамо на исту тему – ‘за кога си’. Читавог живота ме бије глас да сам неопредијељен. Зато што не желим да дам глас унапријед. Јавно сам рекао за шта сам гласао? Зашто је то проблем?“, питао је Кривокапић.

На питање да ли се смјеном Лепосавића отвара пут за улазак ДФ-а у Владу, одговорио је да упражњено мјесто може бити само за експерта не за политичара и да ни у какве преговоре ни са ким није кренуо када је ријеч о реконструкцији Владе.

„Не желим да ову Владу ја крњим, али природно је размишљати шта је боље“, навео је Кривокапић.

Додао је да су представници ДФ-а и СНП-а током разговора то погрешно схватили јер он није причао ни како, ни са киме, ни којом процедуром.

„Ја сам прошао мучење од 30. августа и немам намјеру да још једном кроз то пролазим. Ко се мача лати тај од њега страда и сви требају да се чувају тога“, навео је Кривокапић.

Здравко Кривокапић (Фото: EPA-EFE/Борис Пејовић)

Поновио је да је опредијељен за то да се 12 министарстава и министара не дирају.

Одговарајући на питање да ли је одлуку донио под притиском страних амбасада и опозиције заједно са неким НВО, одговорио је да није.

„Апсолутно не. Нема тога притиска, чак сам врло црногорски настројен према притиску, тако да моја одлука није донесена на бази уцјена, притиска, комитских и патриотских скупова, ставова СДП-а и СД-а. Одлуку сам донио у понедјељак, у петак је требало да је материјализујем, па сам одлучио да то ипак оставим, да не би чланови Владе можда били неупознати”, објаснио је Кривокапић.

Тврди и да није одуговлачио са одлуком и да је већ у недјељу имао недвосмислен став по овом питању, али је покушао да министру да шансу коју он није искористио.

Рекао је и да предлог за разрјешење Лепосавића већ данас шаље Скупштини која ће се о томе изјаснити.

„Обавеза Скупштине је да испоштује став премијера. Ако то не буде тако имамо и одређене кораке, али би било хипотетички, дајте да сачекамо рјешење Скупштине. Не ствара се нова већина, тренутна већина је апсолутна, без обзира што провијавају различити ставови“, поручио је премијер.

Он је рекао и да су ставови Лепосавића и Владе дијаметрално супротни.

„Лепосавић жели да обавља функцију док не буде разријешен“, казао је Кривокапић.

На питање да ли је Лепосавић одбио да направи предлоге тужилачких закона по сугестијама Венецијанске комисије, премијер је одговорио да није и да ће да уради све у складу са препорукама ВК.

„То је јавно рекао на некој од сједница Владе када смо добили мишљење ВК. Врло је јасно рекао да су препоруке такве да се неке могу врло брзо одрадити, а за неке треба чекати вријеме и договор са одговарајућим експертима који ће доћи да нам помогну у оном дијелу закона који је проблематичан. За Закон о тужилачком савјету је врло једноставно их је разријешити и мислим да ће таква одлука бити врло брзо презентирана Влади, без обзира ко је припремио“, навео је Кривокапић.

Потврдио је да се тај закон може наћи врло брзо у Скупштини.

Додао је да закон о тужилаштву за организовани криминал има један тешко одбрањив став, због чега ће ангажовати додатно три експерта које очекују да дођу.

Поручио је да је спреман на разговоре и договоре са свима.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 5. 4. 2021)

Прочитајте још

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. „Пуче колан свечевој кобили
  Обрнуше кола низа страну“

  26
 2. Mnogi „Srbi“ vec bacaju drvlje i kamenje na Krivokapica kao sto svakodnevno rade i Milogorci.
  Srbin cesce razmislja srcem nego mozgom. Krivokapic i nova vlast ako hoce da
  opstane mora da pravi svaku vrstu kompromisa barem dok se bolje
  organizuje do slijedecih izbora. Srbi zaboravljaju da je CG u Nato paktu
  i da je rak antisrpskog Milogorstva inficirao oko 50% stanovnistva i sve drzavne institucije.
  Pravo je cudo da se nova vlast usudjuje da ista menja. Srbima ne smeta
  kad lazni brat Putin opominje svet ds se nova Srebrenica moze desiti u
  Donbasu, kao da nije mogao naci bas ni jedan drugi primer i da se svaki
  Ruski ambasador poklanja na grobu jednog od najvecih Srpskih neprijatelj F. Tudjmana.
  Srbima ne smeta kad njihov vlastiti predsednik ide u Srebrenicu da se klanja nad
  „zrtvama genocida“ zajedno sa bombasem B. Klintonom, Srbima ne smeta sto
  im je zemlja okupirana od strane Nato-a iako nije clan te organizacije, ne smeta im ni to
  sto neki od najvecih Milogoraca tj, Crnogorskih ustasa zive u Beogradu i sto ih svojim parama
  skoluju – svoje sadasnje i buduce neprijatelje, Srbima ne smeta sto im „predsednik“
  malo pomalo predade sve sto je Srbija na Kosovu imala i prakticno ga
  napravi nezavisnim, ne smeta im sto im je predsednik Vucic doveden na vlast
  od strane stranih obavestajnih sluzbi i sto im sluzi i redovno ih obavestava o najvaznijim
  tajnama drzave,, ne smetaju im pederske parade, (nesrpski) pederi i lezbijke koji nad njima vrse diktaturu,…..ali smeta im sto Krivokapic i nova vlast u CG pokusavaju da opstanu.
  Zato ih pitam, da li vi mozda zalite za Milom kao i svi drugi Milogorci i sta planirate kad se resite Krivokapica?

  15
  24
 3. Србима смета што све њихове владе имају услове које су дужни да испуне, да би остале на власти. Србима смета што је српски интерес (да не спомињем правду) за српске власти далеко од приоритета. Србима смета што нико у влади и овој овде и оној тамо не сме јавно да каже да су Црногорци исто што и Личани, Крајишници, Војвођани. Баварска и Шлезија су се могле ујединити, али ти ујединитељи рецимо Немачке, нипошто не допуштају да се Срби уједине. Кривокапић можда и није преварант и лупеж, али није достојан власти. Ако је један Курти могао да оде са власти и да се опет на њу врати, зашто Кривокапић избегава да целу владу распусти иде на нове изборе? Ако си изабрао министра, немој га се одрицати због изговорене чињенично тачне ствари. Јасно је да је и он морао на много тога да се обавеже, пре него што је уопште помислио да се кандидује. Чак и ако није лопов и манипулант, као Мило, ништа добро неће урадити оваквим схватањем живота и политике.
  Ако српске власти зависе од става Шиптара (ма колико вероватно они били поштени), нема од те државе ништа. Сам појам државе подразумева националу ствар. Грађанска су права, а остварују се у националим државама. Ни Црне Горе, ни Србије неће бити уколико било ко од мањина има више националних, него људских и грађанских права. Све партије су националне. У њима је 90% чланова исте националности. Усто тако, 90% гласача су национално опредељени. Избори се претварају у попис становништва. Па ако је то тако, не треба да пристанемо на бројање. Или ће Србија, Црна Гора и Република Српска бити српске или их неће бити. На најбољем смо путу да све проћердамо. Па наравно да се свима морамо замерити, јер је свима интерес да нас нема.
  И Путин има своје итересе, који се 90% поклапају с нашим…

  19
  1
 4. Удар на Владимира Лепосавића је због непотписаног и неусвојеног темељног уговора са СПЦ – и гле баш га Лепосавић (у складу министарских послова и овлашћења) спрема. Има такође, као министар ресорни, и најаве истрага темељних…

  Какве Сребренице какви бакрачи

  22

Оставите коментар