Америка и Енглеска траже од Црне Горе да осуди догађаје у Сребреници као геноцид

После реаговања амбасаде САД у Подгорици на изјаву црногорског министра правде о Сребреници, заједничким саопштењем огласиле су се и амбасаде Велике Британије у Црној Гори и Босни и Херцеговини

Подгорица (Фото: Н. Ђурић)

ПОДГОРИЦА – Амбасада САД у Црној Гори саопштила је данас да је забринута због коментара у јавности који, како је оценила, бацају сумњу на то што се догодило у Сребреници 1995. године.

Из амбасаде позивају Владу Црне Горе да осуди оно што се десило у Сребреници и то назове геноцидом, што је, како тврде, тај догађај и био.

„Тражимо јасноћу и надамо се да ће Влада Црне Горе недвосмислено осудити масакр и назвати га онаквим какав је био – геноцид”, навела је амбасада на Твитеру.

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић изјавио је у петак да је спреман да призна да је у Сребреници почињен злочин геноцида кад се то и недвосмислено утврди, с обзиром на то да је Суд у Хагу, како је рекао, „изгубио свој легитимитет”, преноси Танјуг.

Лепосавић је тада рекао да је одлука Међународног суда за ратне злочине о наводном геноциду у Сребреници базирана на ставу Хашког трибунала који је, како је рекао, компромитован јер је прикрио доказе о злочинима над Србима на Косову и Метохији.

Притом је истакао да не спори осећања и уверења Бошњака и Муслимана који, навео је, „неће престати да у својим срцима доживљавају овај злочин као своју трајну патњу и трагедију”.

(Политика, 28. 3. 2021)

Заједничко саопштење амбасада Велике Британије у Црној Гори и БиХ

После реаговања амбасаде САД у Подгорици на изјаву црногорског министра правде о Сребреници, заједничким саопштењем огласиле су се и амбасаде Велике Британије у Црној Гори и Босни и Херцеговини.

„Уједињено Краљевство остаје јасно при свом дугогодишњем ставу да је оно што се десило у Сребреници био геноцид“, навели су у заједничкој изјави амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс и амбасадор Велике Британије у БиХ Мет Филд.

То је објављено на Твитер налогу Амбасаде Велике Британије у Црној Гори.

„То су чињенице утврђене пред два међународна суда на основу бројних доказа. Напред можемо ићи само уз признавање и поштовање прошлости“, поручили су амбасадори.

(Спутњик, 29. 3. 2021)

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар