Амбасада Бугарске у Подгорици: Осуђујемо порицање, релативизацију или погрешно тумачење геноцида у Сребреници

Из Амбасаде Бугарске у Црној Гори казали да очекују да ће се свака земља која тежи придруживању ЕУ промовисати вриједности ЕУ толеранције и правде

Амбасада Бугарске у Црној Гори саопштила је да се придружује изјави и ставу Европске уније (ЕУ) која одбацује и осуђује свако порицање, релативизацију или погрешно тумачење геноцида у Сребреници.

„Имајући на уму да је ЕУ добро успостављених вриједности, порицање добро документованих и потврђених чињеница о ратним догађајима, укључујући ратне злочине или ревизионизам противречи најосновнијој од тих вриједности“, наводи се у саопштењу Амбасаде у име амбасадорке Меглене Плугчијеве.

Из Амбасаде су казали да очекују да ће се свака земља која тежи придруживању ЕУ придржавати и промовисати вриједности ЕУ толеранције и правде.

„И на регионалном нивоу, поштовање истине од суштинске је важности за просперитет и добробит Западног Балкана“, закључује се у саопштењу.

Министар правде, људских и мањинских права у Влади Црне Горе Владимир Лепосавић релативизовао је на сједници Скупштине Црне Горе 26. марта одлуку Међународног суда правде у Хагу о геноциду у Сребреници, наводећи да је она базирана на ставу Хашког трибунала који је, како је рекао, компромитован јер је прикрио доказе о злочинима над Србима на Косову.

„Спреман сам да признам да је учињен злочин када се то недвосмислено утврди. Свакако нећу спорити правну важност одлука међународних тијела, нити ћу спорити право Бошњака и Муслимана да у срцима овај злочин доживљавају као трајну патњу и трагедију. Спреман да се поклоним свим жртвама, а нарочито жртвама Сребренице јер су то жртве мојих пријатеља и суграђана и то и овом приликом чиним“,рекао је између осталог Лепосавић 26. марта у Скупштини одговарајући на посланичко питање Андрије Николића (ДПС).

Лепосавић је данас рекао да није релативизовао и негирао геноцид и да неће поднијети оставку.

Влада Црне Горе на чијем је челу премијер Здравко Кривокапић саопштила је данас да поштује Декларацију о прихватању резолуције Европског парламента коју је усвојила Скупштина Црне Горе 2009. године, а у којој се осуђује злочин геноцида у Сребреници почињен 1995. године, као и сви други ратни злочини почињени током сукоба на просторима бивше Југославије.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 29. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар