Јахел Вилан: Канцеларија Владе Србије у Јерусалиму први корак ка амбасади

Предстојеćе отварање канцеларије Владе Србије у Јерусалиму има како политички, тако и економски значај. Доживљава се као почетни корак ка пресељењу амбасаде у Јерусалим, рекао амбасадор Израела у Београду

Јерусалим (Фото: АФП)

Амбасадор Израела у Београду Јахел Вилан изјавио је да се предстојеће отварање канцеларије Владе Србије у Јерусалиму доживљава као почетни корак ка пресељењу српске амбасаде у Јерусалим.

„Предстојеćе отварање канцеларије Владе Србије у Јерусалиму има како политички, тако и економски значај. Доживљава се као почетни корак ка пресељењу амбасаде у Јерусалим“, рекао је Вилан за новосадски портал Агросмарт (agrosmart.net).

Према његовим речима, на тај начин се шаље порука да је економска сарадња главни фокус билатералних односа и област у којој би Србија желела да види напредак, у шта ће уложити напоре у наредном периоду.

Он је рекао да је Израел „права стартап држава у свим аспектима“, те да је био пионир и изумео систем наводњавања „кап по кап“, да би касније постао лидер у технологијама наводњавања.

„Израел наводњава око 33 одсто укупног пољопривредног земљишта од 435.000 хектара. Израел производи готово 70 одсто свих својих потреба за храном. Према ономе што сам чуо и прочитао, Србија има око 3,6 милиона хектара пољопривредног земљишта, а наводњава само 1,5 одсто. Више од половине земљишта Израела чини пустиња, док је Србија благословена обрадивим земљиштем и изворима воде. Њиховом ефикасном употребом, кроз примену израелских технологија, довела би до промене у животној средини, приносу и донела би користи свакодневном животу људи“, истакао је Вилан.

Према његовим речима, обновљива енергија један је од сектора у Србији у којем постоје важне израелске инвестиције, „Enlight Energies “ главни је инвеститор у ветропарку „Ковачица“ снаге 104 мегавата, који ćе бити проширен са још 95 мегавата будућег ветропарка „Пупин“.

Амбасадор Израела додао је да компаније из ове земље имају велико интересовање да на пољу чисте енергије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 26. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар