Влада Црне Горе: Поштујемо Декларацију о Сребреници

Влада Црне Горе на челу са премијером Кривокапићем осуђује све злочине учињене од било кога и солидарише се са породицама свих жртава било ког злочина, наводи се у саопштењу

Са једне од сједница Владе (Фото: Бојана Ћупић/Влада Црне Горе)

Влада на челу са премијером Здравком Кривокапићем поштује континуитет међународних обавеза Црне Горе, као и одлуке свих међународних институција, саопштено је данас из Владе.

Поручили су да поштују Декларацију о прихватању резолуције Европског парламента коју је усвојила Скупштина Црне Горе 2009. године, а у којој се осуђује злочин геноцида у Сребреници почињен 1995. године, као и сви други ратни злочини почињени током сукоба на просторима бивше Југославије.

„Влада Црне Горе нити жели, нити може да мијења одлуке међународних судова, али ни да једне народе проглашава геноцидним, а друге светим, јер је то супротно начелу да је сваки злочин појединачан, да има конкретне извршиоце и нажалост, конкретне жртве и да за такве злочине увијек одговарају конкретни појединци. Влада на челу са премијером Кривокапићем осуђује све злочине учињене од било кога и солидарише се са породицама свих жртава било ког злочина“, наводи се у саопштењу.

Из Владе су истакли да премијер Кривокапић, заједно са министром правде Владимиром Лепосавићем и осталим члановима Владе, изражава дубок пијетет према свим жртвама ратова на простору бивше Југославије и позива да се престане са „свим врстама политиканства и манипулације жртвама“. Поручили су да су за Владу помирење међу народима и државама региона од највеће важности.

Актуелна Влада, како су казали, изабрана је након демократске побједе грађана и њихове воље да Црна Гора буде слободна и равноправна, а не заробљена и приватна, да буде правна држава у којој владају закони, а не појединци и да одлучно крене путем промјена у друштву у корист помирења и стварне равноправности свих народа, вјера и идентитета.

Блажо Хајдуковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вијести, 29. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар