Оливера Ињац: За Црну Гору привилегија бити дио НАТО система

Бити дио једног таквог система је привилегија за државу Црну Гору, оценила је министарка Ињац

Оливера Ињац (Фото: Министарство одбране Црне Горе)

Црна Гора остаје посвећена пуном доприносу систему колективне безбједности кроз афирмацију вриједности које Сјеверноатлантска алијанса баштини, али и кроз даља улагања у сектор одбране како би се постојећи одбрамбени капацитети додатно унаприједили, поручила је министарка одбране Оливера Ињац поводом обиљежавања 72. годишњице од потписивања оснивачког споразума Алијансе у Вашингтону.

Ињац је истакла да је тај датум уједно важан подсјетник да НАТО представља не само најснажнији политички и војни савез у историји, већ да је то прије свега организација која је настала на темељу идеје и визије универзалног права на слободу која је уоквирена фундаменталним демократским принципима.

„Основни стуб на којем се темељи партнерство сада већ 30 држава чланица је колективна одбрана и садржан је у члану 5 Вашингтонског уговора којим се напад на једну државу чланицу НАТО-а третира као и напад на све остале. Бити дио једног таквог система је привилегија за државу Црну Гору и важно је истаћи да већ у јуну обиљежавамо четврту годишњицу приступања Сјеверноатлантској алијанси“, навела је Ињац у саопштењу.

Црна Гора је, како додаје, осим прилике да дијели заједничке идеје и визије западних демократија, стекла могућност да кроз равноправно учешће у процесу доношења одлука по принципу консензуса утиче на креирање глобалних безбједносних политика, преносе Вијести.

Истицање застава НАТО и Црне Горе (Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс)

„У циљу афирмације принципа кредибилног и поузданог савезништва, Црна Гора пружа конкретан допринос заједничким напорима Алијансе на плану јачања колективне безбједности и очувања мира. Конкретно, припадници 5. контингента Војске Црне Горе учествују у оквиру Мултинационалне борбене групе, као дио НАТО мисије Ојачаног истуреног присуства (еФП) у Летонији. У мисији на Косову су припадници Министарства и Војске, а у току је и припрема за упућивање првог представника у оквиру НАТО мисије у Ираку. Важно је, такође, подсјетити на успјешно окончано ангажовање црногорских војника у мисијама ИСАФ и Одлучна подршка у Авганистану, које је трајало пуну деценију и гдје је учествовао укупно 21 контингент са више од 550 припадника. Ово искуство је било од пресудног значаја за развој читавог спектра војних способности, посебно у сегменту достизања интероперабилности са оружаним снагама различитих НАТО партнерских држава“, навела је министарка одбране.

Када су у питању актуелни безбједносни изазови, ризици и пријетње са којима се суочавамо, чини се, како је казала, да они попримају глобални карактер више него икада раније, што уједно упућује на важност очувања трансатлантског јединства и кохезије унутар самог НАТО-а.

„Свјесни чињенице да је у заједништву и јединству снага, Црна Гора остаје посвећена пуном доприносу систему колективне безбједности кроз афирмацију вриједности које Сјеверноатлантска алијанса баштини, али и кроз даља улагања у сектор одбране како би се постојећи одбрамбени капацитети додатно унаприједили“, закључила је Ињац.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 4. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар