Сергеј Секуловић: Случај Светозара Маровића оптерећује односе Србије и Црне Горе

Случај Маровић је нешто што оптерећује билатералне односе Србије и Црне Горе, оценио унутрашњих послова Црне Горе

Сергеј Секуловић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Министар унутрашњих послова Црне Горе Сергеј Секуловић оцијенио је данас да су односи Црне Горе и Србије у овом тренутку братски и компликовани, динамични и противречни, бољи на нивоу грађана него на нивоу високе политике.

Секуловић је у интервјуу агенцији Бета казао да ће динамика тих односа ићи у правцу међусобног уважавања и поштовања и пуне сарадње на здравим основама.

„Црна Гора и Србија представљају кичму Балкана, а међусобна испреплетаност односа и дубина блискости нас обавезују пред грађанима“, рекао је министар.

Упитан како оцјењује то што ни четири мјесеца од формирања нове владе Црне Горе није дошло до сусрета највиших државних представника Србије и Црне Горе, Секуловић је казао да то није добра порука и да би до наведеног сусрета требало што пре да дође.

„То је у обостраном интересу. Мислим да са црногорске стране та жеља постоји и више пута је јавно исказана“, истакао је он.

На питање Бете да ли постоје неки услови, с обије стране, које би требало испунити да би дошло до сусрета премијера Здравка Кривокапића и Ане Брнабић, Секуловић је рекао да „ако постоји искрена, обострана воља, нема те препреке која се може испријечити да до сусрета дође“.

Упитан да ли је он добио позив од свог колеге Александра Вулина да посети МУП Србије, министар је казао да позив није добио, али да би се на евентуални позив са задовољством одазвао.

Одговарајући на питање како оцјењује то што власти у Србији одбијају да по расписаној потјерници испоруче Црној Гори Света Маровића, Секуловић је нагласио да је случај Маровић негативан примјер сарадње Србије и Црне Горе.

„Случај Маровић је нешто што оптерећује билатералне односе, као и озбиљност наше посвећености европским интеграцијама. Без ове сарадње не можемо постати дио породице развијених европских земаља“, истакао је министар унутрашњих послова.

Упитан да ли се у Црној Гори налазе особе које Србија тражи због организованог криминала или других кривичних дјела, Секуловић је казао да надлежни државни органи поступају по свим међународним потјерницама у односу на лица за која постоје законски услови за њихово лишење слободе, у циљу изручења.

„Одсјек за међународну оперативну полицијску сарадњу Интерпол, Еуропол, Сирене, тренутно нема запримљених информација од Републике Србије за међународно траженим лицима, које указују да се у Црној Гори налазе њихова тражена лица, за која постоје услови за изручење, и која се потражују за дјела из области организованог криминала“, рекао је министар.

Додао је да МУП Црне Горе тренутно има активну једну оперативну активност у односу на лице које потражује Србија за кривично дјело убиство у покушају, гдје су провјере у току.

„Да ли се на територији Црне Горе налазе лица која се потражују у Србији на националном нивоу, без постојања међународне потјернице, о томе немамо прецизне податке јер немамо увид у националне базе података тражених лица у Републици Србији, при чему постојање националне потјернице не ствара законски основ за лишење слободе ради изручења“, објаснио је Секуловић.

Навео је да уколико се наведена ситуација утврди, Национални централни биро (НЦБ) Интерпол Подгорица, предлаже НЦБ-у односне државе „хитно расписивање међународне потјернице ради нашег даљег поступања“.

„Што се тиче црногорских држављана које потражује Србија, а нису испуњени услови за њихово изручење, јер не потпадају под одредбе билатералног уговора о изручењу, таква лица на територији Црне Горе постоје. У оваквим случајевима, Одсјек за међународну оперативну полицијску сарадњу обавјештава надлежно тужилаштво о постојању међународне потјернице за нашим држављанима, као и надлежни НЦБ Интерпол и исте упознајемо са могућношћу уступања кривичног гоњења или извршења пресуде нашим правосудним органима, када су за то испуњени законски услови“, казао је Секуловић.

Упитан да ли ће и на који начин Влада Црне Горе спровести борбу против организованог криминала, министар је казао да је то један од основних циљева нове владе и МУП-а.

„Да би се наведена политика остварила потребно је водити разбориту и правичну кадровску политику и адекватно усмјеравати финансијска средства. Колико год једна држава била велика или мала, или њен безбједносни апарат био јак, савремени изазови у погледу организованог и транснационалног криминала могу бити на задовољавајућем нивоу ријешени само уколико сте поуздан међународни партнер“, навео је министар.

Додао је да од резултата у борби против организованог криминала и корупције, зависи добијање завршних мјерила за Поглавље 24 у приступним преговорима за чланство у Европској унији (ЕУ).

„Без тога нема даљег пута ка ЕУ, као основног спољнополитичког циља. Само симбиоза наведених елемената може дати резултате“, истакао је он.

На питање Бете да ли у Црној Гори има снаге и воље да се држава обрачуна са Шкаљарским и Кавачким клановима, који важе за највеће и најорганизованије криминалне групе на Балкану, Секуловић је рекао да Црна Гора има капацитете, али мораће додатно и да их гради.

„Тачно је да Црна Гора има проблем с организованим криминалним групама. Такође је тачно да се број организованих криминалних група смањује. Ово наравно не треба да нас завара или на било који начин улијењи, јер проблем и те како постоји“, навео је министар.

Секуловић каже да способност, одлучност и посвећеност државе да се избори с организованим криминалним групама јесте тест њене озбиљности.

„Воља за борбом против ове пошасти постоји, али ће се и надограђивати. Ако држава није јача од организованог криминала, онда је он јачи од ње, што у крајњем значи да не можемо говорити о организованој и озбиљној држави“, оцијенио је црногорски министар.

Упитан да ли су и на који начин Шкаљарски и Кавачки кланови били повезани с представницима претходне власти, Секуловић је казао да није никаква тајна да Црна Гора има проблем који се односи на спрегу власти и криминалних група.

„Сви извјештаји са релевантних међународних адреса указују на ту чињеницу. Међутим, у конкретном оперативном смислу изношење података ове врсте би прије било од помоћи тим структурама него допринос у борби против њиховог дјеловања“, нагласио је он.

На основу посљедње процјене тешког и организованог криминала, додао је министар, у Црној Гори тренутно дјелује 11 организованих криминалних група.

На питање Бете да ли и на који начин постоји сарадња између власти у Подгорици и Београду у борби против организованог криминала, Секуловић је казао да је међусобна сарадња партнерских служби које чине безбједносни сектор у земљама Западног Балкана неизоставан елемент у борби против организованог криминала.

„У контексту наведеног, постоји веома добра сарадња са партнерским службама Републике Србије која се манифестује кроз размјену информација, оперативне састанке мјешовитих истражних тимова, спровођење заједничких оперативних активности, прикупљање доказа, идентификацију, лоцирање и процесуирање починилаца кривичних дјела и чланова организованих криминалних група који дјелују на регионалном и транснационалном нивоу“, закључио је министар унутрашњих послова Црне Горе Сергеј Секуловић.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Вијести, 5. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Traže Marovića,a Đukanovići(Milo,Aco,Ana,Blažo…),Brano Mićunović i ostali na pozicijama. On jeste kriminalac,kao što su kriminalci i oni koji ga čuvaju u Beogradu,ali ako hoće da zavedu red,ima materijala u Crnu Goru da ne moraju Marovića da čekaju.

  2. А кад смо већ код смена prof. Krivokapić, да обашка поднесете предлог за разрешење Сергеја Секуловића, да видимо и неку корист од ових будалаштина.
    Посто се дотични не меша у свој посао, а бирачки спискови и даље у хаосу, да не причам о dps кадровима у МУП.

Оставите коментар