Надбискуп Марин Баришић: И Исус је био у локдауну

Ускрсли Господин исто тако отвара, својим ученицима као и нама данас, један други локдаун нашег ума и срца, истакао сплитско-макарски надбискуп

Сплитско-макарски надбискуп Марин Баришић (Фото: Индекс.хр)

Сплитско-макарски надбискуп Марин Баришић је, служећи ускршњу мису у катедрали светог Дује, у проповеди истакао како је и случај Исуса из Назарета био проглашен локдауном, али да је „свемогућа Божја рука разбила тај катанац“, пише Индекс.хр.

„Људска рука својом злобом заробила је и осудила Исуса на смрт, запечатила је гроб, прогласивши случај Исуса из Назарета локдауном“, рекао је надбискуп Баришић предводећи мисно славље, пише Индекс.хр.

Свемогућа Божја рука разбила је, казао је, тај катанац и отворила затвореност гроба васкрсавши Исуса и поставивши га зачетником живота „прворођеним међу многом браћом“.

„Ускрсли Господин исто тако отвара, својим ученицима као и нама данас, један други локдаун нашег ума и срца“, истакао је Баришић.

Према његовим речима, ти захвати – Христово васкрсење, указања и познавање Писма „Божје су дело, какво чудо у очима и срцима нашим“.

„Очеву Божанску љубав од нас ништа не може раставити: ни осуда крста, ни понижење гроба“, поручио је Баришић.

„Бог у Исусу даје коначни смисао егзистенцији“

Истакао је како Бог Створитељ у Исусу Христу, својој љубави према нама, остварује и даје коначни смисао људској егзистенцији и историји света.

„У своме Сину, нашем Спаситељу, прихвата нашу патњу, сву моралну и физичку беду људскога живота, дајући јој снагом љубави свога крста смисао и преображење“, додао је Баришић.

Такође је рекао како је радосни догађај Христовог васкрсења темељ стварања и остваривања „новог живота, друштва и света“.

„На дан васкрсења Господинова, замолимо Онога који је отворио катанац гроба и слепоћу срца, да и ми с њиме васкрснемо на новост живота, да будемо свесни и одговорни верници који ће живети и сведочити разливену Божју љубав у срцима нашим, а свима знати оправдати и дати разлог наше васкрсле наде“, закључио је надбискуп Баришић на крају своје хомилије.

Опрема: Стање ствари

(Индекс.хр/НСПМ, 4. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар