Кризни штаб: Остају затворени тржни центри, кафићи и ресторани који немају башту

Угоститељским објектима са баштом дозвољен рад искључиво на отвореном, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Забрањено је извођење сценско-музичког програма (жива музика у баштама)

Фото: Н. Марјановић

Кризни штаб за заштиту од заразне болести ковид-19 предложио је нове мере за сузбијање епидемије које ће важити од јутрос од 6 часова, саопштено је из Владе Србије

Битна новина јесте да сви објекти и установе којима је рад дозвољен имају јединствено дозвољено радно време од 6 часова ујутро до 22 часа.

Угоститељским објектима са баштом од сутра је дозвољен рад искључиво на отвореном, уз поштовање свих епидемиолошких мера, које између осталог, подразумевају највише петоро људи за истим столом, уз обавезан размак од два метра између столова.

Забрањено је извођење сценско-музичког програма (жива музика у баштама).

Кафићи и ресторани и даље могу вршити шалтерску продају хране и пића без обзира на то да ли имају или немају башту, док достава остаје дозвољена 24 сата дневно седам дана у недељи.

Још остају затворени тржни центри, као и кафићи и ресторани који немају башту.

И даље је на снази мера да сви објекти морају да обезбеде поштовање мере од минимум девет квадратних метара по особи или посетиоцу.

Изузетак су фитнес клубови, спа-центри, теретане и слично, где мора бити обезбеђено 16 квадратних метара по особи.

У број присутних особа у објекту улазе и запослени.

Влада Србије напомиње да ће од сутра ујутро бити појачан инспекцијски надзор поштовања свих епидемиолошких мера на територије целе Србије.

Апотеке, бензинске пумпе, лабораторије, ординације, ветеринарске амбулантне и слично могу радити нон-стоп сваког дана, као и до сада.

Влада Србије и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана, преноси Танјуг.

Све мере уводе се ради заштите здравља становника и свођења социјалних контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.

Вакцинација против заразне болести ковид-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима.

(Политика, 4. 4. 2021)

Предраг Кон: Смирује се ширење инфекције корона вирусом у Србији

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се у Србији смирује ширење инфекције корона вирусом и да ће бројеви инфицираних ићи ка смањењу.

Кон је за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да су бројеви новоинфицираних и даље високи али да постоји стабилизација „на високом нивоу”, преноси Бета.

Предраг Кон (Извор: К1/Снимак екрана)

„У Београду се види јасан пад. Са друге стране, требало је некоме омогућити да ради”, рекао је епидемиолог, поводом отварања башта кафића јутрос.

Кон је оценио кршење противпандемијских мера као „пркос и инат”, наводећи да служи „само за обарање морала здравственим радницима”.

Упитан како се може утицати на смањење кршења мера, он је навео да не зна начин, али да „сила не долази у обзир”.

Кон је казао да се размишља о повратку наставе у школе, јер се број инфицираних ученика смањује.

Он је додао да таква мера није донета јер је у неким земљама долазило до заражавања ђака након укидања онлајн наставе.

Према његовим речима, највећи број вакцинисаних и даље је у Београду.

„Ко одлучи да се не вакцинише, одабрао је вирус”, рекао је Кон и оценио да је питање да ли ће невакцинисани грађани вирус добити „за недељу или месец дана”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Bolje virus nego vakcina! Ako se ne javim za mrsec znaci da sam dead!

Оставите коментар