Небојша Медојевић: Ђукановић 90-их предводио Владу иза које су остале сумње да је учествовала у ратним злочинима

Колеге из ДПС-а би морале да се присјете да је Ђукановић био предсједник Владе када се десио напад на Дубровник, рекао Медојевић

Небојша Медојевић (Фото: Борис Пејовић)

Покрет за промјене (ПзП) поднијеће Скупштини иницијативу за отварање парламентарне истраге о учешћу и одговорности бивше црногорске Владе и других државних органа у дешавањима у Сребреници, саопштио је предсједник те партије Небојша Медојевић.

Он је на конференцији за новинаре казао да би државни функционери и јавне личности морали да прихвате пресуде међународних судова и када је упитању Сребреница.

“Приватно можете мислити шта хоћете али као функционер и који признаје међународни поредак то морате прихватити. То је цивилизацијски однос према једном од многобројних злочина који су се дешавали на територији бивше Југославије“, навео је Медојевић.

Он је казао да суд у Хагу, који је требао да обезбиједи правду, није обавио своју функцију.

„Очигледно је да је то био инструмент геостратешких интереса великих свјетских сила и многи злочини из тог ратног периода остали су не расвијетљени, некажњени и ми сада имамо феномен Црној Гори – да и даље расправљамо о тим стварима“, рекао је Медојевић.

Медојевић је казао да су многи злочини у Црној Гори, везани за ратна дешавања, остали не расвијетљени јер одговорност за добар дио тих злочина лежи на Демократској партији социјалиста (ДПС) и Милу Ђукановићу.

“Лицемјерно је када колеге из ДПС-а оптужују Демократски фронт да не поштујемо жртве или манипулишемо злочинима, кад је Ђукановић 90-их година предводио Владу иза које су остале основане сумње да је учествовала у многим ратним злочинима“, рекао је Медојевић.

Колеге из ДПС-а би, додаје он, морале да се присјете да је Ђукановић био предсједник Владе када се десио напад на Дубровник.

Медојевић је казао да су посланици ДПС-а, Бошњачке странке и Хрватске грађанске иницијативе у парламенту подржале да главни специјални тужилац буде „особа за коју су цивили у Цавтату тврдили да их је 1992. и 1993. године мучио и терорисао“.

Према његовим ријечима, ставови ДПС-а и мањинских партија непринципијелни су, јер су они директно утицали на доношење политичких одлука којима су на врховне државне функције долазили људи који су лично били укључени у ратне злочине.

„Тај проблем треба превазићи, а то се не може десити док се не суочимо са истином и одговорношћу за злочине у Црној Гори. Нажалост политичка ситуација је таква да нијесмо успјели у ових 30 година и зато се та прича стално враћа“, додао је Медојевић.

Он је рекао да ће у Скупштини покренути иницијативу да се отвори парламентарна истрага о учешћу и одговорности Владе Црне Горе и других државних органа 1994. и 1995. године када се десио геноцид у Сребреници.

„Треба да сазнамо истину каква је била улога Ђукановића. Постоје свједоци који тврде да је он кључни политичар који је пружио материјалну помоћ Војсци Републике Српске пред операцију у Сребреници”, казао је Медојевић.

Он је додао да је најбоље да буде стављена тачка на ту причу.

“Да у парламенту једногласно усвојимо одлуку о покретању парламентарне истраге о одговорности тадашњих државних функционера за оно што се десило у Сребреници“, рекао је Медојевић.

Он је казао да се нада да ће све колеге које, како је рекао, ових дана манипулишу злочином у Сребреници, имати прилику да се одреде према тој иницијативи

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 1. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading